Γκουτέρες προς Μόσχα: Μην αποσυνδέσετε τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια από το ουκρανικό δίκτυο

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2022 17:45 Γκουτέρες προς Μόσχα: Μην αποσυνδέσετε τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια από το ουκρανικό δίκτυο

Ανάχωμα στα πιθανά σχέδια της Μόσχας να αποσυνδέσει τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια από το ουκρανικό δίκτυο, επιχείρησε να ορθώσει ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, που επισκέπτεται την Οδησσό.

«Φυσικά, η ηλεκτρική ενέργεια της Ζαπορίζια είναι ουκρανική ηλεκτρική ενέργεια (…) αυτή η αρχή πρέπει να τηρηθεί πλήρως», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Νωρίτερα σήμερα η Energoatom, διαχειρίστρια των ουκρανικών σταθμών, ανακοίνωσε ότι φοβάται πως η Ρωσία θα διακόψει την σύνδεση του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη, που βρίσκεται από τον Μάρτιο υπό ρωσικό έλεγχο, με το ουκρανικό ηλεκτρικό δίκτυο.

«Υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής σχεδιάζουν να διακόψουν την λειτουργία των αντιδραστήρων και να τους αποσυνδέσουν από τις γραμμές τροφοδοσίας του ουκρανικού δικτύου», ανακοίνωσε η Energoatom στο Telegram.

Σύμφωνα με την Energoatom, οι Ρώσοι στρατιώτες αναζητούν πηγές τροφοδοσίας για τις γεννήτριες ντίζελ οι οποίες θα τεθούν σε λειτουργία μετά την διακοπή της λειτουργίας των αντιδραστήρων και έχουν περιορίσει την πρόσβαση του προσωπικού στις εγκαταστάσεις.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε χθες ότι «οποιαδήποτε ζημιά στη Ζαπορίζια θα ήταν αυτοκτονία» και ζήτησε και πάλι την αποστρατιωτικοποίηση της ζώνης του πυρηνικού σταθμού.

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση