Ιστορική πτώση 25% στη μετοχή της Facebook - Πώς ερμηνεύουν οι αναλυτές το σοκ στην εταιρεία του Ζούκερμπεργκ

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 03 Φεβρουαρίου 2022 22:19 Ιστορική πτώση 25% στη μετοχή της Facebook - Πώς ερμηνεύουν οι αναλυτές το σοκ στην εταιρεία του Ζούκερμπεργκ

 «Έχασε» 215 δισ. δολάρια η αξία της - Η μετοχή της Meta Platforms, μητρική της Facebook, έπεσε κατακόρυφα προκαλώντας την πτώση του δείκτη Nasdaq

Οι μετοχές της Meta (Facebook) κατακρημνίστηκαν κατά 25% σήμερα στη Wall Street, έπειτα από τα απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα, προκαλώντας ενδεχομένως απώλειες σχεδόν 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την κεφαλαιοποίηση του ομίλου του Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Στις 16.35 ώρα Ελλάδας, η μετοχή της Meta Platforms, μητρική της Facebook, έπεσε κατακόρυφα κατά 25,81% στα 239,56 δολάρια, προκαλώντας την πτώση του δείκτη Nasdaq (-2,29%).

Ο κολοσσός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ο οποίος έχασε χρήστες στη Βόρεια Αμερική για πρώτη φορά στην ιστορία του, ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, μετά το κλείσιμο των συναλλαγών, μειωμένα κέρδη κατά το τέταρτο τρίμηνο και μια προοπτική επιβραδυμένης ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Η τεράστια αυτή πτώση στην τιμή της μετοχής της Facebook σημειώθηκε τη στιγμή που η εταιρεία επιχειρεί μία μεγάλη στροφή προς την εικονική πραγματικότητα, όπως είχε ανακοινώσει πριν καιρό ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση μετοχής της Meta στην ιστορία της. Η προηγούμενη μεγάλη «καθίζηση» είχε καταγραφεί στις 26 Ιουλίου 2018, όταν είχαν «χαθεί» 120 δισ. δολάρια.

Τι συμβαίνει στην εταιρεία το τελευταίο διάστημα;

1)Η Facebook ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τα κέρδη της μειώθηκαν κατά 8%, ήτοι 10,29 δισ. δολάρια το τελευταίο τρίμηνο του 2021. Το οξύμωρο στη συγκεκριμένη περίπτωση εντοπίζεται στο εξής στοιχείο: Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 20%, ήτοι κατά 33,67 δισ. δολάρια.

2)Πώς είναι δυνατόν να αυξάνονται τα έσοδα, αλλά να μειώνονται τα κέρδη; Σύμφωνα με τους αναλυτές, η... ασυμβατότητα αυτή οφείλεται στις δαπάνες για το τμήμα Reality Labs, δηλαδή του τμήματος που θα «εγκαινιάσει» το μέλλον του διαδικτυακού κόσμου, την εικονική πραγματικότητα. Σύμφωνα με τις αναφορές, η Meta έχει ήδη επενδύσει πάνω από 10 δισ. δολάρια στη συγκεκριμένη τεχνολογία και αναμένεται να δαπανήσει ακόμα περισσότερα κεφάλαια.

3)Οι πρόσφατες αλλαγές απορρήτου από την Apple καθιστούν πιο δύσκολο για εταιρείες όπως η Meta να παρακολουθούν άτομα για διαφημιστικούς σκοπούς, γεγονός που ασκεί επίσης πίεση στα έσοδα της εταιρείας. Σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές την Τετάρτη, ο οικονομικός διευθυντής της Meta είπε ότι η εταιρεία αντιμετωπίζει τις «ετεροχρονισμένες συνέπειες» ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις αλλαγές της Apple το 2022. Αναλυτές στο MoffettNathanson, σε σημείωμα προς τους πελάτες, χαρακτήρισαν τη συγκεκριμένη εκτίμηση «εκπληκτική».

4)Η Meta προέβλεψε έσοδα πολύ χαμηλότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών για το τρέχον τρίμηνο, εν μέρει λόγω του αυξανόμενου ανταγωνισμού από την TikTok, ανέφερε η εταιρεία, επηρεάζοντας σαφώς τους επενδυτές.

Ακριβές προσλήψεις και αλλαγή προσανατολισμού

Η Meta Platforms Inc. προορίζεται να υλοποιήσει το σχέδιο του Μαρκ Ζάκερμπεργκ να αλλάξει το τοπίο στα social media, εγκαθιστόντας έναν νέο «κόσμο» εικονικής πραγματικότητας, όπως είχε ανακοινώσει πριν λίγους μήνες. Από τότε, η εταιρεία μετατοπίζει πόρους και προσλαμβάνει μηχανικούς από ανταγωνιστές όπως η Apple και η Google, που μπορούν να βοηθήσουν στην υλοποίηση του οράματός του. Διεύρυνε το εργατικό δυναμικό της κατά 23%, κλείνοντας τη χρονιά με 71.970 υπαλλήλους, κυρίως σε τεχνικούς ρόλους, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το πλάνο και να επισπευστεί η μετάβαση στον νέο κόσμο που ετοιμάζεται να παρουσιάσει στο διαδίκτυο.

Έναν κόσμο που οι πλατφόρμες των social δεν θα αφορούν τη δημοσιοποίηση των προσωπικών στιγμών, αλλά τη δημιουργία «prive σαλονιών» συζήτησης, με τη χρήση των ολογραμμάτων και της νέας τεχνολογίας, που θα κατακλύσει σύντομα την καθημερινότητά μας.

πηγή: protothema.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση