NASA: Ακυρώθηκε και η δεύτερη προσπάθεια για την αποστολή του «Artemis I» προς τη Σελήνη

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 03 Σεπτεμβρίου 2022 20:33 NASA: Ακυρώθηκε και η δεύτερη προσπάθεια για την αποστολή του «Artemis I» προς τη Σελήνη

Νέο τεχνικό πρόβλημα λίγο πριν την εκτόξευση - Γιατί απέτυχε η πρώτη προσπάθεια της αποστολής

Νέα, επικίνδυνη διαρροή εντοπίστηκε στον πύραυλο της NASA, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί και η δεύτερη επιχείρηση για εκτόξευση της μη επανδρωμένης διαστημικής αποστολής «Artemis 1» .

Στον πύραυλο της NASA εντοπίστηκε  άλλη μια επικίνδυνη διαρροή υδρογόνου, σύμφωνα με το AP, καθώς η ομάδα εκτόξευσης άρχισε να τον τροφοδοτεί με καύσιμα κατά τη διάρκεια δοκιμών, πριν επιβιβαστούν οι αστροναύτες.

Ο συναγερμός υπερπίεσης σήμανε και η επιχείρηση δεξαμενής σταμάτησε για λίγο, αλλά δεν σημειώθηκε ζημιά και η προσπάθεια συνεχίστηκε. Αλλά λίγα λεπτά αργότερα, το καύσιμο υδρογόνου άρχισε να διαρρέει από το τμήμα του κινητήρα στο κάτω μέρος του πυραύλου. Η NASA διέκοψε τη λειτουργία, ενώ οι μηχανικοί προσπαθούσαν να λύσουν το πρόβλημα στην τροφοδοσία. Τα ρολόγια αντίστροφης μέτρησης συνέχισαν να χτυπούν, βέβαια. 

Το νέο τεχνικό πρόβλημα δεν αντιμετωπίστηκε και έτσι, η NASA αποφάσισε να ακυρώνει και τη δεύτερη προσπάθειά  της για να πάει στη Σελήνη. Υπενθυμίζεται πως και η προσπάθεια της Δευτέρας σταμάτησε λόγω τεχνικών προβλημάτων στον κινητήρα και διαρροής καυσίμου.

Γιατί απέτυχε η πρώτη προσπάθεια της αποστολής «Άρτεμις 1»

Mία ρωγμή στον κινητήρα 3 του πανίσχυρου πυραύλου «Space Launch System» (SLC) τίναξε στον... αέρα την έναρξη της ιστορικής διαστημικής αποστολής «Άρτεμις 1» της ΝΑSΑ που σηματοδοτεί την επιστροφή των ΗΠΑ στη Σελήνη.

Οι μηχανικοί της NASA αξιολόγησαν το πρόβλημα που εντοπίστηκε στον κινητήρα 3, έναν εκ των τεσσάρων (κινητήρων) RS-25, που διαθέτει ο πανίσχυρος πύραυλος και βρίσκεται στο κάτω μέρος του.

Σύμφωνα με τους ελεγκτές εκτόξευσης, ο κινητήρας 3 δεν μπορούσε να ρυθμίσει σωστά τη διαδικασία εξαέρωσης και οι μηχανικοί δεν κατάφεραν να επιλύσουν το πρόβλημα αναβάλλοντας έτσι την έναρξη της αμερικανικής διαστημικής αποστολής.

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Bild», η ρωγμή στο σύστημα θερμικής προστασίας σε μία από τις φλάντζες του κινητήρα ήταν η αιτία που η ΝΑSA αποφάσισε την αναβολή της εκτόξευσης του πυραύλου «SLC».

Τα χαρακτηριστικά του μεγα-πυραύλου «SLS»

Ο SLS μαζί με το Orion έχουν ύψος 98 μέτρων. Ο SLS, που χρειάστηκε πάνω από δέκα χρόνια για να αναπτυχτεί και να κατασκευαστεί, θεωρείται ο ισχυρότερος και πιο πολύπλοκος πύραυλος στον κόσμο, αν και, σύμφωνα με τον «Economist», αποτελεί ένα υπερβολικά ακριβό κρατικό κατασκεύασμα και μια σπατάλη για τα χρήματα των φορολογουμένων. Οι βασικοί υπεργολάβοι για το πρόγραμμα Άρτεμις είναι οι εταιρείες Boeing για τον SLS και Lockheed Martin για την κάψουλα Orion.

Η τελευταία φορά που εκτοξεύτηκε ένας τέτοιος μεγα-πύραυλος από το Κέντρο Κένεντι, ήταν το 1973 όταν ένας πύραυλος Κρόνος 5 (Saturn V) μετέφερε σε τροχιά τον διαστημικό σταθμό Skylab.

Τα επόμενα βήματα της ΝΑSΑ

Ο σχεδιασμός της NASA είναι η εκτόξευση το 2024 της επανδρωμένης αποστολής «Άρτεμις 2» γύρω από το φεγγάρι, και το 2025 η αποστολή «Άρτεμις 3» να προσεληνωθεί μεταφέροντας και την πρώτη γυναίκα αστροναύτη στη Σελήνη.

Θα τεθούν έτσι πιθανότατα αυτή τη φορά τα θεμέλια για μια πιο μόνιμη σεληνιακή βάση και παρουσία αστροναυτών στον δορυφόρο της Γης, με απώτερο στόχο μια «έδρα» στον Κόκκινο Πλανήτη μέσα στη δεκαετία του 2030.

Πάντως, αρκετοί ειδικοί δεν αποκλείουν ότι όλο αυτό το χρονοδιάγραμμα είναι υπερβολικά «σφιχτό» και φιλόδοξο, οπότε μπορεί να μετατεθεί χρονικά .

Οι τελευταίοι άνθρωποι που περπάτησαν στη Σελήνη ήταν οι δύο άνδρες αστροναύτες της αποστολής «Απόλλων 17» το 1972, ενώ είχαν προηγηθεί δέκα άλλοι Αμερικανοί αστροναύτες, στη διάρκεια πέντε προηγούμενων αποστολών, με πρώτη προσελήνωση της αποστολής Απόλλων 11 το 1969.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση