ΗΠΑ: Τι θα συμβεί το πρώτο 15ήμερο του Ιουνίου αν υπάρξει αδυναμία πληρωμών

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 18 Μαΐου 2023 23:02 ΗΠΑ: Τι θα συμβεί το πρώτο 15ήμερο του Ιουνίου αν υπάρξει αδυναμία πληρωμών

Σε μιας άκρως επικίνδυνη κατάσταση θα βρεθούν οι ΗΠΑ σε περίπτωση που δεν λυθεί σύντομα το θέμα με την αύξηση του ορίου του χρέους. Η κρίσιμη 1η Ιουνίου και τι θα ακολουθήσει στο χειρότερο σενάριο.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενδέχεται τον επόμενο μήνα να μην μπορέσει να πληρώσει τα οφειλόμενα εάν το Κογκρέσο δεν αυξήσει το ανώτατο όριο των 31,4 τρισ. δολαρίων στον κρατικό δανεισμό, μια αποτυχία που θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομική καταστροφή και πανικό στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

Το Reuters έκανε ένα χρονοδιάγραμμα που δείχνει πώς μπορεί να εξελιχθεί η αθέτηση πληρωμών, με βάση την προειδοποίηση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ ότι μπορεί να ξεμείνει από μετρητά ήδη από την 1η Ιουνίου.

1η Ιουνίου

Τα ταμειακά διαθέσιμα του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ θα στερέψουν, με αποτέλεσμα να φτάσει στο ανώτατο όριο του χρέους. Τα ημερήσια φορολογικά έσοδα 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων δεν θα είναι αρκετά για να καλύψουν περίπου 101 δισεκατομμύρια δολάρια σε υποχρεώσεις δαπανών.

Εάν το Υπουργείο Οικονομικών λειτουργήσει σύμφωνα με ένα σχέδιο που καταρτίστηκε το 2011, δεν θα επιλέξει ποιους λογαριασμούς θα πληρώσει και θα περιμένει ώσπου να έχει αρκετά χρήματα για να πληρώσει τους λογαριασμούς μιας ολόκληρης ημέρας. Οι πάροχοι ιατρικών υπηρεσιών θα πληρωθούν 47 δισεκατομμύρια δολάρια από το Medicare, το πρόγραμμα δημόσιας ασφάλισης υγείας των Η.Π.Α. για τους ηλικιωμένους. Οι στρατιώτες θα μείνουν απλήρωτοι.

Οι επενδυτές της Wall Street θα μπορούν να πληρωθούν προς το παρόν, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι. Με τις πληρωμές του κεφαλαίου του χρέους να ολοκληρώνεται - συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων την 1η Ιουνίου - το Υπουργείο Οικονομικών θα δανειστεί για να καλύψει τα οφειλόμενα και να παραμείνει κάτω από το όριο χρέους. Εάν οι επενδυτές αρνηθούν να δανείσουν αυτά τα χρήματα από φόβο ότι δεν θα επιστραφούν, οι ΗΠΑ μπορεί να αρχίσουν να χάνουν πληρωμές και να αθετήσουν τις υποχρεώσεις τους προς το χρέος τους, συγκλονίζοντας το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

2α Ιουνίου

Ακόμα κι αν η Ουάσιγκτον συνεχίσει να πληρώνει τα χρέη στην ώρα τους, τα χρηματιστήρια πιθανότατα θα καταρρεύσουν. Αυτό μπορεί να ασκήσει πίεση στον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι και στον Δημοκρατικό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να δράσουν γρήγορα. Οι Ρεπουμπλικάνοι, που ελέγχουν το ένα σώμα στο Κογκρέσο, απαιτούν μεγάλες περικοπές δαπανών με αντάλλαγμα την υποστήριξή τους για αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους.

Χωρίς συμφωνία, άλλη μια μέρα λογαριασμών μπορεί να μην τελειώσει καλά. Οι συνταξιούχοι και άλλοι δικαιούχοι κοινωνικής ασφάλισης δεν θα λάβουν 25 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι πολιτείες δεν θα λάβουν 2 δισεκατομμύρια δολάρια που τους οφείλονται για επιδοτήσεις ασφάλισης υγείας στο Medicaid για τους φτωχούς. Μέχρι αυτή τη στιγμή, μεγάλα τμήματα της χώρας δεν θα πληρώνονταν.

6η Ιουνίου

Οι κατασκευαστές όπλων και άλλες εταιρείες που προμηθεύουν τον αμερικανικό στρατό δεν θα εισπράξουν 2 δισεκατομμύρια δολάρια που τους οφείλονται.

7η Ιουνίου

Περίπου μια εβδομάδα μετά την κρίση, είναι πιθανό ορισμένα χρέη να αποπληρωθούν. Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα έχει εισπράξει περίπου 110 δισεκατομμύρια δολάρια σε φόρους από τότε που σταμάτησε να προσθέτει στο χρέος, αρκετά για να καλύψει τα οικονομικά κενά από την 1η Ιουνίου. Αλλά ακόμα περισσότερες πληρωμές θα "τρέχουν" με τους Αμερικανούς να περιμένουν επιστροφή φόρων ύψους 1 δισ. δολαρίων.

8η Ιουνίου

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που εκτελούνται από κρατικές και τοπικές κυβερνήσεις δεν θα λάβουν 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε προγραμματισμένη χρηματοδότηση. Η κρίση θα βαθύνει στα νοσοκομεία των ΗΠΑ, καθώς οι πληρωμές των ομοσπονδιακών ασφαλίσεων μένουν και άλλο πίσω.

15η Ιουνίου

Τα πράγματα θα γίνουν πολύ επικίνδυνα στις 15 Ιουνίου, όταν το Υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να πληρώσει στους επενδυτές περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε πληρωμές τόκων για το εθνικό χρέος. Το Υπουργείο Οικονομικών δήλωσε το 2014 ότι είναι τεχνικά ικανό να δώσει προτεραιότητα στις πληρωμές τόκων έναντι άλλων υποχρεώσεων.

Υπό την προϋπόθεση ότι υλοποιηθεί το προαναφερόμενο, η ημερήσια εισροή εσόδων από φόρους επιχειρήσεων θα δώσει στο Υπουργείο Οικονομικών αρκετά μετρητά για να πραγματοποιήσει την πληρωμή του χρέους. Αλλά τα έσοδα δεν θα καλύψουν όλους τους άλλους λογαριασμούς που λήγουν στις 15 Ιουνίου, όπως οι μισθοί των στρατιωτικών.

πηγή: news247.gr

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση