Εκλογές 2023: Νέοι, αναποφάσιστοι και επιστροφή στο 30% οι στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 20 Μαΐου 2023 10:03 Εκλογές 2023: Νέοι, αναποφάσιστοι και επιστροφή στο 30% οι στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ

Τον εκλογικό πήχη ψηλά έχει θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ - «Την Κυριακή θα είμαστε πρώτο κόμμα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έκανε ανοίγματα μέχρι… τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής

Σε συγκεκριμένες εκλογικές δεξαμενές στοχεύει ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία τις τελευταίες ώρες, έχοντας θέσει τον εκλογικό πήχη ψηλά, σε μια προσπάθεια να κινητοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους, πριν το άνοιγμα της κάλπης. «Την Κυριακή ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα και τη Δευτέρα θα έχουμε κυβέρνηση αλλαγής» επανέλαβε χθες από την Πάτρα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ολοκληρώνοντας τον κύκλο των προεκλογικών του περιοδειών και καλώντας, ανάμεσα στα άλλα, τους νέους να «στείλουν στον κουβά τις δημοσκοπήσεις».

Η Κουμουνδούρου έχει επικεντρώσει στρατηγικά τις δυνάμεις της στην προσέλκυση ψηφοφόρων από την ηλικιακή ομάδα 17-24 ετών, καθώς οι μετρήσεις της δίνουν σαφές προβάδισμα στις νεανικές ηλικίες σύμφωνα με τους επιτελείς της, ειδικά στις ηλικίες 17-45 ετών. Την ίδια στιγμή, σε 450.000 ψηφοφόρους υπολογίζονται όσες και όσοι καλούνται να ψηφίσουν για πρώτη φορά, τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επιχειρεί να συναντήσει σε μεγάλο βαθμό στα κοινωνικά δίκτυα. Ευελπιστώντας να «αλιεύσει» όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος από τη δεξαμενή αυτή, «το μήνυμά μου στους νέους ανθρώπους είναι: αυτή την Κυριακή πάμε μαζί για να ρίξουμε στον κουβά τις δημοσκοπήσεις και να κάνετε εσείς την έξωση στον κ. Μητσοτάκη από το Μαξίμου» ανέφερε χθες από την Πάτρα ο κ. Τσίπρας, εκτιμώντας παράλληλα για τις δημοσκοπήσεις πως υπάρχει ακόμη περιθώριο για τη διάψευσή τους, ιδίως σε περίπτωση αθρόας προσέλευσης των νέων στις κάλπες.

5893617
 
 

Επικαλούμενος το προηγούμενο του πρώτου γύρου των Προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, όπου η υψηλή συμμετοχή ανέτρεψε πλήρως τις αρχικές δημοσκοπήσεις, ο κ. Τσίπρας περιέγραψε χθες ως εφικτή την «ουσιαστική διάψευση» των δημοσκοπήσεων και επί ελληνικού εδάφους, με πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. «Είναι ανοιχτό αυτό διότι βλέπω ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων και έχουμε 450.000 νέους ψηφοφόρους που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τη συμπεριφορά τους. Το κρίσιμο για να διαψευστούν αυτές οι μετρήσεις είναι αν θα πάνε στην κάλπη νέοι ψηφοφόροι και αν οι αναποφάσιστοι θα καθορίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα» ανέφερε χαρακτηριστικά στο in.gr, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την τελική έκβαση της εκλογικής μάχης. Σε εκείνα τα στοιχεία που συνηγορούν υπέρ της ανατροπής, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εντάσσει το «κλίμα» που εισπράττει από τις συγκεντρώσεις του ανά την Ελλάδα, όπου διαπιστώνει πως διαρκώς αυξάνεται το κοινωνικό ρεύμα υπέρ της Κουμουνδούρου.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά τα δεδομένα, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται πεπεισμένος πως το κόμμα του θα επιστρέψει σε ποσοστό 30%, απέναντι δηλαδή στο ποσοστό που εμφανίσει στις περισσότερες δημοσκοπήσεις, διεκδικώντας με αξιώσεις την επάνοδο στην εξουσία. «Εγώ θεωρώ ότι σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει διάψευση των μετρήσεων σε πολύ μεγάλο βαθμό» εξήγησε χθες στο in.gr ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει πάνω από 30% σε διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις από το 2012 και μετά. Και ενώ στην ήττα του είχε πάρει 32% έγινε ξαφνικά ένα κόμμα του 20%. Και τώρα θα επιστρέψει στο 30% που θα είναι η πρώτη διάψευση», όπως παρατήρησε.

 
5893579

Παράλληλα, ζητούμενο για την Κουμουνδούρου συνιστά αφενός η διάχυση των προτάσεων του κυβερνητικού της προγράμματος και αφετέρου η αποφυγή νέων «αυτογκολ», όπως συνέβη στην περίπτωση του πρώην Υπουργού, Γιώργου Κατρούγκαλου, η οποία προκάλεσε την αποπομπή του λίγες ώρες πριν τις κάλπες, αποπομπή η οποία συνοδεύτηκε από τη σκληρή αντίδραση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία έστειλε εσωκομματικό μήνυμα μηδενικής ανοχής στη…Βαβυλωνία. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε χθες από την Πάτρα πως «δεν θα επιτρέψω και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν και σε καμία να παρεκκλίνει ούτε γραμμή από αυτό» αναφερόμενος στο Συμβόλαιο για την αλλαγή, ενώ εξήγγειλε μέτρα στήριξης για την μεσαία τάξης. Τα μέτρα περιλαμβάνουν: Αφορολόγητο στα 10.000 ευρώ και για τους ελευθέρους επαγγελματίες, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ στα καύσιμα, όπως και κατάργηση του ΕΦΚ για το αγροτικό και κτηνοτροφικό πετρέλαιο.

Μετά από ένα εικοσιτετράωρο «άμυνας», άλλωστε, με αφορμή την υπόθεση του κ. Κατρούγκαλου, η Κουμουνδούρου επιχειρεί τις τελευταίες ώρες να περάσει στην αντεπίθεση με αιχμή του δόρατος την προστασία της πρώτης κατοικίας. «Του ξέφυγε και μας μαρτύρησε πιο είναι το σχέδιό του για τη μεσαία τάξη. Να τιμωρήσει και να τσακίσει τους δανειολήπτες που κατάφεραν να σώσουν τα σπίτια τους από το Νόμο Κατσέλη. Το είπε επι λέξη» ανέφερε χθες για τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη από την Πάτρα, κάνοντας λόγο για «κρυφή ατζέντα» της ΝΔ και «αντιπερισπασμό» από πλευράς Μητσοτάκη.

Ανοίγματα μέχρι… τους ψηφοφόρους της Χ.Αυγής

Απαντώντας, επιπλέον, εμμέσως στο επιχείρημα περί «δεύτερης ευκαιρίας» στην κυβέρνηση, «οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δε θα σας δώσουν συγχωροχάρτι» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας και απευθύνθηκε παράλληλα και στους «παραδοσιακούς ψηφοφόρους» της ΝΔ, επιχειρώντας ταυτόχρονα πολλαπλά ανοίγματα.

Το εύρος των ανοιγμάτων του έφτασε, ωστόσο, μέχρι το εκλογικό ακροατήριο της Χρυσής Αυγής, πυροδοτώντας σειρά αντιδράσεων, ιδίως από τους δυνάμει προοδευτικούς εταίρους του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Τσίπρας ανέφερε, επικαλούμενος την απήχηση της Λεπέν στη Γαλλία, πως «υπάρχουν φασίστες, υπάρχουν και λαϊκοί άνθρωποι» στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής» και διευκρίνισε πως η πλειοψηφία αυτών “παρασύρθηκαν” από τη συγκεκριμένη πολιτική επιλογή. «Αλίμονο αν είχαμε 600.000 φασίστες στη χώρα μας, αλίμονο!» παρατήρησε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως «στα θέματα ιδεολογίας μεγάλη ευθύνη έχει και η μετατόπιση της Κεντροδεξιάς στην ακροδεξιάς».

5893587

«Τι θα πούμε δηλαδή τώρα ότι θα τους αφήσουμε στη Λεπέν; Δεν θέλει η Αριστερά να πάρει πίσω τα λαϊκά στρώματα;» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε, λέγοντας πως είναι «άνθρωποι που κάποια στιγμή παρασύρθηκαν και ψηφίσανε» τη Χρυσή Αυγή, ενώ ο ρόλος του ως προοδευτικού πολιτικού είναι να ανοίγει δρόμους και μυαλά, όπως είπε.

Απαντώντας, επιπλέον, στην κριτική που δέχτηκε από το ΓΓ του ΚΚΕ, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σχολίασε πως «το θεωρώ αδιανόητο γιατί λίγες ημέρες πριν τις εκλογές το μόνο μέτωπο του είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι η Δεξιά» τόνισε ο κ. Τσίπρας, περιγράφοντας παράλληλα πως αυτοί οι άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τη Χρυσή Αυγή είναι εργάτες και “το ταξικό τους συμφέρον είναι από εδώ”.

Παρά τις αντιδράσεις των υπόλοιπων προοδευτικών κομμάτων, «είμαι βέβαιος ότι την Κυριακή θα μιλήσει η συλλογική συνείδηση των Ελλήνων» τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ χθες κατά την καταληκτική του ομιλία στην Πάτρα, προβλέποντας πως ο ελληνικός λαός «θα δώσει τη νίκη στο ΣΥΡΙΖΑ. Και την ισχυρή εντολή για προοδευτική κυβέρνηση μακράς πνοής, που θα αντιστρέψει την πορεία της χώρας».

πηγή: protothema.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση