Εκλογές στις 25 Ιουνίου - Τηλεφώνημα Μητσοτάκη σε Τσίπρα και στους άλλους αρχηγούς

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 22 Μαΐου 2023 17:10 Εκλογές στις 25 Ιουνίου - Τηλεφώνημα Μητσοτάκη σε Τσίπρα και στους άλλους αρχηγούς

Την Κυριακή 28 Μαΐου θα γίνει η ορκωμοσία της νέας Βουλής, τη Δευτέρα 29 Μαΐου η διάλυσή της.

Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που έλαβε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι θεωρεί πως δεν υπάρχει προϋπόθεση για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή κι ότι προτίθεται να επιστρέψει τη διερευνητική εντολή σήμερα το απόγευμα.

Ο Πρωθυπουργός μετέφερε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι η κυβέρνηση θα προτείνει την επίσπευση της σύγκλησης και διάλυσης της νέας Βουλής, ώστε να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές στις 25 Ιουνίου.

Προηγήθηκε η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την οποία ενημέρωσε για την απόφασή του να επιστρέψει τη διερευνητική εντολή. Ο πρωθυπουργός δήλωσε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας η οποία τον κάλεσε για να του δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης όπως προβλέπει το Σύνταγμα ότι:

«Θεωρώ ότι οι χθεσινές εκλογές ήταν ένα προοδευτικό βήμα ωριμότητας από το γεγονός ότι αυξήθηκε η συμμετοχή ότι παρά τους περιορισμούς για πρώτη φορά ψήφισαν από το εξωτερικό.

Πιστεύω, τόνισε, ότι το μήνυμα της κάλπης ήταν απολύτως σαφές θεωρώ ότι δεν υπάρχει καμία προϋπόθεση για σχηματισμό κυβέρνησης.

Μάλιστα επισήμανε ότι με το εκλογικό σύστημα που θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές η ΝΔ θα είχε ήδη μία ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία η οποία θα ξεπερνούσε τις 170 έδρες.

«Προτίθεμαι να σας επιστρέψω τη διερευνητική εντολή σήμερα το απόγευμα έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές εφόσον επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη μου ότι είναι αδύνατο να σχηματιστεί κυβέρνηση, το συντομότερο δυνατόν να γίνουν ενδεχομένως στις 25 Ιουνίου.

 

 

Η χώρα χρειάζεται σήμερα ισχυρή εντολή τετραετίας. Όσο πιο γρήγορα κλείσει αυτή η εκκρεμότητα τόσο καλύτερο θα είναι για τη χώρα, εύχομαι κι ελπίζω σε αυτή την δεύτερη προεκλογική περίοδο να συζητήσουμε περισσότερο και τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας για νέες θέσεις εργασίας πως θα στηρίξουμε το κοινωνικό κράτος να μιλήσουμε περισσότερο για τις μεγάλες προκλήσεις οι οποίες είχαν χαθεί από τον πολιτικό διάλογο. Όπως η κλιματική αλλαγή, η νέα γενιά. Προσβλέπω σε μία γόνιμη προεκλογική περίοδο έτσι ώστε ο λαός τελικά να αποφασίσει με τι είδους κυβέρνηση θέλει να πορευτεί την επόμενη μέρα».

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση