Κλιματική αλλαγή: Παγετώνες που λιώνουν θα μπορούσαν να απελευθερώσουν τόνους βακτηρίων

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2022 10:15 Κλιματική αλλαγή: Παγετώνες που λιώνουν θα μπορούσαν να απελευθερώσουν τόνους βακτηρίων

Δυνητικά επιβλαβή παθογόνα είναι μεταξύ των χιλιάδων μικροβίων που ενδέχεται να διαρρεύσουν σε ποτάμια και λίμνες

Τεράστιες ποσότητες βακτηρίων θα μπορούσαν να απελευθερωθούν καθώς οι παγετώνες του πλανήτη λιώνουν λόγω της κλιματικής αλλαγής, προειδοποίησαν επιστήμονες.

Δυνητικά επιβλαβή παθογόνα είναι μεταξύ των χιλιάδων μικροβίων που θα μπορούσαν να διαρρεύσουν σε ποτάμια και λίμνες.

Οι ερευνητές του Aberystwyth University δήλωσαν ότι η μελέτη τους υπογράμμισε την ανάγκη να δράσουμε γρήγορα για να περιορίσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Συγκεκριμένα μελέτησαν ύδατα που προκύπτουν από την τήξη των πάγων- στην προκειμένη περίπτωση από οκτώ παγετώνες στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική και δύο περιοχές στη Γροιλανδία.

Οι παγετώνες είναι τεράστια σώματα πάγου που κινούνται αργά και έχουν σχηματιστεί σε διάστημα εκατοντάδων ή χιλιάδων ετών. Καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται, λιώνουν με ανησυχητικό ρυθμό - προκαλώντας άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Κλιματική αλλαγή: Παγετώνες που λιώνουν θα μπορούσε να απελευθερώσουν τόνους βακτηρίων

Η ομάδα του πανεπιστημίου εκτίμησε ότι η κατάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει στην απελευθέρωση περισσότερων από 100.000 τόνων μικροβίων, όπως βακτήρια, στο περιβάλλον τα επόμενα 80 χρόνια - αριθμός συγκρίσιμος με όλα τα κύτταρα σε κάθε ανθρώπινο σώμα στη γη.

Ο μικροβιολόγος Dr. Arwyn Edwards δήλωσε ότι η μελέτη έδειξε ξεκάθαρα για πρώτη φορά την «τεράστια κλίμακα» των μικροοργανισμών που ζουν στην επιφάνεια ή είναι κλειδωμένοι στο εσωτερικό των παγετώνων της Γης.

«Ο αριθμός των μικροβίων που απελευθερώνονται εξαρτάται στενά από το πόσο γρήγορα λιώνουν οι παγετώνες και, επομένως, πόσο συνεχίζουμε να θερμαίνουμε τον πλανήτη», είπε.

Οι υπολογισμοί της ομάδας βασίζονται σε ένα σενάριο «μέτριας» αύξησης της θερμοκρασίας, όπως αναπτύχθηκε από την IPCC, μια διεθνή ομάδα εμπειρογνωμόνων για το κλίμα.

Αυτό προβλέπει την παγκόσμια θερμοκρασία να αυξάνεται κατά 2C έως 3C κατά μέσο όρο μέχρι το 2100.

Κλιματική αλλαγή: Παγετώνες που λιώνουν θα μπορούσε να απελευθερώσουν τόνους βακτηρίων

Καθώς αυξάνεται η ροή μικροβίων σε ποτάμια, λίμνες, φιόρδ και θάλασσες, θα μπορούσαν να υπάρξουν «σημαντικές» επιπτώσεις στην ποιότητα των υδάτων, εξήγησε.

«Υπάρχει τεράστια οικονομική δραστηριότητα και δισεκατομμύρια άνθρωποι των οποίων τα μέσα διαβίωσης εξαρτώνται από το νερό που τελικά προέρχεται από αυτούς τους παγετώνες. Σκεφτόμαστε τους παγετώνες ως μια τεράστια αποθήκη παγωμένου νερού, αλλά το βασικό μάθημα από αυτή την έρευνα είναι ότι αποτελούν επίσης οικοσυστήματα από μόνοι τους», λέει ο Dr. Arwyn Edwards.

Χιλιάδες διαφορετικοί μικροοργανισμοί αναπτύσσονται στους παγετώνες ή αποθηκεύονται στο εσωτερικό τους, πρόσθεσε, με ορισμένους από αυτούς να είναι επιβλαβείς για τον άνθρωπο.

«Ο κίνδυνος είναι πιθανότατα πολύ μικρός, αλλά απαιτεί προσεκτική αξιολόγηση», τόνισε.

Τα ευρήματα των ακαδημαϊκών του Aberystwyth University δημοσιεύονται αυτό το μήνα στο περιοδικό Nature Communications Earth & Environment.

Με πληροφορίες από BBC

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση