Guardian: Ο «στρατός» χάκερ του Βλαντιμίρ Πούτιν – Οι σκοτεινές πρακτικές του προέδρου της Ρωσίας

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2023 22:53 Guardian: Ο «στρατός» χάκερ του Βλαντιμίρ Πούτιν – Οι σκοτεινές πρακτικές του προέδρου της Ρωσίας

Τις σκοτεινές πρακτικές του Βλαντιμίρ Πούτιν στον κυβερνοχώρο αποκαλύπτει με σημερινό του δημοσίευμα (30.3.2023) ο Guardian, δίνοντας στη δημοσιότητα απόρρητα έγγραφα που διέρρευσαν, τα οποία αποκαλύπτουν ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας επιστράτευσε μέχρι και μηχανικούς κυβερνοασφάλειας της Μόσχας για αυτές.

Ο πόλεμος στο έδαφος της Ουκρανίας δεν είναι αρκετός για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αφού φαίνεται πως ο πρόεδρος της Ρωσίας επιστράτευσε μέχρι και τους μηχανικούς κυβερνοασφάλειας της Μόσχας ώστε να αναπτύξουν κακόβουλες ενέργειες και λογισμικά που ευνοούν τα fake news και ενισχύουν τη συμπαράσταση προς το πρόσωπό του.

Μάλιστα, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ο τρόπος που οι μηχανικοί κυβερνοασφάλειας της Μόσχας συνδέονται με τις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας και πετυχαίνουν τον σκοπό τους, αφού κρύβονται σε… κοινή θέα, σε ένα προάστιο βορειοανατολικά της ρωσικής πρωτεύουσας.

Σε αυτό το προάστιο, λοιπόν, βρίσκεται ένα γραφείο που μπορεί να περάσει ακόμη κι απαρατήρητο, αφού απ’ έξω υπάρχει μια πινακίδα που γράφει «Επιχειρηματικό Κέντρο». Κοντά σε αυτό, υπάρχουν σύγχρονα σπίτια και ένα παλιό νεκροταφείο με πολεμικά μνημεία, αφού εκεί εκπαίδευσε κάποτε τον πανίσχυρο στρατό του ο Μέγας Πέτρος, που αποτελεί… μέτρο σύγκρισης από τα διεθνή ΜΜΕ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τα εργαλεία των Ρώσων χάκερ

Οι διαβόητοι Ρώσοι χάκερ, στην προκειμένη περίπτωση, είναι υπάλληλοι της ρωσικής εταιρείας κυβερνοασφάλειας NTC Vulkan και σύμβουλοι του Πούτιν σε ό,τι αφορά τις κινήσεις του στον κυβερνοχώρο. Μάλιστα, ο Guardian αποκαλύπτει από τις χιλιάδες σελίδες των μυστικών εγγράφων που διέρρευσαν, ότι αυτοί οι μηχανικοί υποστήριξαν τακτικές hacking και διάδοσης fake news μέσω FSB.

Σε ένα από τα εν λόγω έγγραφα, η Vulkan συνδέεται με τους Sandworm, μια διαβόητη ομάδα χάκερ που βρίσκονται στο στόχαστρο των ΗΠΑ, αφού η Ουάσιγκτον τους κατηγορεί ότι προκάλεσαν 2 φορές μπλακάουτ στην Ουκρανία, ότι διέκοψαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Νότιας Κορέας αλλά και ότι κυκλοφόρησαν το Petya, το κακόβουλο λογισμικό που κατέκλυσε τις ιστοσελίδες οργανισμών της Ουκρανίας.

Οι Ρώσοι χάκερ χρησιμοποιούν το εργαλείο με την κωδική ονομασία Scan-V, οι μηχανικοί που εργάζονται για λογαριασμό του Πούτιν ψάχνουν για τρωτά σημεία στο διαδίκτυο, τα οποία στη συνέχεια κατοχυρώνονται για χρήση σε μελλοντικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Ένα άλλο σύστημα, που χρησιμοποιείται από τους μηχανικούς της Vulkan, είναι γνωστό ως Amezit και αποτελεί σχέδιο επιτήρησης του ίντερνετ σε περιοχές ελέγχου της Ρωσίας ενώ παράλληλα επιτρέπει τη διάδοση fake news μέσω ψεύτικων λογαριασμών στα social media.

Η Vulkan δεν έμεινε μόνο σε αυτά, αφού κατασκεύασε και ένα 3ο εργαλείο, το Crystal-2V, το οποίο αποτελεί οδηγό εκπαίδευσης για την κατάρριψη σιδηροδρομικών, αεροπορικών και θαλάσσιων υποδομών. «Άκρως απόρρητο», μάλιστα, χαρακτηρίζεται το λογισμικό που χρησιμοποιούν οι μηχανικοί της Vulkan.

Ο πληροφοριοδότης που τα αποκάλυψε όλα λόγω του πολέμου

Ένας πληροφοριοδότης που δήλωσε ότι «τον έχει εξοργίσει» ο πόλεμος του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία είναι αυτός που αποκάλυψε αυτά τα απόρρητα έγγραφα, τα οποία χρονολογούνται από το 2016 μέχρι το 2021. Η ίδια πηγή είχε προσεγγίσει και τη γερμανική Süddeutsche Zeitung, αποκαλύπτοντας ότι η FSB βρίσκεται πίσω από το έργο μηχανικών της Vulkan.

«Οι άνθρωποι πρέπει να ξέρουν τους κινδύνους αυτού του λογισμικού» δηλώνει ο πληροφοριοδότης και προσθέτει ότι «λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία, αποφάσισα να προχωρήσω σε αποκαλύψεις. Η εταιρεία προβαίνει σε κακόβουλες ενέργειες, τη στιγμή που η Ρωσία κάνει τραγικά πράγματα στην Ουκρανία».

Αξιοσημείωτο είναι ότι 5 μυστικές υπηρεσίες επιβεβαίωσαν την αυθεντικότητα των εγγράφων, ωστόσο το Κρεμλίνο δεν απάντησε σε εκκλήσεις των ΜΜΕ για κάποιο σχόλιο.

Η διαρροή περιλαμβάνει email, εσωτερικά έγγραφα, σχέδια έργων και συμβάσεις. Αποκαλύπτονται, δε, και πληροφορίες για τις επιχειρήσεις του Κρεμλίνου στον κυβερνοχώρο, όμως δεν είναι γνωστό εάν τα εργαλεία που κατασκεύασε η ομάδα Vulkan έχουν χρησιμοποιηθεί για επιθέσεις στην Ουκρανία ή αλλού.

Ωστόσο, Ρώσοι χάκερ έχουν επανειλημμένα επιτεθεί σε ουκρανικές ιστοσελίδες, τακτική που συνεχίζεται ακόμη. Από την περασμένη, δε, χρονιά ρωσικοί πύραυλοι έχουν χτυπήσει το Κίεβο και άλλες πόλεις, προκαλώντας πλήγματα σε κρίσιμης σημασίας εγκαταστάσεις.

πηγή: newsit.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση