Ένα τεράστιο έντομο που βρέθηκε σε κατάστημα ήταν τελικά παλαιότερο των δεινοσαύρων

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 04 Μαρτίου 2023 13:40 Ένα τεράστιο έντομο που βρέθηκε σε κατάστημα ήταν τελικά παλαιότερο των δεινοσαύρων

Οι επιστήμονες πίστευαν για δεκαετίες ότι το είδος είχε εξαφανιστεί εντελώς από την ανατολική Βόρεια Αμερική

Ένα έντομο που βρέθηκε στο πλάι ενός καταστήματος στο Αρκάνσας των ΗΠΑ, ταυτοποιήθηκε ως το είδος «polystoechotes punctata», το οποίο ανήκει σε μια οικογένεια εντόμων που προϋπήρχε των δεινοσαύρων.

Ο Μάικλ Σκβάρλα, διευθυντής του εργαστηρίου αναγνώρισης εντόμων του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, εντόπισε το πλάσμα της Ιουρασικής Εποχής σε μια βόλτα για ψώνια το 2012, όταν ήταν διδακτορικός φοιτητής εντομολογίας στο Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας.

«Το θυμάμαι έντονα, γιατί έμπαινα στο Walmart για να πάρω γάλα και είδα αυτό το τεράστιο έντομο στο πλάι του κτιρίου. Σκέφτηκα ότι φαινόταν ενδιαφέρον, οπότε το έβαλα στο χέρι μου και έκανα τα υπόλοιπα ψώνια μου με αυτό ανάμεσα στα δάχτυλά μου. Πήγα σπίτι, το τοποθέτησα και αμέσως το ξέχασα για σχεδόν μια δεκαετία», είπε ο Σκβάρλα. 

Ο ερευνητής αρχικά δεν είχε καταλάβει ότι επρόκειτο για τόσο αρχαίο πλάσμα. Ωστόσο, αφού παρουσίασε το έντομο στο διαδικτυακό μάθημα εντομολογίας το φθινόπωρο του 2020, συνειδητοποίησε ότι αυτό που είχε όλα αυτά τα χρόνια ήταν κάτι πολύ πιο σπάνιο και εντυπωσιακό.

Πραγματοποίησε περαιτέρω αναλύσεις DNA για να επιβεβαιώσει την ταυτότητα του εντόμου, και το είδος αυτό έχει πλέον γίνει μέρος της συλλογής του Εντομολογικού Μουσείου Φροστ στο Πεν Στέιτ.

Το εν λόγω έντομο θεωρούνταν εξαφανισμένο από την ανατολική Βόρεια Αμερική τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1950, σύμφωνα με μελέτη που συνέγραψε ο Σκβάρλα και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Πρακτικά της Εντομολογικής Εταιρείας της Ουάσινγκτον.

Οι επιστήμονες πίστευαν για δεκαετίες ότι το είδος είχε εξαφανιστεί εντελώς από την περιοχή αλλά η πρόσφατη ανακάλυψή του στο Αρκάνσας ανέτρεψε τα δεδομένα. 

Με πληροφορίες από CNN

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση