H NASA μάς «ταξιδεύει» στον πλανήτη Άρη μέσω διαδραστικού 3D χάρτη

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 11 Απριλίου 2023 09:11 H NASA μάς «ταξιδεύει» στον πλανήτη Άρη μέσω διαδραστικού 3D χάρτη

Ένα εικονικό «ταξίδι» στον Άρη προσφέρει η NASA μέσω του διαδραστικού 3D χάρτη της Global CTX Mosaic. Πρόκειται για κάτι σαν το Google Earth, αλλά για τον «κόκκινο πλανήτη», καθώς περιλαμβάνει 110.000 εικόνες. 

Αναφερόμενη στις εικόνες από το Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), η NASA κάνει λόγο για ένα που προσφέρει την «την υψηλότερη ανάλυση παγκόσμια εικόνα του ¨κόκκινου πλανήτη” που έχει δημιουργηθεί ποτέ». Ο διαδραστικός χάρτης είναι τόσο λεπτομερής, που καλύπτει περίπου 25 τετραγωνικά μέτρα της επιφάνειας του Άρη σε κάθε pixel (εικονοστοιχεία). Αν δηλαδή θέλαμε να τον εκτυπώσουμε, η εικόνα των 5,7 τρισεκατομμυρίων pixel (5,7 Terapixel) θα ήταν μεγαλύτερη από ένα… γήπεδο ποδοσφαίρου!

Ο διαδραστικός 3D χάρτης της NASA για τον πλανήτη Άρη εξαιρετικά εύκολος στη χρήση του. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει κάποιος είναι να ανοίξει τον χάρτη σε έναν browser όπως ο Chrome ή ο Edge και, στη συνέχεια, να κάνει κλικ για να εξερευνήσετε διάφορες περιοχές του πλανήτη, κάνοντας μεγέθυνση για να δείτε τις λεπτομέρειες.

Υπάρχουν ακόμη και καρτέλες για να κλικάρετε με το ποντίκι σε σημεία ενδιαφέροντος, όπως ο κρατήρας Jezero, όπου το όχημα Perseverance της NASA βρίσκεται αυτή τη στιγμή, και το Olympus Mons, το μεγαλύτερο ηφαίστειο στο ηλιακό σύστημα.

Το πόσο γρήγορα θα «φορτώνονται» οι εικόνες εξαρτάται από την υπολογιστική ισχύ και της ταχύτητα σύνδεσης. 

Δείτε βίντεο:

Η ομάδα της NASA ανέπτυξε τον χάρτη σε μια περίοδο έξι ετών, συρράπτοντας περίπου 110.000 εικόνες του Άρη. Οι περισσότερες από τις εικόνες τοποθετήθηκαν μέσω αλγόριθμου, αλλά 13.000 προστέθηκαν στον χάρτη από τους ίδιους τους ερευνητές.

πηγή: newsit.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση