Ορκίζεται υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Ιωάννης Σαρμάς - Παραλαμβάνει «μπλε φάκελο» από τον Μητσοτάκη

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 25 Μαΐου 2023 16:24 Ορκίζεται υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Ιωάννης Σαρμάς - Παραλαμβάνει «μπλε φάκελο» από τον Μητσοτάκη

Ο Ιωάννης Σαρμάς στις 16:00 πέρασε τις πύλες του Προεδρικού Μεγάρου και στη συνέχεια ορκίστηκε ως ο νέος υπηρεσιακός πρωθυπουργός, μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Η αντίστροφη μέτρηση για την προκήρυξη εκλογών στις 29 Μαϊου ξεκινά σήμερα, αφού στις 16:00 τελέστηκε η ορκωμοσία του νέου υπηρεσιακού πρωθυπουργού, του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννη Σαρμά.

Η ορκωμοσία έγινε ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο Ιωάννης Σαρμάς στη συνέχεια μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου για την τελετή παράδοσης-παραλαβής

Αμέσως μετά αναμένεται η ανακοίνωση της σύνθεσης της υπηρεσιακής κυβέρνησης και η ορκωμοσία της την Παρασκευή.

Τι περιέχει ο μπλε φάκελος που θα παραδώσει ο Μητσοτάκης στον Σαρμά

Κατά την παράδοση - παραλαβή στο Μέγαρο Μαξίμου, περίπου στις 16:20, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραδώσει έναν μπλε φάκελο στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά. Ο φάκελος θα περιέχει τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες του Mega. Ερμηνεύεται ως μια κίνηση που δείχνει έμπρακτα ότι το κράτος πρέπει να έχει συνέχεια.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στα γραφεία της ΝΔ στην Πειραιώς, όπου έχει στηθεί το «γαλάζιο» στρατηγείο.

Μετά τη διάλυση της Βουλής τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της ΝΔ θα ξεκινήσει τις περιοδείες στον δρόμο των εκλογών της 25ης Ιουνίου. Πρώτος σταθμός θα είναι το νησί της Κρήτης.

Αφού ολοκληρωθεί η σύνθεση της νέας υπηρεσιακής κυβέρνησης, οι υπουργοί αναμένονται να ορκιστούν την Παρασκευή το πρωί. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν το υπουργικό συμβούλιο ανήκουν σε ακαδημαϊκούς χώρους, με μακρά εμπειρία και θητεία στο αντικείμενο που αναμένεται να αναλάβουν.

Κρισιμότερα θεωρούνται τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας λόγω των Τουρκικών εκλογών που θα διεξαχθούν την Κυριακή 28 Μαΐου. Όπως όλα δείχνουν, ο Πρέσβης ε.τ. Ουάσιγκτον – Άγκυρα – Λευκωσία, Βασίλης Κασκαρέλης προορίζεται για υπουργός Εξωτερικών, ενώ το υπουργείο Άμυνας, όπως όλα δείχνουν, θα αναλάβει ο υφυπουργός Άμυνας και επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ, Αλκιβιάδης Στεφανής. Την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου θα αναλάβει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Ηλίας Σιακαντάρης.

Την θέση του Τάκη Θεοδωρικάκου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, θα πάρει ο στρατηγός ε.α. και επίτιμος αρχηγός του ΓΕΣ, Χαράλαμπος Λαλούσης ενώ στο κρίσιμο λόγω της αντιπυρικής περιόδου Πολιτικής Προστασίας μοιάζει να «κλειδώνει» ο νυν υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς. Επιπλέον, βέβαιο θεωρείται ότι η καθηγήτρια Πνευμονολογίας, Αναστασία Κοτανίδου θα ορκιστεί υπουργός Υγείας. Στην θέση της θα παραμείνει η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών, Καλλιόπη Σπανού για να «τρέξει» τις εκλογές. Την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ακούγεται πως θα αναλάβει ο νυν υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Θεόδωρος Πελαγίδης.

Την ίδια ώρα, με το βλέμμα στις πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα, είναι πιθανό να αναλάβει το υπουργείο Παιδείας ο πρώην πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος διετέλεσε υπηρεσιακός υπουργός Υγείας το ‘12, Χρήστος Κίττας. Ο καθηγητής Νομικής, Φίλιππος Σπυρόπουλος ενδέχεται να αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης, η υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδας (‘08-’14), Ελένη Λούρη, βολιδοσκοπείται για το υπουργείο Ανάπτυξης.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση