Η πόλη - φάντασμα της Ιαπωνίας - Μια βόλτα στους στοιχειωμένους δρόμους της Φουκουσίμα (ΒΙΝΤΕΟ)

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 02 Φεβρουαρίου 2023 11:42 Η πόλη - φάντασμα της Ιαπωνίας - Μια βόλτα στους στοιχειωμένους δρόμους της Φουκουσίμα (ΒΙΝΤΕΟ)

Σχεδόν 12 χρόνια μετά την πυρηνική καταστροφή στην πόλη της Fukushima, εικόνες από τους έρημους δρόμους που βρίσκονται εντός της ζώνης αποκλεισμού φέρνουν στο φως εικόνες αποκάλυψης.

Σε εικόνες βγαλμένες από ταινία επιστημονικής φαντασίας, η οποία πραγματεύεται τον απροσδόκητο αφανισμό του ανθρωπίνου είδους, παραπέμπουν τα όσα κατέγραψε ο φακός στη ζώνη αποκλεισμού της Fukushima.

Ο χρόνος δείχνει να έχει σταματήσει εκείνη ακριβώς τη στιγμή που το τσουνάμι χτυπά την πόλη, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα αφήσουν για πάντα το στίγμα τους στην ευρύτερη περιοχή.

Το τσουνάμι, το οποίο ακολούθησε τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει καταγραφεί στη σύγχρονη ιστορία της Ιαπωνίας, κατέστρεψε τις εγκαταστάσεις του πυρηνικού εργοστασίου της Fukushima και ειδικότερα το σύστημα εφεδρικής ψύξης των αντιδραστήρων.

Το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό, καθώς προκλήθηκε η τήξη των πυρήνων σε τρεις αντιδραστήρες και η διαρροή ραδιενεργού υλικού, αναγκάζοντας σχεδόν μισό εκατομμύριο κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Στις 11 Μαρτίου του 2011, η Fukushima μετατράπηκε σε μια πόλη-φάντασμα εξαιτίας μιας φυσικής καταστροφής και ενός πυρηνικού ατυχήματος καταστροφής που μόνον με εκείνο του Chernobyl θα μπορούσε να συγκριθεί.

Από εκείνη την ημέρα μέχρι και σήμερα, οι ιαπωνικές αρχές δίνουν έναν πραγματικό αγώνα με τον χρόνο, συνεχίζοντας τις επιχειρήσεις απολύμανσης και απομάκρυνσης των ραδιενεργών υλικών.

Ακόμα και τώρα, ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ζώνες στις οποίες απαγορεύεται η πρόσβαση, πόσο μάλλον η επιστροφή των μόνιμων κατοίκων σε αυτές.

Χρόνο με τον χρόνο, οι περίφημες ζώνες αποκλεισμού περιορίζονται σε έκταση, επιτρέποντας σε όλο και περισσότερους κατοίκους της πόλης να επιστρέψουν στα σπίτια τους, ωστόσο, για κάποιους αυτό δεν είναι ακόμα εφικτό.

Εικόνες από τη ζώνη αποκλεισμού της Fukushima φέρνουν στο φως άγνωστες πτυχές της τραγωδίας, όπως τα εκατοντάδες αυτοκίνητα που εγκαταλείφθηκαν στους δρόμους και τα χωράφια της πόλης.

Εκατοντάδες αυτοκίνητα στέκονται στο ίδιο σημείο από την ημέρα της καταστροφής, λες και έχουν παγιδευτεί στον χώρο και στον χρόνο, περιμένοντας τη λύτρωση που κανείς ωστόσο δεν γνωρίζει αν και πότε θα’ ρθει.

Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, η Φύση είναι εκείνη που έχει πλέον τον πρώτο λόγο, σιγοτρώγοντας όχι μόνον τις σκουριασμένες λαμαρίνες των εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων αλλά και διεκδικώντας ζωτικό χώρο στη ρυτιδιασμένη από τον χρόνο άσφαλτο.

Μια Porsche 911, ένα Mitshubishi Lancer EVO, ένα Subaru Impreza WRX, Nissan Skyline και ένα Honda S2000, βρίσκονται ανάμεσα στους σιωπηλούς μάρτυρες μιας καταστροφής, η οποία άφησε πίσω της περισσότερες από 18.000 χαμένες ζωές και μια πόλη που 12 χρόνια μετά το αδυσώπητο χτύπημα του Εγκέλαδου και των όσων ακολούθησαν αυτού, δεν έχει βρει τους φυσιολογικούς της ρυθμούς.

Πηγή: carandmotor.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση