Μια γαλαρία τρένων του 1915 κάτω από το Βυζαντινό Κάστρο Πλαταμώνα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2023 14:05 Μια γαλαρία τρένων του 1915 κάτω από το Βυζαντινό Κάστρο Πλαταμώνα

Η στοά που κατασκευάστηκε το 1915 αμέσως μετά την απελευθέρωση της Μακεδονίας αποτελεί το ανοιχτό βόρειο τμήμα της παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής της σήραγγας του Πλαταμώνα.

Η γαλαρία του τρένου βρίσκεται στην παραλιακή ζώνη του Νέου Παντελεήμονα Πιερίας, ακριβώς κάτω από το Βυζαντινό Κάστρο του Πλαταμώνα.

Το 2004 δημιουργήθηκε μια νέα γραμμή υψηλής ταχύτητας, η οποία πλέον διασχίζει την περιοχή του Πλαταμώνα μέσω σήραγγας 4 περίπου χιλιομέτρων. Το 2005, με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, η παλαιά σιδηροδρομική γραμμή του Πλαταμώνα, συνολικού μήκους 2.876 χιλιομέτρων, χαρακτηρίστηκε ιστορικός χώρος γιατί «δείχνει ιδιαίτερο ιστορικό, τεχνικό και επιστημονικό ενδιαφέρον, αποτελεί χαρακτηριστικό της περιοχής που διαμορφώθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, μέσα σε ένα πλούσιο φυσικό περιβάλλον».

Το σύνολο των κτιρίων που απαρτίζουν τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Πλαταμώνα, καθώς και η σήραγγα και η ανοιχτή στοά στη βάση του βράχου του Πλαταμώνα Κάστρο, 185 μέτρα και 51 μέτρα αντίστοιχα, χαρακτηρίζονται ως μνημείο.

Ακριβώς μπροστά από τη στοά βρίσκεται ένας πέτρινος πύργος που λειτούργησε το 1940 ως πολυβόλο για τη φύλαξη της σήραγγας. Αυτός ο πύργος έχει πλέον ανακαινιστεί και φιλοξενεί εκθέσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η περιοχή της Γαλαρίας, στην παραλιακή ζώνη του Νέου Παντελεήμονα, θεωρείται «μνημείο», χαρακτηριστικό δείγμα της Σύγχρονης Βιομηχανικής Αρχιτεκτονικής.

Η Γαλάρια βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του λόφου του Κάστρου του Πλαταμώνα και ουσιαστικά αποτελεί το ανοιχτό, τοξωτό βόρειο τμήμα της παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής, ακολουθώντας το κλειστό τμήμα της σήραγγας της σήραγγας του Πλαταμώνα.

Πάνω από τη στοά δεσπόζει το κάστρο του Πλαταμώνα με το πιο εντυπωσιακό κωδωνοστάσιο που υπάρχει σε ελληνικό κάστρο.

Δείτε το βίντεο του Michael Miller από το σημείο:

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση