Η UNESCO δεν θα συμπεριλάβει τελικά τη Βενετία στα μνημεία που διατρέχουν κίνδυνο

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2023 21:04 Η UNESCO δεν θα συμπεριλάβει τελικά τη Βενετία στα μνημεία που διατρέχουν κίνδυνο

Παρά την εισήγηση που έκανε λόγο και για τα ανεπαρκή μέτρα των ιταλικών αρχών κατά του υπερτουρισμού

Η Βενετία τελικά δεν θα συμπεριληφθεί στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς που διατρέχουν κίνδυνο, έκρινε την Πέμπτη η συνεδρίαση της Επιτροπής Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς του οργανισμού του ΟΗΕ, σε αντίθεση με προηγούμενες εισηγήσεις ειδικών της UNESCO.

Στα τέλη Ιουλίου το Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO είχε προτείνει την ένταξη της ιταλικής πόλης στον συγκεκριμένο κατάλογο, κάνοντας λόγο για «ανεπαρκή μέτρα» για την καταπολέμηση της υποβάθμισης της τοποθεσίας, ιδίως λόγω του μαζικού τουρισμού και της κλιματικής αλλαγής.

«Η περαιτέρω ανάπτυξη (της Βενετίας), οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και του μαζικού τουρισμού απειλούν να προκαλέσουν μη αναστρέψιμες αλλαγές στην εξαιρετική παγκόσμια αξία της τοποθεσίας», τόνιζε στην έκθεσή του το Κέντρο.

Η ιταλική πόλη, η οποία χτισμένη πάνω σε μια ομάδα 118 μικρών νησιών που χωρίζονται από κανάλια και συνδέονται με γέφυρες, ιδρύθηκε τον 5ο αιώνα και αναδείχθηκε σε μεγάλη θαλάσσια δύναμη τον 10ο αιώνα, σύμφωνα με την UNESCO.

Η Βενετία εντάχθηκε στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 1987.

Είναι όμως μία από τις πόλεις με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον κόσμο. Τις περιόδους αιχμής, 100.000 τουρίστες διανυκτερεύουν εκεί, εκτός από δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες που την επισκέπτονται καθημερινά. Αυτό ενώ περίπου 50.000 άνθρωποι κατοικούν στο κέντρο της πόλης, το οποίο σταδιακά ερημώνεται. Πρόσφατα μάλιστα οι κλίνες που διατίθενται για τουρίστες ξεπέρασαν τους μόνιμους κατοίκους της πόλης.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση