Τουρκία: Το μυστήριο παρασκήνιο της «καρατόμησης» του υπουργού Οικονομικών – Πώς τον έδιωξε ο Ερντογάν

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 02 Δεκεμβρίου 2021 10:16 Τουρκία: Το μυστήριο παρασκήνιο της «καρατόμησης» του υπουργού Οικονομικών – Πώς τον έδιωξε ο Ερντογάν

Να διώξει τον υπουργό Οικονομικών της χώρας του αποφάσισε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος μάλιστα άμεσα προχώρησε με συνοπτικές διαδικασίες στην αντικατάστασή του από στενό φίλο του γαμπρού του Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Όπως μετέδωσε το πρωί της Πέμπτης (2/12) ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία Μανώλης Κωστίδης ο νέος υπουργός Οικονομικών είναι συνεργάτης του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρού του Τούρκου προέδρου και γι’ αυτό αρκετοί στην Άγκυρα κάνουν λόγο για «επιστροφή του γαμπρού».

Με φόντο το οικονομικό κραχ στην Τουρκία ο Ερντογάν εξέδωσε προεδρικό διάταγμα για την αντικατάσταση του Λουτφί Έλβαν από τον υφυπουργό Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπάτι το οποίο δημοσιεύθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (1/12).

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών διαφωνούσε κάθετα με την πολιτική μείωσης των επιτοκίων

Ο Λουτφί Έλβαν όπως τόνισε ο Μανώλης Κωστίδης διαφωνούσε κάθετα με την αμφιλεγόμενη οικονομική πολιτική μείωσης των επιτοκίων που ακολουθεί ο Ερντογάν για να μειώσει τον πληθωρισμό, για την οποία προειδοποιούσε ότι θα οδηγήσει στην καταστροφή.

Η αντικατάσταση του υπουργού Οικονομικών, είχε προαναγγελθεί εμμέσως από τον ίδιο τον Ερντογάν καθώς σε ομιλία του ανέφερε ότι δεν θα είναι συνοδοιπόρος με όσους δεν υποστηρίζουν τη μείωση των επιτοκίων. Μεγάλη συζήτηση έγινε στην Τουρκία για το πλάνο που έδειχνε τον Λουτφί Ελβάν να μην χειροκροτά τον Ερντογάν κατά την ομιλία του.

«Σε αυτόν τον αγώνα μας, σε αυτή την πορεία μας όσοι υποστηρίζουν τα επιτόκια, ας μη με παρεξηγήσουν. Εγώ δεν μπορώ να είμαι συνοδοιπόρος με αυτό που υποστηρίζει τα επιτόκια, δεν θα είμαι», είχε πει χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών ασχολείται με την κλωστοϋφαντουργία, είχε στο παρελθόν δικό του βενζινάδικο και ενώ στη συνέχεια ασχολήθηκε με την πολιτική.

Πηγή: ΣΚΑΙ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση