ΣΥΡΙΖΑ: Τα σύννεφα μιας νέας διάσπασης και η κλιμάκωση της έντασης για τον νέο πρόεδρο

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 06 Ιουλίου 2023 09:39 ΣΥΡΙΖΑ: Τα σύννεφα μιας νέας διάσπασης και η κλιμάκωση της έντασης για τον νέο πρόεδρο

Κλιμακώνονται οι εντάσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της ΚΕ που θα γίνει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο (15-16 Ιουλίου) με αποκλειστικό θέμα την επόμενη μέρα του κόμματος και τον νέο πρόεδρο.

Εκεί αναμένεται να κατατεθούν όλες οι υποψηφιότητες αν και τις τελευταίες ώρες υπάρχει η άποψη να υπάρξει παράταση στην διαδικασία αυτή. Μοιραία πολλοί αναρωτιούνται αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αντέξει την διαδικασία αυτή ή εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί και πάλι μπροστά σε μία διάσπαση.

Το περίεργο ωστόσο είναι ότι οι αντιπαραθέσεις δεν υπάρχουν ανάμεσα στις δυο επικρατούσες τάσεις της Κουμουνδούρου, τους προεδρικούς και την Ομπρέλα, αλλά ανάμεσα σε στελέχη που και μέσα στην Πολιτική Γραμματεία διαχώρισαν την θέση τους και όπως όλα δείχνουν δεν φαίνεται ότι έχουν διάθεση να υποχωρήσουν.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο Χρήστος Σπίρτζης εμφανίζεται να απασχολεί τα ΜΜΕ με τις τοποθετήσεις του ξεκινώντας το δικό του αντάρτικο το οποίο οι περισσότεροι το αποδίδουν στην ανησυχία που υπάρχει στο στρατόπεδο των Πασοκογενών για το πολιτικό τους μέλλον.

Στην αρχή έριξε βολές εναντίον του οικονομικού επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, -Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου και Χαρίστης (τα ονόματά τους ακούγονται για την προεδρία του κόμματος)- λέγοντας ότι δεν είχαν καταλάβει την αλλαγή που υπήρχε στην αγορά εξ αιτίας των μέτρων που είχε πάρει η ΝΔ. Χθες έκανε ένα βήμα παραπάνω αναφέροντας ότι η κομματική γραφειοκρατία είναι εκείνη που κάνει κουμάντο στον ΣΥΡΙΖΑ και στον μηχανισμό του μέχρι και σήμερα. Επανέλαβε μάλιστα την πρότασή του για παραιτήσεις όλων των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τα όργανα προκειμένου να αναδειχθούν με νέα, νωπή πολιτική εντολή.

Παράλληλα επέμεινε στην πρόταση του ο νέος πρόεδρος να αναδείξει τον Νοέμβριο όπου μέχρι τότε θα έχει γίνει και μία μακρά και ουσιαστική συζήτηση για τα αίτια της ήττας και πρότεινε μεταβατικός αρχηγός να παραμείνει ο Σωκράτης Φάμελλος.

«Ο καινούργιος πρόεδρος δεν θα βγει με καλλιστεία, με πολιτικές θέσεις θα βγει. Για να μπορέσουμε να πάμε παρακάτω να σφυρηλατήσουμε ακόμα περισσότερο την ενότητα του κόμματός μας θα πρέπει να διευκρινίσουμε μία σειρά από ζητήματα σε συγκεκριμένους τομείς, στα εθνικά θέματα, το ασφαλιστικό, τις προτάσεις μας για την επιχειρηματικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στον Χρήστο Σπίρτζη απάντησε δημόσια το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μπίστης, ο οποίος χαρακτήρισε αυτοκτονική την πρόταση Σπίρτζη για μαζικές παραιτήσεις των οργάνων.

«Αν είναι δυνατόν να εκλέξουμε πρώτα γραμματεία και μετά πρόεδρο. Όχι, θα πάμε με την ηγεσία που έχουμε, και η Σβίγκου και ο Βασιλειάδης κάνουν εξαιρετική δουλειά και τεράστια προσπάθεια, ανανεώθηκε η εμπιστοσύνη από την πολιτική γραμματεία στα πρόσωπά τους» σχολίασε ο Νίκος Μπίστης.

Και πρόσθεσε: «Η λύση είναι 3 με 10 Σεπτεμβρίου, η συζήτηση για τις πολιτικές πλατφόρμες θα γίνει προφανώς και στη συνεδρίαση της ΚΕ που κάθε υποψήφιος θα εκθέσει τις απόψεις. Θα πάμε μετά τέλος Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου στο διαρκές συνέδριο που θα γίνει ανάλυση γι’ αυτά τα θέματα και μετά θα πάμε στην εκλογή. Ο κίνδυνος του να περάσει η ΔΕΘ, να είναι ακέφαλος ο ΣΥΡΙΖΑ, να αρχίσει το έκτακτο συνέδριο, το οποίο θα γίνει και να πάμε για Νοέμβρη, Δεκέμβρη χωρίς ηγεσία… Είναι συνταγή αυτοκτονίας που όχι απλώς δεν πέρασε (σ.σ.: η πρόταση Σπίρτζη), δεν πήρε ψήφους… Οι πάντες το καταλάβαιναν από όλες τις τάσεις».

Για τους υποψήφιους είπε: «Ελπίζω να είναι τουλάχιστον δύο για να υπάρχει ανταγωνισμός. Δεν καταλαβαίνω προτάσεις που λένε να πάμε τον Νοέμβρη με το πάσο μας… Είναι μια πρόταση που πήρε δύο-τρεις ψήφους» τόνισε.

Xθες πάντως ξαφνικά επανήλθε στην επικαιρότητα ένα προσυνεδριακό κείμενο του συνεδρίου του 2022 το οποίο θεωρητικά εκφράζει την Έφη Αχτσιόγλου. Ο τίτλος του είναι «έξι συν έξι» και ανάμεσα σε αυτούς που το υπογράφουν βρίσκονται ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Αντώνης Τζανακόπουλος. Το κείμενο αυτό εκφράζει τις θέσεις και τις απόψεις μίας σειράς στελεχών απ’ όλες τις τάσεις και γι’ αυτό θεωρείται ότι την συγκεκριμένη στιγμή μπορεί να αποτελέσει μία ιδεολογική πλατφόρμα για την Έφη Αχτσιόγλου.

Πηγή: newsit.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση