Στο "στόχαστρο" η Λαγκάρντ για την αύξηση των επιτοκίων - "Έκανε την πιο επικίνδυνη επιλογή"

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2023 22:49 Στο "στόχαστρο" η Λαγκάρντ για την αύξηση των επιτοκίων - "Έκανε την πιο επικίνδυνη επιλογή"

Στόχος επικρίσεων έχει γίνει η Κριστίν Λαγκάρντ μετά την ανακοίνωση αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Για "την πιο επικίνδυνη επιλογή" κάνει λόγο η Capital Economics.

Έντονη συζήτηση προκάλεσε η απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, με την Κριστίν Λαγκάρντ να βρίσκεται στο "στόχαστρο" επικρίσεων.

Χαρακτηριστικά, η Capital Economics προχώρησε σε ένα αιχμηρό σχόλιο, αναφέροντας ότι η κεντρική τράπεζα προχώρησε στην πιο επικίνδυνη από τις από τις διαθέσιμες επιλογές που υπήρχαν.

Η κεντρική τράπεζα άφησε "ανοιχτό" το ενδεχόμενο ότι θα μπορούσε να προσφέρει νέες δανειοδοτικές πράξεις στις τράπεζες εάν αυτό κριθεί χρήσιμο, κάτι που θα μπορούσε να καθησυχάσει τις ανησυχίες ορισμένων τραπεζών και επενδυτών.

Επιπλέον, ενώ η ΕΚΤ έχει σταματήσει να παρέχει καθοδήγηση, η ανακοίνωση καθιστά σαφές ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δίνουν προτεραιότητα στον πληθωρισμό έναντι άλλων ανησυχιών.

Ακόμη και πριν από το πρόσφατο ντόμινο κατάρρευσης των τραπεζών, ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ζητούσαν πιο σταδιακή αύξηση επιτοκίων.

Κι ενώ η αντίδραση της αγοράς στην απόφαση της Silicon Valley να δώσει στην Credit Suisse δάνειο ύψους 50 δισ. ελβετικών φράγκων ήταν θετική, η αβεβαιότητα σχετικά με το ενδεχόμενο άλλες τράπεζες να βρεθούν κι εκείνες σε αδιέξοδο, είναι υπαρκτή.

Πολλοί χαρακτηρίζουν "επιπόλαιη" την απόφαση να μην δοθεί καμία νέα καθοδήγηση για τα επιτόκια, δεδομένου ότι πολλοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δήλωσαν τις τελευταίες εβδομάδες ότι αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω τα επιτόκια τους ερχόμενους μήνες.

Η εκτίμηση της Capital Economics είναι ότι η απουσία καθοδήγησης αντανακλά πιθανώς αυξανόμενους διχασμούς στο Διοικητικό Συμβούλιο. Η αρχική γραμμή στο δελτίο Τύπου για την τροχιά του πληθωρισμού καθιστά σαφείς τις προτεραιότητες των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής.

Και η πρόβλεψη ότι ο βασικός πληθωρισμός θα εξακολουθήσει να είναι πάνω από το 2% το 2025 βασίζεται στις προσδοκίες των επενδυτών για τα επιτόκια πριν από αρκετές εβδομάδες, όταν η νομισματική πολιτική αναμενόταν να είναι πολύ πιο αυστηρή.

Εάν επρόκειτο να επαναλάβουν τις προβλέψεις σήμερα, αυτή για τον πυρήνα του πληθωρισμού μπορεί κάλλιστα να είναι υψηλότερη.

πηγή: newsit.gr

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση