Οι Νεάντερνταλ ήταν καλοφαγάδες και αποδείξεις 70.000 ετών ανακαλύφθηκαν σε σπηλιές στο Ιράκ

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2022 13:36 Οι Νεάντερνταλ ήταν καλοφαγάδες και αποδείξεις 70.000 ετών ανακαλύφθηκαν σε σπηλιές στο Ιράκ

Εντοπίστηκαν τα απανθρακωμένα απομεινάρια του αρχαιότερου μαγειρεμένου γεύματος

Ανακαλύφθηκαν απανθρακωμένα απομεινάρια του αρχαιότερου μαγειρεμένου γεύματος που βρέθηκε ποτέ στον κόσμο και προκαλούν εικασίες σχετικά με τις διατροφικές συνήθεις των Νεάντερταλ.

Το εύκολο συμπέρασμα θα ήταν πως τρέφονταν με ωμό κρέας, ψάρια και φρούτα, αλλά η ανακάλυψη στο συγκρότημα σπηλαίων στο βόρειο Ιράκ έρχεται να ταράξει λίγο τα νερά. 

Τα καμένα υπολείμματα τροφής ανακτήθηκαν στην περιοχή του σπηλαίου Shanidar, μια κατοικία των Νεάντερταλ 500 μίλια βόρεια της Βαγδάτης στα όρη Zagros. Θεωρούνται ηλικίας περίπου 70.000 ετών και ανακαλύφθηκαν σε μία από τις πολλές αρχαίες εστίες των σπηλαίων.

lightbox placeholder

Ομάδα αρχαιολόγων είχε χρησιμοποιήσει ένα ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης για να αναλύσει και τα ευρήματα που ανακτήθηκαν από το σπήλαιο Φράγχθι στη νότια Ελλάδα, το οποίο κατοικήθηκε από τους πρώιμους σύγχρονους ανθρώπους πριν από περίπου 12.000 χρόνια.

Εάν συνυπολογιστούν τα ευρήματα, υποδηλώνουν πως ότι οι παλαιολιθικές δίαιτες ήταν ποικίλες και η προϊστορική μαγειρική πολύπλοκη, περιλαμβάνοντας πολλά στάδια προετοιμασίας της τροφής.

«Τα ευρήματά μας αποτελούν την πρώτη πραγματική ένδειξη σύνθετης μαγειρικής - και συνεπώς διατροφικής κουλτούρας - μεταξύ των Νεάντερταλ» δήλωσε ο Chris Hunt, καθηγητής πολιτισμικής παλαιοοικολογίας στο Πανεπιστήμιο John Moores του Λίβερπουλ, ο οποίος συντόνισε την ανασκαφή.

Ο Hunt και οι συνάδελφοί του προσπάθησαν να φτιάξουν μία από τις συνταγές, χρησιμοποιώντας σπόρους που συλλέχθηκαν από κοντινές σπηλιές. «Έφτιαχναν ένα είδος τηγανίτας-φλατ-ψωμιού που ήταν πραγματικά πολύ εύγευστο» δήλωσε.

«Παρουσιάζουμε για πρώτη φορά στοιχεία για το μούλιασμα και το σπάσιμο σπόρων οσπρίων, τόσο από τους Νεάντερταλ όσο και από τους Homo sapiens και στις δύο τοποθεσίες και κατά τη διάρκεια και των δύο φάσεων στο σπήλαιο Shanidar», δήλωσε η Δρ. Ceren Kabukcu, αρχαιοβοτανολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, επικεφαλής της μελέτης.

«Βρίσκουμε επίσης ενδείξεις για "μείγματα" σπόρων που περιλαμβάνονταν σε τρόφιμα και υποστηρίζουμε ότι υπήρχαν κάποιες μοναδικές προτιμήσεις για συγκεκριμένες φυτικές γεύσεις» συμπλήρωσε.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Antiquity, έρχεται να προστεθεί στις αυξανόμενες ενδείξεις για κατανάλωση φυτών από τους πρώιμους σύγχρονους ανθρώπους και τους Νεάντερταλ, εκτός από το κρέας. Οι άγριοι ξηροί καρποί και τα χόρτα συνδυάζονταν συχνά με όσπρια, όπως οι φακές, και άγρια μουστάρδα.

«Επειδή οι Νεάντερταλ δεν είχαν γλάστρες, υποθέτουμε ότι μούλιαζαν τους σπόρους τους σε δέρμα ζώων» επεσήμανε ο Hunt. 

Ωστόσο, σε αντίθεση με τους σύγχρονους σεφ, οι Νεάντερταλ δεν φαίνεται να αποφλοίωναν τους σπόρους για να φύγει η πικρίλα. Αν υποθέσουμε ότι έσπαγαν τους σπόρους χρησιμοποιώντας πέτρες, το τελικό προϊόν μπορεί να ήταν κάπως κοκκώδες.

Με πληροφορίες από Guardian

 

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση