Πρώην ΓΓ του ΝΑΤΟ εναντίον Μακρόν: Καταστροφικοί οι χειρισμοί του στον πόλεμο της Ουκρανίας

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2022 18:02 Πρώην ΓΓ του ΝΑΤΟ εναντίον Μακρόν: Καταστροφικοί οι χειρισμοί του στον πόλεμο της Ουκρανίας

Οι αντιδράσεις για την στάση του Εμανουέλ Μακρόν απέναντι στην κρίση στην Ουκρανία και ιδίως στον Βλαντιμίρ Πούτιν, ήταν γνωστές εδώ και καιρό. Είχαν όμως διατυπωθεί κυρίως από τους Ουκρανούς, οι οποίοι δεν έκρυβαν την οργή τους, ειδικά για την αναφορά του Γάλλου Προέδρου ότι ο Ρώσος ομόλογός του «δεν πρέπει να ταπεινωθεί».

Όμως ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, τα είπε «έξω από τα δόντια»: Οι διπλωματικές προσπάθειες του Εμανουέλ Μακρόν ως απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία ήταν μια αποτυχία και «βαθιά επιβλαβείς» για το Κίεβο.

«Δεν ήταν επιτυχημένες», δήλωσε χωρίς περιστροφές στο γαλλικό περιοδικό Le Point ο Ράσμουσεν, πρώην πρωθυπουργός της Δανίας που ήταν ένας από τους πιο υψηλόβαθμους διπλωμάτες στον κόσμο μέχρι να αποχωρήσει από τη διατλαντική αμυντική συμμαχία το 2014.

Τα σχόλιά του έρχονται μετά την κριτική που γίνεται, ειδικά στην ανατολική Ευρώπη, για το πώς ο Μακρόν κράτησε ανοιχτή γραμμή με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν με απευθείας τηλεφωνικές επικοινωνίες ακόμη και μετά την εισβολή στην Ουκρανία καθώς και για τις προειδοποιήσεις του Γάλλου προέδρου να μην «ταπεινωθεί» η Ρωσία.

«Ο Μακρόν μας εξέπληξε στην αρχή της κρίσης με την, για να πω το λιγότερο, μοναδική και επικριτική δήλωσή του ότι ο Πούτιν δεν πρέπει να ταπεινωθεί και πρέπει να του προσφερθεί μια διέξοδος. Τέτοιες δηλώσεις ήταν καταστροφικές και βαθιά επιβλαβείς», πρόσθεσε.

Το γραφείο του Γάλλου προέδρου δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για να σχολιάσει.

Ωστόσο, οι μύδροι του Ράσμουσεν έρχονται τη στιγμή που ο Μακρόν φαίνεται να «ξαναζυγίζει» το μήνυμά του υιοθετώντας έναν πιο σκληρό τόνο κατά της Μόσχας.

Στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Γάλλος ηγέτης επανέλαβε την πεποίθησή του ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να συνεχίσουν τον διάλογο με τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι θα μιλήσει ξανά με τον Πούτιν μέσα στις επόμενες ημέρες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση ασφάλειας αναφορικά με τους πυρηνικούς αντιδραστήρες που βρίσκονται στις εμπόλεμες ζώνες της Ουκρανίας.

Όμως, σύμφωνα με παρατηρητές, η ομιλία του Μακρόν στον ΟΗΕ, στην οποία κατηγόρησε τη Ρωσία για σύγχρονο ιμπεριαλισμό και προέτρεψε τα αναπτυσσόμενα έθνη να συνταχθούν εναντίον της Μόσχας, σηματοδότησε μια αλλαγή στον τόνο.

Ο Μακρόν δήλωσε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μπορούν να επιφέρουν αποτελέσματα μόνο εάν «η κυριαρχία της Ουκρανίας γίνεται σεβαστή, το έδαφός της απελευθερωθεί και προστατευτεί η ασφάλειά της».

«Η Ρωσία πρέπει τώρα να καταλάβει ότι δεν μπορεί να επιβάλει τη βούλησή της με στρατιωτικά μέσα», είπε ο Μακρόν.

Ο Ράσμουσεν δεν πείσθηκε.

«Έχει αποδυναμώσει τη διεθνή συνοχή και νομίζω ότι μετανιώνει τώρα για αυτό και προσπαθεί να ανακτήσει την πρωτοβουλία», είπε στη συνέντευξη.

πηγή: newsit.gr

 

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση