Ο οίκος Moody’s αναβάθμισε 6 ελληνικές τράπεζες

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2023 20:50 Ο οίκος Moody’s αναβάθμισε 6 ελληνικές τράπεζες

Έξι ελληνικές τράπεζες αναβάθμισε σήμερα (19.9.2023) ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, ακολουθώντας την αναβάθμιση του αξιόχρεου του ελληνικού Δημοσίου την περασμένη Παρασκευή κατά δύο βαθμίδες, παράλληλα με την αναβάθμιση των 4 συστημικών τραπεζών από τον οίκο Fitch.

Οι 6 ελληνικές τράπεζες Alpha Bank, Attica Bank, Eurobank, Εθνική, Παγκρήτια και Πειραιώς, αναβαθμίστηκαν σήμερα από τον οίκο Moody’s κατά 1-2 βαθμίδες και αφορά στο αξιόχρεο των των μακροπρόθεσμων καταθέσεών τους καθώς και στην αυτόνομη βασική πιστοληπτική αξιολόγηση τους.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι προοπτικές και για τις έξι τράπεζες είναι θετικές.

Ειδικότερα, το αξιόχρεο των μακροπρόθεσμων καταθέσεων των έξι τραπεζών αναβαθμίστηκε:

  • Για την Alpha Bank στο Ba1 από Ba2,
  • Για την Attica Bank στο Β3 από Caa1,
  • Για την Eurobank στο Baa3 από Ba2,
  • Για την Εθνική, επίσης στο Baa3 από Ba2,
  • Για την Παγκρήτια στο Β2 από Β3 και
  • Για την Πειραιώς στο Ba1 από Ba3.

Σε ανακοίνωσή του, ο Moody’s σημειώνει ότι οι αναβαθμίσεις καθοδηγήθηκαν από τις διαρθρωτικές βελτιώσεις στην ελληνική οικονομία καθώς και από τις σημαντικές βελτιώσεις στα βασικά οικονομικά μεγέθη των τραπεζών.

Αντανακλούν, επίσης, την άποψη του οίκου για τις καλές προοπτικές οι ελληνικές τράπεζες να διατηρήσουν τη σχετικά ισχυρή οικονομική επίδοσή τους την επόμενη διετία.

Βασικός μοχλός για τις αναβαθμίσεις είναι οι καλύτερες λειτουργικές και πιστωτικές συνθήκες στην Ελλάδα, δίνοντας ένα πιο υποστηρικτικό λειτουργικό περιβάλλον για τις ελληνικές τράπεζες.

Οι διαρθρωτικές βελτιώσεις και μεταρρυθμίσεις έχουν βελτιώσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας σε σοκ, οδηγώντας στην πρόσφατη αναβάθμιση του κρατικού αξιόχρεου στο Ba1 (με σταθερές προοπτικές) από Ba3 (με θετικές προοπτικές), σημειώνει η ανακοίνωση.

Ως συνέπεια της αξιολόγησης αυτής, ο Moody’s αναβάθμισε το μακροοικονομικό προφίλ της Ελλάδας σε «moderate+» από «moderate-», το οποίο με τη σειρά του ασκεί ανοδική πίεση στα αυτόνομα πιστωτικά προφίλ και των έξι τραπεζών.

Παράλληλα, οι πιστωτικές συνθήκες στην Ελλάδα, αναφέρει ο οίκος, βελτιώθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) τους σε περίπου 12,8 δις. ευρώ (ή 8,6% των συνολικών δανείων) τον Ιούνιο του 2023 από 47,2 δις. ευρώ (ή 30% των συνολικών δανείων) τον Δεκέμβριο του 2020.

«Αυτό βοήθησε επίσης τη δυνατότητα των τραπεζών να δίνουν δάνεια στην πραγματική οικονομία και την ικανότητα αποπληρωμής των πελατών τους», σημειώνει ο Moody’s, προσθέτοντας ότι πιστεύει πως «οι ελληνικές τράπεζες είναι τώρα καλύτερα προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν νέους μετωπικούς ανέμους και προκλήσεις που απορρέουν από τις πληθωριστικές πιέσεις και τα αυξημένα επιτόκια, τα οποία πιθανόν θα έχουν επίπτωση στους πιο ευάλωτους δανειολήπτες».

Υπενθυμίζεται ότι ο Moody’s αναβάθμισε διπλά την Ελλάδα, με το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας να βρίσκεται πλέον στη βαθμίδα Ba1 με σταθερές προοπτικές, από τη βαθμίδα Ba3. Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό πως και ο οίκος Fitch αναβάθμισε τις 4 συστημικές ελληνικές τράπεζες.

πηγή: newsit.gr

 

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση