Αυτή είναι η πρώτη φωτογραφία που ανέβηκε στο Instagram

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 19 Ιουλίου 2022 10:49 Αυτή είναι η πρώτη φωτογραφία που ανέβηκε στο Instagram

Η εφαρμογή έφτασε το 1 εκατομμύριο χρήστες σε δύο μήνες. Ποιοι δημιούργησαν την εφαρμογή

16 Ιουλίου 2010, 17:26. Λιμάνι Σάουθ Μπιτς, προβλήτα 38. Ο ορίζοντας “γέρνει”, ο ουρανός έχει κιτρινίσει από τα φίλτρα και τα κάγκελα κρύβουν τη θέα. Πιθανότατα, η φωτογραφία σήμερα δε θα συγκέντρωνε πολλά like. Όταν δημοσιεύτηκε ωστόσο, μετατράπηκε αμέσως στην δημοφιλέστερη του instagram. Κι αυτό διότι ήταν η πρώτη.

Το εντυπωσιακό είναι ότι, σε αντίθεση με τα περισσότερα διάσημα κοινωνικά δίκτυα, η επιτυχία του instagram ήταν τάχιστη, αβίαστη και οργανική.

Σχεδιάστηκε και λανσαρίστηκε μέσα σε 8 εβδομάδες. Έφτασε το 1 εκατομμύριο χρήστες στους δύο μήνες και πωλήθηκε έναντι 1 δις δολαρίων πριν συμπληρώσει 2 χρόνια ζωής.

Η ιδέα

Kevin Systrom, instagram

Ο Κέβιν Σύστρομ, γεννημένος το 1983, είναι απόφοιτος του πανεπιστημίου του Στάνφορντ. Wikimediamtx Commons

Εμπνευστής ήταν ο Κέβιν Σύστρομ, ένας 27χρονος απόφοιτος του Στάνφορντ. Ο Σύστρομ είχε κάνει την πρακτική του στην εταιρεία Odeo, “πρόγονο” του Twitter, είχε περάσει και από την Google και πλέον εργαζόταν στην Nextstop, μία ταξιδιωτική startup. Όσο δούλευε εκεί, ανακάλυψε την αγάπη του για τον προγραμματισμό.

Στον ελεύθερο χρόνο ξεκίνησε να μαθαίνει κώδικα και σύντομα αποφάσισε να φτιάξει μια εφαρμογή για να τεστάρει τις γνώσεις του. Πηγή έμπνευσης αποτέλεσε η αγάπη του για τις εξόδους και το ποτό.

Το Burbn, όπως την ονόμασε -προς τιμήν του αγαπημένου του ουίσκι Bourbon-, ήταν μία εφαρμογή που θα έδινε στους χρήστες τη δυνατότητα να κοινοποιούν την τοποθεσία τους, να μοιράζονται τα σχέδιά τους και να ανεβάζουν φωτογραφίες από το μέρος όπου βρίσκονταν. Αυτή η τελευταία δυνατότητα ήταν η πραγματική καινοτομία του Σύστρομ.

Παρόλο που το Facebook επίσης βασιζόταν στη δημοσίευση εικόνων, το Burbn προσανατολιζόταν περισσότερο στην απαθανάτιση της καθημερινότητας. Στο επίκεντρο βρίσκονταν οι λήψεις που απεικόνιζαν μέρη, φαγητά, δραστηριότητες, αντικείμενα και δευτερευόντως πρόσωπα.

Η υλοποίηση

Το σχέδιο του Σύστρομ, πήρε εισιτήριο στον ψηφιακό κόσμο των social mediamtx, τον Μάρτιο του 2010, όταν σε ένα εταιρικό πάρτι του Silicon Valley δύο επενδυτές ενδιαφέρθηκαν να το χρηματοδοτήσουν.

Τους ανέλυσε εις βάθος την ιδέα του, τον σχεδιασμό και τον τρόπο λειτουργίας της εφαρμογής. Αφού τον διαβεβαίωσαν ότι θα τον βοηθούσαν, ο 27χρονος παραιτήθηκε από τη δουλειά του στην Nextstop και αφιέρωσε όλο του το χρόνο στην υλοποίηση του Burbn.

Μέσα σε δύο βδομάδες, είχε εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 500 χιλιάδων δολαρίων και ξεκίνησε προσλήψεις. Επέλεξε για “δεξί του χέρι” έναν πρώην συμφοιτητή του, τον 24χρονο Μάικ Κρίγκερ, ο οποίος είχε εμπειρία ως UX designer.

Οι δυο τους αποφάσισαν να επικεντρώσουν την εφαρμογή τους στις ερασιτεχνικές, καθημερινές φωτογραφίες. Ο σχεδιασμός έπρεπε να είναι μίνιμαλ, εύχρηστος, απλός και ελκυστικός.

Έχοντας μελετήσει τις δημοφιλέστερες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, ενσωμάτωσαν δυνατότητες όπως το like, τον σχολιασμό και τα φίλτρα στις φωτογραφίες. Τέλος, αποφάσισαν να δώσουν στην εφαρμογή ένα πιο ξεκάθαρο όνομα. Συνδυάζοντας τις λέξεις instant (άμεσος) και telegram (τηλεγράφημα), επινόησαν το “instagram”.

Η απογείωση

Οι πρώτες φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν από τον Μάικ Κρίγκερ και τον Κέβιν Σύστρομ στις 16 Ιουλίου του 2010 με λίγες ώρες διαφορά. Ωστόσο, η εφαρμογή κυκλοφόρησε επίσημα στο app store της Apple στις 6 Οκτωβρίου.

Οι συγκυρίες ευνόησαν ιδιαίτερα τους δύο νεαρούς επιχειρηματίες. Το iPhone 4, που φημιζόταν για την ποιότητα της κάμεράς του σε σχέση με τους προκατόχους του, είχε βγει στην αγορά μόλις λίγους μήνες πριν. Πολλοί νέοι χρήστες έψαχναν εφαρμογές για να τεστάρουν και να επιδείξουν το φωτογραφικό τους ταλέντο.

Η πρώτη φωτογραφία που δημοσίευσε ο Κέβιν Σύστρομ έχει τη λεζάντα “Test”. instagram

Έτσι, μέσα σε μία εβδομάδα το Instagram έφτασε τις 100 χιλιάδες λήψεις, ενώ μέσα σε δύο μήνες ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο.

Σύντομα, η απήχηση της εφαρμογής ξεπέρασε κάθε προσδοκία των δημιουργών του.

Τον Φεβρουάριο του 2011, ο Σύστρομ εξασφάλισε επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 7 εκατομμυρίων από επενδυτές.

Παρόλα αυτά, θέλησε να κρατήσει την επιχείρηση “μικρή και οικογενειακή”. Ο αριθμός των υπαλλήλων δεν ξεπερνούσε τους 15.

Την ίδια περίοδο κυκλοφόρησε η φήμη ότι ο ιδρυτής του Twitter προσέγγισε τον Σύστρομ με μία προσφορά που άγγιζε τα 500 εκατομμύρια, προκειμένου να εξαγοράσει το Instagram. Ο 28χρονος αρνήθηκε. Έβλεπε άλλωστε ότι η εφαρμογή του αναπτυσσόταν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.

Πράγματι, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2011 οι ενεργοί χρήστες έφτασαν τα 10 εκατομμύρια, αριθμός εντυπωσιακός αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι ακόμα ήταν διαθέσιμο μόνο για λογισμικό iOS.

Στις 3 Απριλίου του 2012 η εφαρμογή κυκλοφόρησε και για Android. Μέσα στο πρώτο 24ωρο, σημειώθηκαν πάνω από 1 εκατομμύριο λήψεις, καταρρίπτοντας και πάλι κάθε ρεκόρ.

Μία εβδομάδα αργότερα, ανακοινώθηκε ότι το Instagram θα άλλαζε χέρια.

Ο Σύστρομ συμφώνησε στην πώλησή του, έχοντας διπλασιάσει το ποσό που προσέφερε το Twitter ένα χρόνο πριν.

Αγοραστής ήταν ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ και τιμή πώλησης, το 1 δις.

Πηγή: mixanitouxronou.gr

 

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση