Στυλίδα: «Μας καταστρέφουν τις καλλιέργειες»

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2023 18:26 Στυλίδα: «Μας καταστρέφουν τις καλλιέργειες»

Σε απόγνωση καλλιεργητές εκτάσεων στην ανατολική Φθιώτιδα, καθώς κτηνοτρόφοι οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή,  αφήνουν σε ελεύθερη βοσκή βοοειδή τα οποία καταστρέφουν τις καλλιέργειες αφού τρώνε τα φυτά.

Καταγγελίες έχουν υποβάλλει καλλιεργητές εκτάσεων στην θέση Αγία Παρασκευή, στο Άνυδρο προς το Δασαρχείο καθώς τις τελευταίες 25 και πλέον ημέρες, κοπάδι περίπου 30αγελάδων κινούνται σε ελεύθερη χωρίς επιτήρηση βοσκή καταστρέφοντας καλλιέργειες.

«Κυκλοφορούν χωρίς βοσκό. Είναι ελεύθερες στον ορεινό όγκο και πάνε από το ένα κτήμα στο άλλο. Έχουν γίνει καταστροφές και το κόστος το πληρώνουμε πάντα από την τσέπη μας, καθώς οι καταγγελίες καταλήγουν να είναι εγγραφή στο βιβλίο του Δασονομείου Στυλίδας. Είναι η δουλειά τους να ασχοληθούν με αυτές τις καταγγελίες και κάθε φορά στην έγγραφη αναφορά τους, αναφέρουν μικρότερη ζημιά, αν ασχοληθούν, διαφορετικά στην επόμενη ζημιά, θεωρούν και ενόχληση την καταγγελία που υποβάλλουμε καθώς αρνούνται να έρθουν να κάνουν επί τόπου  αυτοψία ισχυριζόμενοι άλλοτε μηχανικό πρόβλημα στο όχημα τους και άλλοτε αδυναμία προσωπικού λόγου φόρτου εργασίας . Είχαν γίνει ζημιές και πριν έξι μήνες. Κοστολόγησαν τη ζημιά μηδενική, αποδίδοντας την τιμή αγοράς κάθε φυτού καστανιάς-καρυδιάς στα δύο ευρώ. Κάθε μέρα ξοδεύουμε για να σώσουμε ότι μπορούμε αλλά με το που φεύγουμε πάλι μέσα είναι τα ζώα... Καταστρεφόμαστε», δηλώνουν οι ιδιοκτήτες των καλλιεργειών.

Όπως επισημαίνουν, έχουν καταστραφεί για δεύτερη φορά, περισσότερες από 400 τριετής καστανιές και καρυδιές. «Στο δασονομείο Στυλίδας ακόμα ψάχνουν να βρουν "τι λέει ο νόμος" και τους παρακαλάμε να έρθουν να πάμε με δικά μας αυτοκίνητα, να δουν και να καταγράψουν την ολοκληρωτική πλέον ζημιά που έχει γίνει. Έχουν καταστρέψει φυτά και το αρδευτικό δίκτυο που υποστηρίζει τις καλλιέργειες».

Όπως αναφέρουν στην καταγγελία τους οι καλλιεργητές, ο κτηνοτρόφος στον οποίο ανήκουν τα ζώα, (1) ένα στα (5) πέντε βοοειδή  έχει σήμανση και δεν παρουσιάζεται στις κλητεύσεις του Δασονομείου Στυλίδας, όπως αναγνωρίζει και ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας. "Με μια διατύπωση, "είναι περίεργος άνθρωπος και δύσκολα να βγάλεις άκρη μαζί του" του επιτρέπουν να παρανομεί και να βγάζει το εισόδημά του, καταστρέφοντας τις δικές μας καλλιέργειες. Η ζημιά είναι ολοκληρωτική τα κόπια μάς χαμένα αυτά τα τρία χρόνια σε χρήματα και προσωπική εργασία. Για να ξανά ξεκινήσουμε από το μηδέν και με τα έξοδα να τρέχουν και τις υποχρεώσεις ανοιχτές και σε εκκρεμότητα" αναφέρουν οι ιδιοκτήτες καθώς τα έξοδα που έχουμε χαλάσει είναι πολύ μεγάλα.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση