Το τεστ της μπίρας: O περίεργος τρόπος του Steve Jobs για να επιλέγει τα κορυφαία στελέχη του

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2022 13:34 Το τεστ της μπίρας: O περίεργος τρόπος του Steve Jobs για να επιλέγει τα κορυφαία στελέχη του

Ο ιδρυτής της Apple έκανε συνεντεύξεις για δουλειά στο δρόμο, προκειμένου να ξεχωρίσει τα πραγματικά ταλέντα της αγοράς.

Ο ιδρυτής της Apple, Steve Jobs, θεωρούσε εξαιρετικά σημαντικό το να βρει τους ικανότερους ανθρώπους για τις θέσεις που αναζητούσε. Μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο να επιλέξεις το κατάλληλο άτομο που να μπορεί να προσαρμοστεί στην εταιρεία, που να δουλεύει καλά σε μια ομάδα, που να είναι αποφασιστικό ή δημιουργικό, αλλά ο Jobs είχε μια μέθοδο με την οποία δεν έκανε ποτέ λάθος: Το τεστ μπίρας.

Οι συνεντεύξεις εργασίας χαρακτηρίζονται από τυπικότητα και απροσωπία. Πολλές φορές, ο υποψήφιος που συμμετέχει σε μια συνέντευξη για δουλειά έχει σχεδόν απομνημονεύσει τις απαντήσεις που πρόκειται να δώσει και υπάρχει πιθανότητα να μπερδέψει τον εργοδότη. Ο Jobs ήθελε να το σταματήσει αυτό. Έτσι, κάθε φορά που ο ιδρυτής της Apple ήθελε να προσλάβει κάποιον, αναρωτιόταν πάντα το ίδιο πράγμα: «Θα έπινα μια μπίρα με αυτό το άτομο; Θα κουβεντιάζατε μαζί χαλαρά ενώ κάναμε μια βόλτα;» . Όχι μόνο το σκεφτόταν όμως, αλλά το έκανε.

Ο Jobs συναντούσε τους υποψηφίους για να περπατήσουν και να πιουν μια μπίρα μαζί, να αφήσουν τις τυπικές διαδικασίες και να συνομιλήσουν χαλαρά. Ήξερε ότι σε τέτοιες στιγμές οι άνθρωποι είναι πιο άνετοι και μιλούν για τη ζωή με μεγαλύτερη ειλικρίνεια. Κατά τη διάρκεια της βόλτας ο ιδρυτής της Apple τους έκανε ερωτήσεις όπως «τι έκανες το περασμένο καλοκαίρι;». ή «πότε ήταν η τελευταία φορά που κατάφερες κάτι;» για να γνωρίσει καλύτερα τον υποψήφιο. Δεν υπήρχαν σωστές ή λάθος απαντήσεις, αλλά από αυτές προερχόταν η απόφαση του Jobs για το αν θα τον προσλάβει ή όχι.

Στόχος του δεν ήταν άλλος από το να βρει το καλύτερο ταλέντο, τους πιο ικανούς ανθρώπους, τους A-Players , όπως τους αποκαλούσε. «Διαπίστωσα ότι όταν μαζεύεις αρκετούς A-Players, τους αρέσει πολύ να δουλεύουν μεταξύ τους. Γιατί δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να το κάνουν πριν», είχε εξηγήσει στο παρελθόν ο Jobs.

Πηγή: gazzetta.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση