Ισραήλ και Χαμάς ανταλλάσσουν κι άλλους ομήρους

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 25 Νοεμβρίου 2023 17:15 Ισραήλ και Χαμάς ανταλλάσσουν κι άλλους ομήρους

Έφτασε η ώρα για να απελευθερωθούν άλλοι 13 όμηροι από τη Χαμάς και να επιστρέψουν στο Ισραήλ, καθώς η προσωρινή κατάπαυση του πυρός έχει ήδη μπει στη 2η ημέρα της σήμερα Σάββατο (25.11.2023), στο πλαίσιο της συμφωνίας που σύναψαν οι δύο μεριές με τη μεσολάβηση του Κατάρ.
Για να τηρηθούν όλα τα μέρη της συμφωνίας μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, σύμφωνα με το newsit.gr, μια ολιγομελής αντιπροσωπεία από το Κατάρ έφτασε σήμερα στην περιοχή ώστε να γίνει ομαλά η ανταλλαγή των ομήρων και κρατουμένων και να συνεχιστεί η κατάπαυση του πυρός, ανέφεραν ισραηλινά ΜΜΕ.
Ένα καταριανό ιδιωτικό αεροσκάφος, που μετέφερε τα μέλη της καταριανής αντιπροσωπείας, προσγειώθηκε νωρίτερα σήμερα στο ισραηλινό αεροδρόμιο Μπεν-Γκουριόν. Το αεροσκάφος είχε αναχωρήσει από την Λάρνακα, μετέδωσε το δημόσιο ισραηλινό δίκτυο Kan.
Ένας διπλωμάτης, που γνώριζε για την επίσκεψη, επιβεβαίωσε την άφιξη της αντιπροσωπείας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa).
Σύμφωνα με την εφημερίδα Times of Israel, που επικαλείται πληροφορίες του Channel 12, οι περισσότεροι από τους Ισραηλινούς ομήρους που πρόκειται να απελευθερωθούν σήμερα είναι από το κιμπούτς Μπεερί, μια από τις κοινότητες που δέχθηκαν ένα από τα πιο σφοδρά χτυπήματα της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
Παράλληλα, ένας Ισραηλινός αξιωματούχος των IDF δήλωσε στο γαλλικό BFMTV ότι το Ισραήλ θα απελευθερώσει 39 Παλαιστίνιους κρατούμενους. Οι αριθμοί ομήρων και κρατουμένων είναι οι ίδιοι με χθες.
Ένας από τους διπλωμάτες, μέρος της καταριανής αντιπροσωπείας, τόνισε ότι η ομάδα πήγε στο Ισραήλ για να διασφαλιστεί ότι η συμφωνία θα συνεχίσει να εφαρμόζεται ομαλά. Αναμένεται να συζητήσουν περαιτέρω βήματα για την εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς – καθώς και με μεσολαβητές στη Ντόχα.
Το Κατάρ και η Αίγυπτος θεωρούνται σημαντικοί μεσολαβητές στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Το Κατάρ διατηρεί στενές και εκτεταμένες επαφές με την ισλαμιστική οργάνωση, αν και η χώρα του Κόλπου δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.
Οι όμηροι που απελευθερώθηκαν χθες επανενώθηκαν με τις οικογένειές τους και οι εικόνες που κυκλοφόρησαν είναι πολύ συγκινητικές.


Η Αίγυπτος κάνει λόγο για «θετικά μηνύματα» από Ισραήλ και Χαμάς για επέκταση της συμφωνίας
Η Αίγυπτος ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει λάβει θετικά μηνύματα από όλα τα μέρη για μια πιθανή παράταση της κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας για μία ή δύο μέρες.
Ο Ντίαα Ρασουάν, επικεφαλής της αιγυπτιακής κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών (SIS) τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι το Κάιρο έχει εκτενείς συνομιλίες με όλα τα μέρη για να καταλήξει σε μια συμφωνία για την παράταση της τετραήμερης εκεχειρίας, μια παράταση που θα «σημαίνει την απελευθέρωση περισσότερων αιχμαλώτων από την Γάζα και Παλαιστίνιων κρατουμένων από ισραηλινές φυλακές».


Ένας Πολωνός υπήκοος μεταξύ των ομήρων που απελευθερώθηκαν
Ένας Πολωνός υπήκοος είναι μεταξύ των ομήρων που απελευθερώθηκαν χθες από τη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας.
«Καλωσορίζουμε τις πληροφορίες για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, που επέτρεψε την απελευθέρωση της πρώτης ομάδας ομήρων, συμπεριλαμβανομένου ενός Πολωνού πολίτη, και αύξησε τις προμήθειες ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακα», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.
«Ταυτόχρονα, η Πολωνία συνεχίζει σταθερά να ζητά από το Ισραήλ να συναινέσει στην ασφαλή αναχώρηση άλλων Πολωνών υπηκόων από τη Λωρίδα της Γάζας», συμπληρώνει η ανακοίνωση.
Ορισμένοι από τους ομήρους που απελευθερώθηκαν χθες Παρασκευή έχουν διπλή υπηκοότητα.
 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση