Γαλλία: Οι δημοσκοπήσεις μετά το συνταξιοδοτικό - «Δε με νοιάζουν», λέει ο Μακρόν, «προτάσσω το συμφέρον της χώρας»

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2023 09:31 Γαλλία: Οι δημοσκοπήσεις μετά το συνταξιοδοτικό - «Δε με νοιάζουν», λέει ο Μακρόν, «προτάσσω το συμφέρον της χώρας»

Καταπέλτης είναι μια νέα δημοσκόπηση για τον Εμανουέλ Μακρόν, καθώς επτά στους δέκα Γάλλους δήλωσαν ότι δεν βρήκαν πειστικό τον πρόεδρο της χώρας για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

O Μακρόν επέμεινε χθες ότι η μεταρρύθμιση θα εφαρμοστεί μέχρι το τέλος του έτους, τονίζοντας ότι προτάσσει το συμφέρον της χώρας και δεν τον νοιάζει αν χάσει δημοτικότητα.

Aλλά σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Elabe για το δίκτυο BFMTV, το 61% των ερωτηθέντων Γάλλων πιστεύει ότι οι δηλώσεις του προέδρου κατά τη χθεσινή συνέντευξή του θα προκαλέσουν περισσότερο θυμό στη χώρα μεσούσης της πολιτικής κρίσης και μόνον το 11% εκτιμά ότι οι λέξεις που χρησιμοποίησε ο Μακρόν οδηγούν σε κατευνασμό.

Το 65% των Γάλλων θεωρεί «κακό πρόεδρο» τον Μακρόν

Η δημοτικότητα του ενοίκου του Ελυζέ έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την αρχή της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης και του κινήματος διαμαρτυρίας, που πυροδότησε: μόνον το 24% των Γάλλων πιστεύει ότι ο Εμανουέλ Μακρόν είναι καλός πρόεδρος, ενώ το 65% έχει αντίθετη γνώμη, σύμφωνα με την ίδια σφυγμομέτρηση.

Σχεδόν επτά στους δέκα ερωτηθέντες (69%) βρίσκουν «αλαζονικό» και «αυταρχικό» τον Μακρόν, ενώ πολλοί εξ αυτών είπαν ότι δεν τον εμπιστεύονται για την υλοποίηση των μεγάλων έργων της χώρας και την αντιμετώπιση φλεγόντων θεμάτων όπως η αγοραστική δύναμη (77%), η κλιματική αλλαγή (73%) και η πλήρης απασχόληση (71%). Ενώ το 19% όσων ψήφισαν τον Μακρόν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών δηλώνουν τώρα ότι το μετάνιωσαν.

Αναφορικά με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, το 72% (+3 μονάδες σε σύγκριση με την τελευταία έρευνα Elabe) των Γάλλων τη θεωρεί άδικη, το 63% (+5 μονάδες) αναποτελεσματική για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος και το 56% (+4 μονάδες ) ότι δεν είναι απαραίτητη. Η πλειοψηφία των Γάλλων θέλει να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις (65%) ή ακόμη και να σκληρύνουν (44%), αν και η τάση αυτή είναι πτωτική σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα Elabe για το BFMTV.

Νέες πανεθνικές διαδηλώσεις σήμερα στη Γαλλία κατά της μεταρρύθμισης του Μακρόν

Εκατοντάδες χιλιάδες Γάλλοι αναμένεται να απεργήσουν και να διαδηλώσουν σήμερα Πέμπτη, με τα συνδικάτα να προσβλέπουν σε μεγάλη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις κατά των «ψεμάτων», όπως είπαν, του Μακρόν, το χθεσινό διάγγελμα του οποίου πυροδότησε οργισμένες δηλώσεις από την αντιπολίτευση.

«Η καλύτερη απάντηση που μπορούμε να δώσουμε στον Πρόεδρο είναι να απεργήσουν και να κατέβουν στους δρόμους εκατομμύρια πολίτες», δήλωσε ο επικεφαλής του σκληροπυρηνικού συνδικάτου CGT, Φιλίπ Μαρτινέζ.

Η απεργία θα επηρεάσει τα δρομολόγια των τρένων και τη λειτουργία των αεροδρομίων, ενώ θα απέχουν από τα καθήκοντά τους εκπαιδευτικοί μεταξύ άλλων επαγγελματιών, ενώ συνεχίζονται οι κυλιόμενες απεργίες των εργαζομένων σε διυλιστήρια και στις υπηρεσίες καθαριότητας.

Οι περισσότερες διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές, αλλά η οργή άναψε ακόμη περισσότερο αφότου η κυβέρνηση Μακρόν πέρασε το νομοσχέδιο χωρίς ψηφοφορία στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση την περασμένη εβδομάδα. Τις τελευταίες επτά νύχτες ξέσπασαν διαδηλώσεις στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις με πυρπόληση κάδων απορριμμάτων και συγκρούσεις με τις δυνάμεις της αστυνομίας.

Πηγή: BFMTV

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση