Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για Qatar Gate: «Δεν ξεπουλιόμαστε» – «Δεν θα είναι αντιπρόεδρος η Εύα Καϊλή»

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2022 19:53 Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για Qatar Gate: «Δεν ξεπουλιόμαστε» – «Δεν θα είναι αντιπρόεδρος η Εύα Καϊλή»

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, τοποθετήθηκε για το σκάνδαλο διαφθοράς που έχει συγκλονίσει την πολιτική ζωή όλης της ΕΕ αλλά και της Ελλάδας, διότι φέρεται να εμπλέκεται σε αυτό και η Ελληνίδα ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Εύα Καϊλή.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δέχεται επίθεση», δήλωσε η Ρομπέρτα Μέτσολα για το σκάνδαλο διαφθοράς Qatar Gate, τονίζοντας ότι η Εύα Καϊλή δεν θα είναι πλέον αντιπρόεδρος, παρά το γεγονός ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής αρνήθηκε να παραιτηθεί.

«Και ο δρόμος μας για ανοιχτές, ελεύθερες, δημοκρατικές κοινωνίες δέχεται επίθεση», προσέθεσε.

«Ως προληπτικό μέτρο, και πάλι με πλήρη σεβασμό του τεκμηρίου της αθωότητας, αφαίρεσα από την αναφερόμενη Αντιπρόεδρο οποιοδήποτε καθήκον και ευθύνη που σχετίζεται με τον ρόλο της ως Αντιπροέδρου και συγκάλεσα έκτακτη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων για την έναρξη της διαδικασίας του άρθρου 21 για τη λήξη της θητείας της ως Αντιπροέδρου σε μια προσπάθεια να προστατευθεί η ακεραιότητα αυτού του Σώματος» επισήμανε η Ρομπέρτα Μέτσολα.

Η Ρομπέρτα Μέτσολα μίλησε με σκληρά λόγια για όσους πλησίασαν τους ευρωβουλευτές και τα στελέχη του κοινοβουλίου αλλά και για τις ΜΚΟ, λέγοντας ότι «βέβαια, υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας» αλλά το Ευρωκοινοβούλιο θα προστατεύσει όσους βοήθησαν να αποκαλυφθεί το σκάνδαλο.

Δείτε τις δηλώσεις της Ρομπέρτα Μέτσολα και των επικεφαλής των κομμάτων:

Παράλληλα, η Ρομπέρτα Μέτσολα εξήγησε ότι οι έρευνες δεν έχουν ολοκληρωθεί, όμως κάλεσε τους υπόλοιπους ευρωβουλευτές να μην εργαλειοποιήσουν την κατάσταση για πολιτικούς σκοπούς, επειδή «ο σκοπός είναι να παταχθεί η διαφθορά».

«Δεν θα κουκουλώσουμε τίποτα και δεν θα συνεχίσουμε όπως πριν το γνωστό business as usual», είπε ακόμη η Ρομπέρτα Μέτσολα. «Όσοι νομίζουν ότι η Ευρώπη ξεπουλιέται, θα βρουν απέναντι τους το Ευρωκοινοβούλιο», τόνισε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «προτιμούμε να κρυώνουμε, από το να παίρνουμε τα χρήματά τους».

Οι δηλώσεις των επικεφαλής και των ευρωβουλευτών των πολιτικών ομάδων

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ δήλωσε εκ μέρους του ΕΛΚ ότι οι έρευνες πρέπει να συνεχιστούν και να δοθεί μάχη κατά της διαφθοράς ενώ η Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ των Ευρωσοσιαλιστών, της πολιτικής ομάδας που συμμετείχε μέχρι πρότινος η Εύα Καϊλή, ότι κάποιοι κηλίδωσαν το Ευρωκοινοβούλιο. Παράλληλα, ενημέρωσε ότι θα συμμετέχει στην Πολιτική Αγωγή.

Από τη μεριά του, ο Στεφάν Σεζέρν της πολιτικής ομάδας Renew έριξε «καρφιά» προς τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Ορμπάν, για τα ειρωνικά του σχόλια προς το Ευρωκοινοβούλιο και ευχαρίστησε τις βελγικές Αρχές, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι θα ζητήσουν από την Εύα Καϊλή να παραιτηθεί από ευρωβουλευτής.

«Θα πρέπει να δράσουμε ενωμένοι ως εκπρόσωποι της Δημοκρατίας στην Ευρώπη», δήλωσε η Τέρι Ρέιντκε των Πρασίνων και επισήμανε ότι με το σκάνδαλο τονίστηκε η εμπιστοσύνη του κόσμου προς το Ευρωκοινοβούλιο.

Στη συνέχεια, ο Μάρκο Τζάνι της δεξιάς και ακροδεξιάς πολιτικής ομάδας Identity and Democracy τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει έρευνα και για το αν υπάρχει πολιτική ευθύνη πίσω από το σκάνδαλο διαφθοράς ενώ ο Ρισγκάρντ Άντονι Λεγκούτκο της πολιτικής ομάδας Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές σημείωσε ότι είναι σίγουρος «περισσότερα θα βγουν στο μέλλον».

Στη συνέχεια πήρε το λόγο η Μανόν Ομπρί της Αριστεράς που τόνισε ότι το Ευρωκοινοβούλιο έχει συγκλονιστεί από το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία του και έστειλε το δικό της μήνυμα στο Κατάρ ότι οι «ευρωβουλευτές δεν αγοράζονται όπως οι ποδοσφαιρικές ομάδες».

πηγή: newsit.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση