Εκλογές 2023: Hχηρό μήνυμα Μητσοτάκη πριν την επίσκεψη στο Άγιο Όρος - Ανησυχία για ερείσματα του κόμματος «Νίκη» στην Αθωνική Πολιτεία

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 02 Ιουνίου 2023 09:22 Εκλογές 2023: Hχηρό μήνυμα Μητσοτάκη πριν την επίσκεψη στο Άγιο Όρος - Ανησυχία για ερείσματα του κόμματος «Νίκη» στην Αθωνική Πολιτεία

Έχοντας στις αποσκευές του το αυστηρό μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου προς τις Μονές να μην εμπλέκονται στις εκλογές, μεταβαίνει την Κυριακή (04.06.2023) στο Άγιο Όρος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, μίλησε για μία ιδιωτική επίσκεψη, με τον γιο του Κωνσταντίνο, σημειώνοντας ότι δεν έχει επισκεφτεί ποτέ την Αθωνική πολιτεία και ότι του το είχε υποσχεθεί να το κάνουν μαζί. Ωστόσο, είναι σαφές ότι η επίσκεψη ενός πρώην Πρωθυπουργού, που διεκδικεί με υψηλές αξιώσεις ξανά τη διακυβέρνηση της χώρας, έχει και πολιτικό χαρακτήρα – με φόντο τις εκλογές. 

Συνάντηση με την Ιερή Επιστασία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φτάνει νωρίς την Κυριακή στις Καρυές και θα έχει συνάντηση με την Ιερή Επιστασία, η οποία, υπενθυμίζεται ότι είναι το εκτελεστικό όργανο των αποφάσεων της Κοινότητας, ενώ ασκεί τα λεγόμενα δημαρχιακά καθήκοντα.

Το παρών θα δώσουν όλες οι Μονές και μεταξύ αυτών και η Μονή Φιλοθέου, η οποία έχει «φωτογραφηθεί» ως το μοναστήρι που στήριξε οργανωμένα το κόμμα «Νίκη» του Θεολόγου Δημήτρη Νατσιού, στις κάλπες της 21ης Μαΐου.

Κάτι που η ίδια, μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου της αρνήθηκε, σημειώνοντας ότι «το γεγονός ότι ο αδελφός του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Φιλοθέου κ.κ. Νικόδημου τυγχάνει υποψήφιος βουλευτής με το εν λόγω κόμμα δεν σημαίνει ότι η Μονή ασχολείται με τις εκλογές». 

Σαφές μήνυμα Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στον ΑΝΤ1 λίγα 24ωρα πριν την επίσκεψη του, κράτησε μεν χαμηλούς τόνους αλλά έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα στην Ιερή Κοινότητα, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να υπάρχουν «υπόγειες διαδρομές» του κόμματος «Νίκη» με το Άγιο Όρος.

«Δεν πιστεύω ότι είναι κάτι στο οποίο πρέπει να αποδώσουμε πολύ μεγάλη σημασία και νομίζω ότι τα μηνύματα της μη εμπλοκής της Εκκλησίας στις πολιτικές εξελίξεις έχουν σταλεί με πάρα πολύ σαφή τρόπο από τους καθ’ ύλην αρμόδιους. Και αυτοί είναι ο Αρχιεπίσκοπος, θεωρώ όμως ότι αυτή είναι και η άποψη του Πατριάρχη, ο οποίος είναι και ο πνευματικός επιστάτης και, θα έλεγα, ο πνευματικός ηγέτης του Αγίου Όρους» δήλωσε με νόημα.

Ο πρώην πρωθυπουργός με τον γιο του θα διανυκτερεύσουν ένα βράδυ στο Άγιο Όρος και συγκεκριμένα θα φιλοξενηθούν στο στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας. Τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, αφού πρώτα παρακολουθήσει τη λειτουργία, θα επισκεφτεί και τις Μονές Παντοκράτορος και Ιβήρων.

Τεράστια ποσά από κοινοτικά κονδύλια προσδοκά να λάβει το Άγιο Όρος

Υπενθυμίζεται ότι το Άγιο Όρος προσδοκά να λάβει τεράστια ποσά, περί τα 53 εκατ. ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Για παράδειγμα, για την ενεργειακή αυτονομία του με φωτοβολταϊκά και ΑΠΕ, αναμένει να λάβει περίπου 18 εκατ. ευρώ. Πάνω από 13,5 εκατ. ευρώ είναι το ποσό για αποκατάσταση ναών, αισθητικές και λειτουργικές παρεμβάσεις, ενώ πάνω από 21 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι επενδύσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Για την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών της Ι.Μ. Ιβήρων το ποσό ανέρχεται στα 6,15 εκατ. ευρώ και για τον σχεδιασμός των μονοπατιών στα 2,1 εκατ. ευρώ.

Η πορεία των μεγάλων επενδύσεων και της συμβολής της κυβέρνησης της Ν.Δ. στην προώθηση αυτού του γιγαντιαίου πρότζεκτ, αναμένεται να τεθεί στις συζητήσεις που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους εκπροσώπους των Ιερών Μονών της Αθωνικής Πολιτείας.

Το αυστηρό μήνυμα «ως εδώ» του Αρχιεπισκόπου

Οι φήμες για «υπόγειες διαδρομές» του κόμματος «Νίκη» με το Άγιο Όρος, προκάλεσαν, προ ημερών, την παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, ο οποίος έστειλε ηχηρό μήνυμα σε κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί «την χυδαία απόπειρα χρησιμοποίησης της Εκκλησίας μας ως εργαλείο για την επιδίωξη των αλλότριων σκοπών», ενώ τόνισε σε αυστηρό τόνο ότι «η Εκκλησία ούτε πολιτεύεται, ούτε συμπολιτεύεται, ούτε αντιπολιτεύεται, ούτε κομματίζεται».

«Συναγερμός» για το κόμμα «Νίκη»

Η δυναμική του κόμματος «Νίκη», ειδικότερα στη Βόρεια Ελλάδα, ανησυχεί την Πειραιώς, η οποία διεκδικεί ισχυρή αυτοδυναμία στις εκλογές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA, στην πρόθεση ψήφου, αποτυπώνεται να λαμβάνει το εισιτήριο για την είσοδο στη Βουλή, με ποσοστό 3,3%.

Οι πληροφορίες και οι ενδείξεις ότι το κόμμα του θεολόγου Δ. Νάτσιου -το οποίο αυτοπροσδιορίζεται ως χριστιανικό- διατηρεί σχέσεις με εκκλησιαστικούς κύκλους και κυρίως τα μοναστήρια, έχουν σημάνει συναγερμό στη ΝΔ.

Παράλληλα με την επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στο Άγιο Όρος, κινητοποιούνται και πρωτοκλασάτα στελέχη τα οποία θα βρεθούν στις περιοχές όπου η ΝΔ δέχεται πιέσεις και θα έχουν συναντήσεις με κληρικούς αλλά και τις τοπικές κοινωνίες. Το μήνυμα ξεκάθαρο: «να μην εργαλειοποιείται το θρησκευτικό συναίσθημα».

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση