ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή, εν μέσω αναταράξεων από τη συντριβή - Τι θα ζητήσει ο Τσίπρας

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 25 Μαΐου 2023 16:11 ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή, εν μέσω αναταράξεων από τη συντριβή - Τι θα ζητήσει ο Τσίπρας

Στις 17:00 συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, εν μέσω θύελλας αντιδράσεων μετά τη συντριβή στις εκλογές της 21ης Μαΐου και με την Κουμουνδούρου να έχει κάνει βουτιά στην εσωστρέφεια.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στις δημόσιες τοποθετήσεις τους εξαπολύουν βέλη προς κάθε πλευρά. Κάποιοι έβαλαν στο στόχαστρο τους ψηφοφόρους γιατί δεν… κατάλαβαν το αφήγημα Τσίπρα, άλλοι έριξαν τις ευθύνες στα αυτογκόλ της τελευταίας στιγμής. Από τα πυρά δεν γλίτωσε η επικοινωνιακή πολιτική την οποία ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ προς τις κάλπες, ενώ δεν έλειψαν ακόμα και οι αιχμές για τον Αλέξη Τσίπρα.

Τι θα πει ο Αλέξης Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ήδη από την Κυριακή έδωσε το στίγμα για την επόμενη ημέρα, επιρρίπτοντας ευθύνες στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικά στο ΠΑΣΟΚ, ενώ έκανε και την αυτοκριτική του. Ο κ. Τσίπρας μετά τη συνάντηση με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου μίλησε για ένα απρόσμενα οδυνηρό σοκ, αλλά ξεκαθάρισε «προσωπικά, αναλαμβάνω ακέραια την ευθύνη γι' αυτό το αποτέλεσμα, αλλά στο δικό μου ηθικό λεξιλόγιο σημαίνει στέκομαι και δίνω τη μάχη. Και αυτό θα κάνω».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές. Σημειώνεται πως τόσο ο ίδιος όσο και κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου έβαλαν από την πρώτη στιγμή φρένο στα όποια σενάρια αμφισβήτησης στο πρόσωπό του. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Κουμουνδούρου θα εγκατασταθούν άμεσα επαγγελματίες επικοινωνιολόγοι που θα ασχοληθούν με τη στρατηγική του κόμματος και θα αναλάβουν και την προεκλογική καμπάνια. Απαλλαγμένοι πια από τη μάχη του σταυρού θα ριχτούν στη μάχη για την προβολή του προγράμματος η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Νάσος Ηλιόπουλος και άλλα τέσσερα-πέντε στελέχη που το γνωρίζουν και μπορούν να το υποστηρίξουν, για να εξηγήσουν στην κοινωνία το θετικό των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αυγή»: Ενδεχόμενο να αλλάξουν και τα ψηφοδέλτια

Όπως αναφέρει η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ «Αυγή», ενδέχεται να υπάρξει και αλλαγή σε επίπεδο ψηφοδελτίων, ώστε να δοθεί ένα μήνυμα ανανέωσης.

«Μεταξύ άλλων, έχει συζητηθεί ακόμη το ενδεχόμενο να μπουν μπροστά και νέα πρόσωπα, με στόχο να δοθεί ένα μήνυμα ανανέωσης ακόμη και σε επίπεδο ψηφοδελτίων. Αναφορικά με την καμπάνια του κόμματος, θα υπάρξει στροφή 180 μοιρών. Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο πρόγραμμα, θα εκφραστεί ένα θετικό μήνυμα και θα υπάρξει σύγκρουση με τη λογική της παλινόρθωσης ενός βολικού δικομματισμού για το σύστημα», γράφει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή θα υπάρχουν έντονα στοιχεία αυτοκριτικής, κυρίως για τη στρατηγική που ακολουθήθηκε σε σχέση με την απλή αναλογική και τις διαρκείς αλλαγές γραμμών που μπέρδεψαν τους πολίτες για το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα σχημάτιζε κυβέρνηση αν κέρδιζε τις εκλογές. Επίσης, ο κ. Τσίπρας θα αναφερθεί και στα πολλά αυτογκόλ που μπήκαν από στελέχη του κόμματος στις δημόσιες παρεμβάσεις τους, με αποκορύφωμα τις δηλώσεις Κατρούγκαλου.

Ωστόσο, παραμένει άγνωστο αν τόσο η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα όσο και των κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρουν να περιορίσουν τις αναταράξεις που προκάλεσε η βαριά ήττα και θα μπορέσουν να βάλουν μια άνω τέλεια στο «τις πταίει» τουλάχιστον έως τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Επιτροπεία Τσίπρα ζήτησε ο Παπαδημούλης, ξεσπάθωσαν Δούρου-Παππάς

Την ίδια ώρα, οι δηλώσεις του Δημήτρη Παπαδημούλη έσκασαν σαν βόμβα στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Παπαδημούλης μίλησε για μια «συλλογικότητα» αποτελούμενη από τα πρόσωπα της νέας γενιάς, τα οποία αναδείχθηκαν από τις κάλπες, όπως η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Νάσος Ηλιόπουλος, και οι οποίοι θα πρέπει να πλαισιώσουν τον Αλέξη Τσίπρα. Ζήτησε, με άλλα λόγια, να τεθεί ο κ. Τσίπρας σε κάποιας μορφής επιτροπεία από τη νέα γενιά στελεχών, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν και τους διαδόχους του.

Δούρου: «Αηδιαστικές οι δηλώσεις Παπαδημούλη»

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την έκρηξη των προεδρικών και οι αντιδράσεις ήταν άμεσες. Η Ρένα Δούρου έσπευσε δημόσια να αποδοκιμάσει τη θέση του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου. «Οι δηλώσεις του κ. Παπαδημούλη στην καλύτερη περίπτωση είναι αηδιαστικές, για να μην αποδώσω άλλα πολιτικά σχέδια», έσπευσε να σχολιάσει η Ρένα Δούρου. «Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή, στο μέσο της μάχης και στο μέσο μιας δύσκολης μάχης που έχουμε ένα διπλό μέτωπο, όχι στενά για το κόμμα, αλλά για τον τόπο, δηλαδή να σταθούμε δυνατό ανάχωμα στην παντοδυναμία και στην αλαζονεία της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη και να μην κάνουμε το χατίρι όσων απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ να δουν τον Αλέξη Τσίπρα να αποσύρεται, να μπαίνουν κάποιοι σε ονοματολογία», δήλωσε στο ραδιόφωνο του Alpha.

Όταν ρωτήθηκε αν η ίδια έχει βλέψεις για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε: «Περιμένετε από έναν άνθρωπο που έχει δείξει πραγματικά ότι είναι στρατιώτης, ότι έχει παραιτηθεί της βουλευτικής έδρας χωρίς δίχτυ ασφαλείας για να διεκδικήσει τότε τη μάχη της Περιφέρειας που οι δημοσκοπήσεις τότε μας φέρναν τρίτη δύναμη, να θεωρείτε ότι σε αυτή την ηλικία εγώ φιλοτεχνώ ένα προφίλ ηγετικό, και το λέω κοροϊδεύοντας, διότι δεν τις μπορώ πια αυτές τις λέξεις. Η χώρα αυτή τη στιγμή έχει τεράστια προβλήματα, έχει το Ταμείο Ανάπτυξης και Σταθερότητας μπροστά της. Να μην ξεχνάμε την αφετηρία της καθεμιάς και του καθενός. Εγώ δεν έχω ξεκινήσει ούτε με πατέρα πρωθυπουργό, ούτε από παλάτια και τζάκια. Και το γεγονός ότι ο κόσμος με τιμά και στέκεται δίπλα μου και στα δύσκολα, θεωρώ ότι είναι ήδη πάρα πολύ σπουδαίο για να το τσαλακώνω, να μην το εκτιμώ και να το θεωρώ ως βατήρα για κάτι άλλο», είπε.

Επίθεση Παππά σε Παπαδημούλη: Ο κόσμος περιμένει σοβαρότητα, όχι ανοησίες

Μετά τη Ρένα Δούρου, που χαρακτήρισε «αηδιαστικές» τις δηλώσεις Παπαδημούλη, και ο Νίκος Παππάς τις σχολίασε με αυστηρό τρόπο, επισημαίνοντας ότι ο κόσμος «περιμένει σοβαρότητα και όχι ανοησίες».

«Για τη δήλωση του Δημήτρη Παπαδημούλη θα έπρεπε κανένας να υπολογίσει ότι σε στιγμές δύσκολες για το κόμμα μας και την παράταξή μας, ο κόσμος που μας ψήφισε και σκέφτεται να μας ψηφίσει στις επερχόμενες εκλογές, περιμένει σοβαρότητα και όχι ανοησίες. Αυτή είναι η ουσία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς.

Πρόσθεσε, μάλιστα, μιλώντας στη «Ναυτεμπορική», πως η άποψη του επικεφαλής της ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωβουλή «είναι μια πολιτική άποψη, που είναι τελείως άστοχη και εκτός τόπου και χρόνου».

«Ο Τσίπρας την έχει νικήσει τη Δεξιά στο παρελθόν ξανά και ξανά. Είναι μία προσωπικότητα με διεθνή εμβέλεια. Είναι ένας άνθρωπος που, για τον ΣΥΡΙΖΑ τον ίδιο, έχει χαρακτηριστικά ιδρυτή. Κατάφερε να κάνει το κόμμα από μικρό μεγάλο. Ως εκ τούτου, είναι πάρα πολύ λογική η στόχευση συγκεκριμένων συμφερόντων, αλλά και πολιτικών κέντρων να θέλουν να βγάλουν τον Τσίπρα από τη μέση», υποστήριξε μάλιστα ο Νίκος Παππάς.

Κούλογλου: Ο Αλέξης Τσίπρας έχει και τις περισσότερες ευθύνες

Μετά τον Δημήτρη Παπαδημούλη, και δεύτερος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέλιος Κούλουγλου, έριξε ευθείες βολές κατά του Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζοντας πως ο πρόεδρος είναι αυτός που έχει τις περισσότερες ευθύνες για τη συντριβή στις εκλογές.
«Τις εκλογές δεν τις κέρδισε η ΝΔ, αλλά τις έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Μητσοτάκης έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να χάσει τις εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές, και ο πρόεδρος, ως έχων την πρωτοκαθεδρία, έχει και τις περισσότερες ευθύνες. Αυτές όμως δεν είναι προσωπικές. Είναι ευθύνες ενός συλλογικού σχηματισμού που δεν υλοποίησε αυτό που είπε ο Αλέξης Τσίπρας το 2019. Καταναλώθηκε ένα ολόκληρο συνέδριο στο πώς θα εκλεγεί ο πρόεδρος. Αυτά δεν ενδιαφέρουν κανέναν».

Βολές κατά της επικοινωνιακής πολιτικής

Η Θεοδώρα Τζάκρη, πάλι, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA έστρεψε τα πυρά της στην επικοινωνιακή εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το ζητούμενο είναι το αφήγημα. Και αυτό θα κάνουμε σήμερα στην Κεντρική μας Επιτροπή. Να χαραχθεί το αφήγημα, το οποίο θα είναι σε διαφορετική κατεύθυνση από αυτό που είχαμε την πρώτη φορά. Αν κατορθώσουμε να το επικοινωνήσουμε, με την εσφαλμένη επικοινωνιακή καμπάνια που είχαμε και με τον περιορισμένο τρόπο προβολής από τα ΜΜΕ», είπε χαρακτηριστικά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που πρώτευσε στην Πέλλα.

Η κυρία Τζάκρη ανέφερε ότι την καμπάνια τη φτιάχνει το επικοινωνιακό επιτελείο του κόμματος, λέγοντας ότι κατά τη δική της άποψη θα έπρεπε να είχε εστιάσει περισσότερο στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη τώρα, στον δρόμο προς τις δεύτερες κάλπες, το κόμμα «να επικοινωνήσει τις πολιτικές θέσεις και όχι τα πρόσωπα».

Φταίνε οι ψηφοφόροι

Την ευθύνη... στους ψηφοφόρους για τη βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μαΐου έριξε, από την πλευρά του, ο πρώην βουλευτής του κόμματος Νίκος Ξυδάκης, αλλά και ο Κώστας Ζουράρις.

Μιλώντας στο Kontra Channel, ο κ. Ξυδάκης ανέφερε μεταξύ άλλων πως «ίσως σε ένα μέρος του πληθυσμού, μέσα σε αυτή τη συσκότιση, την παραπληροφόρηση και την ομίχλη στα μυαλά, να υπάρχει ένα σύνδρομο "είμαστε θυρωροί της νύχτας", Σύνδρομο της Στοκχόλμης».

Ο Κώστας Ζουράρις τα έβαλε με τους 17άρηδες, τους οποίους προσέγγιζε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις κάλπες. «Δεν μπορεί το άγουρο να εξισούται με τη δική μου πείρα και μόρφωση», δήλωσε, σχολιάζοντας πάντως ότι η ψήφος η δική του είναι ίση με την ψήφο ενός 17άρη.

Ο Κώστας Ζουράρις διηγήθηκε μια συζήτηση που είχε με την κόρη του όταν ήταν 17 ετών. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η κόρη μου ήταν 17 ετών και μου ζήτησε να της πω τι είναι η Δημοκρατία. Αφού της εξήγησα, της λέω "να σου πω κάτι κόρη μου; Είσαι 17 ετών και εγώ είμαι αυτός που είμαι. Καταλαβαίνεις τι σημαίνει η ψήφος η δική σου, είναι ίση με τη δική μου; Ε, αυτό είναι Δημοκρατία". Αυτό το εξωφρενικό. Μόνο έτσι γίνεται Δημοκρατία. Αν δεν γίνεται έτσι, παύει να είναι Δημοκρατία», είπε.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση