Εντυπωσιακό αστρικό «σπαθί» εντόπισε το James Webb (ΒΙΝΤΕΟ)

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2023 11:42 Εντυπωσιακό αστρικό «σπαθί» εντόπισε το James Webb (ΒΙΝΤΕΟ) (πηγή φωτό ESA/Webb, NASA)

Πρόκειται για ένα κοσμικό φαινόμενο που παράγουν νεαρά άστρα.

Ένα κοσμικό «σπαθί» εκτοξεύεται από τους αντίθετους πόλους ενός πρωτοαστέρα που βρίσκεται σε απόσταση περίπου χιλίων ετών φωτός από τη Γη. Πρόκειται για ένα άστρο ηλικίας μερικών δεκάδων χιλιάδων ετών το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με αυτά του Ήλιου και θα εξελιχθεί τελικά όπως το μητρικό μας άστρο αλλά προς το παρόν βρίσκεται στο 8% της μάζας του Ήλιου.

Το «σπαθί» αποτελείται από δίδυμους πίδακες από εξαιρετικά θερμό, ιονισμένο αέριο και η όλη αλληλεπίδραση δημιουργεί ένα ασυνήθιστο φαινόμενο γνωστό ως αντικείμενο Herbig-Haro. Το συγκεκριμένο αντικείμενο Herbig-Haro ονομάζεται HH 211 και κατέγραψε εικόνες και δεδομένα από αυτό το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb.

Τα αντικείμενα Herbig-Haro απελευθερώνουν πολύ φως σε οπτικά μήκη κύματος, μα είναι δύσκολο να παρατηρηθούν λόγω της σκόνης και του αερίου, που απορροφούν μεγάλο μέρος του ορατού φωτός. Η καταγραφή εικόνων στο υπέρυθρο του φάσματος είναι πολύ σημαντική στη μελέτη των νεογέννητων άστρων και των φαινομένων που εξελίσσονται σε αυτά επειδή συνήθως αυτά τα άστρα είναι ενσωματωμένα μέσα στο αέριο από το μοριακό νέφος στο οποίο σχηματίστηκαν.

Η υπέρυθρη εκπομπή των εκροών του αστεριού διαπερνά το αέριο και τη σκόνη που συσκοτίζει, καθιστώντας ένα αντικείμενο Herbig-Haro όπως το HH 211 ιδανικό για παρατήρηση με τα ευαίσθητα υπέρυθρα όργανα του Webb. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η NASA τα μόρια που διεγείρονται από τις ταραχώδεις συνθήκες, συμπεριλαμβανομένου του μοριακού υδρογόνου, του μονοξειδίου του άνθρακα και του μονοξειδίου του πυριτίου, εκπέμπουν υπέρυθρο φως που μπορεί να συλλέξει ο Webb για να χαρτογραφήσει τη δομή των εκροών και έτσι να συλλεχθούν πολύτιμα δεδομένα για ένα νεαρό άστρο και τις συνθήκες που επικρατούν σε αυτό.

Naftemporiki.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση