Στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το Ζαγόρι

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2023 11:14 Στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το Ζαγόρι

Η πρόταση είχε κατατεθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού πριν από ενάμισι χρόνο περίπου και πλέον ήρθε η σημαντική απόφαση για το Ζαγόρι.

Το Ζαγόρι εντάχθηκε στην Unesco. Οριστικά. Και γίνεται το πρώτο πολιτιστικό τοπίο της χώρας που παίρνει θέση στην παγκόσμια κληρονομιά.

Σύμφωνα με το epiruspost.gr, η απόφαση ελήφθη στη συνεδρίαση της Επιτροπής στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας το απόγευμα της Τρίτης και δικαιώνει την ελληνική επιλογή και τους φορείς της Ηπείρου που συνέδραμαν την πολυετή προσπάθεια που έγινε.

Η πρόταση είχε κατατεθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού πριν από ενάμισι χρόνο περίπου.

Η σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας του πολιτιστικού τοπίου ήταν το αποτέλεσμα συστηματικής συνεργασίας με βάση τις επιχειρησιακές οδηγίες της Σύμβασης της UNESCO (Παρίσι, 1972) για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς. Στην όλη διαδικασία προετοιμασίας του φακέλου εργάστηκαν επιστήμονες πολλών και διαφορετικών ειδικοτήτων, αρχαιολόγοι, ιστορικοί, δασολόγοι, βιολόγοι, περιβαλλοντολόγοι, αρχιτέκτονες, οικονομολόγοι, εθνολόγοι.

Ο φάκελος περιελάμβανε όλα τα απαραίτητα κεφάλαια που αναδεικνύουν την εξέχουσα οικουμενική αξία του πολιτιστικού τοπίου του Ζαγορίου, εκτενείς αναφορές για τη βιοποικιλότητα, την πανίδα και τη χλωρίδα του τόπου, το ξεχωριστό φυσικό περιβάλλον με τα ποτάμια, τη χαράδρα του Βίκου, τους ιδιαίτερους γεωλογικούς σχηματισμούς.

Περιλαμβάνει ακόμα κεφάλαια που αναφέρονται στην ιστορική αναδρομή της περιοχής, με έμφαση στον 17ο και 18ο αιώνα, στην πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά που εναρμονίζεται με το φυσικό περιβάλλον, στα μνημεία όλων των εποχών και περιέχει τις απαραίτητες πληροφορίες για τους υπεύθυνους φορείς προστασίας.

Στον φάκελο εντασσόταν επίσης, ο πλούτος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς όπως η μουσική, τα πανηγύρια και οι παραδόσεις ενώ μέρος του αποτελούσε και το σχέδιο διαχείρισης με σκοπό την προστασία όλων των στοιχείων του Ζαγορίου και την ανάδειξή τους.

Πηγή: epiruspost.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση