Δώρο Χριστουγέννων: Από σήμερα η καταβολή σε ανέργους – Ακολουθούν συνταξιούχοι και ιδιωτικός τομέας

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2023 10:33 Δώρο Χριστουγέννων: Από σήμερα η καταβολή σε ανέργους – Ακολουθούν συνταξιούχοι και ιδιωτικός τομέας

Νωρίτερα καταβάλλεται φέτος το δώρο Χριστουγέννων στους ανέργους. Τι ισχύει με συνταξιούχους και τους υπόλοιπους εργαζομένους.

Από σήμερα Δευτέρα ξεκινά η καταβολή του δώρου Χριστουγέννων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ανέργων, μαζί με το τακτικό επίδομα ανεργίας.

Το ποσό φτάνει στα 479 ευρώ για τον άγαμο, προσαυξάνεται αν υπάρχουν ανήλικα παιδιά, εφόσον βεβαίως υπάρχει εγγεγραμμένη ανεργία για όλη την περίοδο από τον Μάιο μέχρι και τον Δεκέμβριο, όπως προβλέπει η νομοθεσία.

Οι πιστώσεις θα γίνουν από τη ΔΥΠΑ με απευθείας κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς, συνεπώς δεν απαιτείται καμία ενέργεια από τους δικαιούχους και δεν υφίσταται κανένας λόγος προσέλευσης στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης.

Ο αρμόδιος φορέας κάνει λόγο για 160 εκατ. ευρώ και περίπου 346.000 δικαιούχους.

Πότε θα καταβληθεί σε συνταξιούχους και ιδιωτικούς υπαλλήλους

Στους συνταξιούχους, οι ημερομηνίες καταβολής είναι η 21η και η 22η Δεκεμβρίου. Μαζί με τη σύνταξη του Ιανουαρίου θα φανεί και η αύξηση σε ποσοστό 3%, η οποία θα ισχύσει για όλο το 2024.

Το επίδομα των 100-200 ευρώ είναι μια εφάπαξ ενίσχυση, η οποία θα δοθεί στις 21 Δεκεμβρίου σε όσους έχουν τη λεγόμενη προσωπική διαφορά πάνω από 10 ευρώ. Όσοι δεν έχουν προσωπική διαφορά και είναι ταυτόχρονα χαμηλοσυνταξιούχοι, θα πάρουν την ίδια ημέρα την ενίσχυση εφάπαξ και αυτή των 150 ευρώ.

Η 21η ή 22 Δεκεμβρίου θα είναι και η ημερομηνία καταβολής των έκτακτων οικονομικών ενισχύσεων που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Εκτός από τα 150 ευρώ των χαμηλοσυνταξιούχων, είναι και η 1,5 επιπλέον δόση επιδόματος που θα πάρουν οι δικαιούχοι του επιδόματος τέκνων, στο επιπλέον 50 ευρώ 50% που θα καταβληθεί με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και από εκεί και πέρα η εφάπαξ ενίσχυση των 200 ευρώ για όσους ανήκουν στα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Στον ιδιωτικό τομέα το δώρο Χριστουγέννων καταβάλλεται μέχρι 21 Δεκεμβρίου.

Θα καταβληθεί ολόκληρος μισθός με την υποχρέωση να έχει απασχοληθεί κάποιος για το σύνολο του διαστήματος από τον Μάιο έως τον Δεκέμβριο.

Δώρο Χριστουγέννων: Πώς υπολογίζεται

Για τον υπολογισμό του Δώρου Χριστουγέννων μπορείτε να μπείτε στη σχετική ιστοσελίδα του ΚΕΠΕΑ.

Σημειώνεται ότι υπολογισμός για το Δώρο Χριστουγέννων συνδέεται άμεσα με τον τρόπο που αμείβονται οι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα.

Πρέπει, δηλαδή, να ληφθεί υπόψιν αν ο εργαζόμενος πληρώνεται με ημερομίσθιο ή μισθό ενώ η χρονική περίοδος που υπολογίζεται για το Δώρο είναι από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση