Αυτός είναι ο «ψηλότερος ουρανοξύστης-φάντασμα στον κόσμο» - Γιατί δεν ολοκληρώθηκε ποτέ

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2023 11:50 Αυτός είναι ο «ψηλότερος ουρανοξύστης-φάντασμα στον κόσμο» - Γιατί δεν ολοκληρώθηκε ποτέ (φωτο: getty images)

Ένας ψηλός ουρανοξύστης με διπλάσιο ύψος από το The Shard (309.6 μ.) του Λονδίνου, έμεινε έρημος στη Βόρεια Κίνα μετά από κυβερνητική απαγόρευση.

Ο Goldin Finance 117, που ονομάστηκε «The Walking Stick» (το «μπαστούνι που περπατάει») λόγω του σχήματος του, θα ήταν το πέμπτο ψηλότερο κτίριο στον κόσμο, αν είχε ολοκληρωθεί.

Ο πύργος κορυφώθηκε το 2015 σε ύψος 1.957 ποδιών (597 μ.) - και έχει 128 ορόφους πάνω από το έδαφος, με τους 117 από αυτούς να σχεδιάζονται για κατοικίες, ξενοδοχεία και εμπορικούς χώρους.

Πότε και γιατί ξεκίνησε η κατασκευή του ουρανοξύστη

Η κατασκευή αυτού του φιλόδοξου έργου ξεκίνησε το 2008, όταν οι πόλεις σε ολόκληρη την Κίνα διαγωνίζονταν για τη θέση τους στην παγκόσμια σκηνή.

Υποτίθεται ότι θα αποτελούσε το επίκεντρο του σχεδίου «Goldin Metropolitan» του δισεκατομμυριούχου Pat Sutong - μιας υψηλής ποιότητας οικιστικής και κεντρικής επιχειρηματικής περιοχής κοντά στο κέντρο της Tianjin.

Το σχέδιο απευθυνόταν στους υπερπλούσιους - με πολλαπλούς οικιστικούς και εμπορικούς πύργους, αρχοντικά γαλλικού και ιταλικού στυλ, ένα μουσείο κρασιού, εκτεταμένους κήπους, ακόμη και μια λέσχη πόλο, που προσφέρονταν.

Επίσης, το πανύψηλο κτήριο Goldin Finance 117 φέρεται να είχε σχέδια να στεφθεί με ένα τριώροφο αίθριο σε σχήμα διαμαντιού.

Θα φιλοξενούσε το υψηλότερο κατάστρωμα παρατήρησης στον κόσμο, πισίνα, εστιατόριο και sky bar.

Γιατί σταμάτησε η κατασκευή του ουρανοξύστη

Αλλά αυτά ήταν ρεκόρ που η Κίνα δεν σκόπευε ποτέ να κρατήσει, όπως φαίνεται. Η ανάπτυξη του έργου ανεστάλη για πρώτη φορά το 2010 λόγω των επιπτώσεων της μεγάλης ύφεσης.

Τελικά, η κατασκευή συνεχίστηκε και πάλι το 2011, αλλά το έργο εγκαταλείφθηκε επ' αόριστον αφού το κομμουνιστικό καθεστώς της Κίνας απαγόρευσε την κατασκευή ουρανοξυστών που ξεπερνούν τα 1.640 πόδια.

Με την επικοινωνία να στερεύει το 2018 και χωρίς καμία επίσημη ανακοίνωση για το έργο, έχει γίνει πλέον ο «ψηλότερος ουρανοξύστης-φάντασμα στον κόσμο», καθώς παραμένει ημιτελής και ακατοίκητος.

Μετά από μια σειρά άτυχων γεγονότων που οδήγησαν στην αποτυχία αυτού που θα μπορούσε να είναι το σήμα υπερηφάνειας της Κίνας, τέθηκε προς πώληση. Ωστόσο, δεν προσέλκυσε μεγάλη προσοχή και δεν έγινε καμία προσπάθεια να αναστηθεί.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση