F-35 στην Ελλάδα: Ανοίγει ο δρόμος για την πώλησή τους από τις ΗΠΑ ανεξάρτητα από το αίτημα της Τουρκίας για τα F-16

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2023 11:25 F-35 στην Ελλάδα: Ανοίγει ο δρόμος για την πώλησή τους από τις ΗΠΑ ανεξάρτητα από το αίτημα της Τουρκίας για τα F-16

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την πώληση των μαχητικών F-35 στην Ελλάδα! Εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να στείλει η αμερικανική κυβέρνηση στο Κογκρέσο την επίσημη ειδοποίηση, που θα «ξεκλειδώσει» τα επόμενα στάδια της διαδικασίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Καθημερινή», «είναι ζήτημα λίγων εβδομάδων να σταλεί η επίσημη ειδοποίηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ στο Κογκρέσο», κλείνοντας ουσιαστικά το τυπικό σκέλος στη διαδικασία πώλησης των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στη χώρα μας.

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, η Ουάσιγκτον περιμένει να δει αν ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προτίθεται να τηρήσει την υπόσχεσή του στο Βίλνιους, στη Σύνοδο Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, και να φέρει προς έγκριση στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Αν ο Ερντογάν προχωρήσει, τότε οι ΗΠΑ θα επιχειρήσουν να «ξεκλειδώσουν» το θέμα της πώλησης των F-16 στην Τουρκία, επαναφέροντας, παράλληλα, στο τραπέζι των συζητήσεων με την Ελλάδα το πακέτο κατοχύρωσης, εγγυήσεων και παροχών που είχε διαμορφωθεί το περασμένο καλοκαίρι.

Αν δουν ότι ο Ερντογάν δεν έχει σκοπό να προχωρήσει στην επικύρωσης της ένταξης της Σουηδίας, αναμένεται να «ξεκλειδώσουν» το θέμα των F-35 και ουσιαστικά να το αποσυνδέσουν από τα F-16 στην Τουρκία!

Αμερικανοί αξιωματούχοι – σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα – δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο ο Τούρκος Πρόεδρος να φέρει μεν προς συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση το θέμα της Σουηδίας, αλλά – κατόπιν κάποιου είδους συνεννόησης – το αίτημα να απορριφθεί από τους βουλευτές, ώστε να μπορεί να ισχυριστεί ο Ερντογάν ότι έκανε αυτό που υποσχέθηκε και του αναλογούσε, αλλά «σκόνταψε» στο «ανάχωμα» της Βουλής.

με πληροφορίες από OnAlert.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση