Η τεχνολογία πίσω από τις εφαρμογές των κινητών

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 07 Αυγούστου 2023 13:02 Η τεχνολογία πίσω από τις εφαρμογές των κινητών

Λίγες δεκαετίες έχουν περάσει από την εποχή που καλούσαμε ένα τριψήφιο αριθμό από το μοναδικό σταθερό τηλέφωνο του σπιτιού μας προκειμένου να μάθουμε τι ώρα ήταν ακριβώς εκείνη τη στιγμή. Οι αναμνήσεις αυτές έχουν πάψει να υπάρχουν για μία πολύ μεγάλη μερίδα των κατοίκων αυτής της χώρας, αφού εδώ και 30 περίπου χρόνια ζούμε την εποχή της τεχνολογικής επανάστασης, η οποία μας έχει κάνει να μην μπορούμε να ζήσουμε χωρίς τη χρήση καινοτόμων συσκευών, που μας βοηθούν στην καθημερινότητά μας.

Καθώς η αρχική αναφορά ήταν το σταθερό τηλέφωνο της δεκαετίας του ’80 και του ’90, είναι αδύνατον να μην αναφέρουμε το σημερινό κινητό τηλέφωνο ως σημείο – κλειδί για την τεχνολογική εξέλιξη της κοινωνίας μας. Η μικρή αυτή συσκευή που κάποτε θεωρείτο σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αποτελεί σήμερα το πιο σημαντικό εργαλείο της ζωής μας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγορές κάθε είδους, για αναζήτηση πληροφοριών, για επικοινωνία με αγαπημένους, για διασκέδαση. Για να γίνουν όλα αυτά, χρειάζονται και ειδικές εφαρμογές που θα διευκολύνουν τη χρήση του τηλεφώνου.

Οι συνολικές λήψεις εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα εκτιμώνται συνολικά στα 230 δισεκατομμύρια, ενώ ως το 2025 υπολογίζεται ότι τα συνολικά έσοδα από τη χρήση των επί πληρωμή εφαρμογών θα ξεπεράσουν τα 613 δις δολάρια. Αυτά τα νούμερα δείχνουν πόσο σημαντικός είναι ο συνδυασμός smartphone και εφαρμογών για κάθε έναν από εμάς και πόσο ευκολότερη κάνουν τη ζωή μας. Είμαστε σίγουροι όμως ότι γνωρίζουμε τα είδη των εφαρμογών που είναι διαθέσιμα;

Αναφερόμαστε σε δισεκατομμύρια εφαρμογές, όμως τα είδη τους είναι μόλις τρία! Κάθε ένα από αυτά τα είδη έχει τα υπέρ και τα κατά του, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαφορετικές ανάγκες για κάθε εταιρεία αλλά και για κάθε χρήστη. Ο πιο διαδεδομένος τύπος εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα είναι τα Web Apps ή γνωστά και ως wrappers. Αυτές οι εφαρμογές χρησιμοποιούν ένα «κέλυφος» προκειμένου να τραβήξουν τα δεδομένα που περιλαμβάνονται στο μητρικό site και να τα εμφανίσουν με τη μορφή εφαρμογής στο κινητό μας. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα πολύ προσεγμένο λογισμικό για να μας βοηθήσει να αποφύγουμε την πληκτρολόγηση του url σε έναν mobile browser, αφού με ένα απλό πάτημα του κουμπιού η εφαρμογή τα κάνει όλα για εμάς

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν εφαρμογές διασκέδασης, όπως για παράδειγμα του Netflix ή της PokerStars. Και στις δύο περιπτώσεις δεν είναι δυνατή η χρήση χωρίς σύνδεση στο internet, κάτι απόλυτα λογικό αφού δεν υπάρχουν αποθηκευμένα δεδομένα εκ των προτέρων στις δύο εφαρμογές. Κάτι τέτοιο, βέβαια, δεν θα ήταν και εύκολα εφικτό. Τόσο στο Netflix, όσο και στην PokerStars οι ταυτόχρονα συνδεδεμένοι χρήστες είναι αμέτρητοι, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να κάνει η ανάλογη εφαρμογή μία έγκαιρη επικαιροποίηση δεδομένων.

Ειδικά για την PokerStars, μίας εξειδικευμένης πλατφόρμας διασκέδασης, η οποία διαθέτει δεκάδες παιχνίδια και εκατοντάδες τραπέζια online πόκερ, είναι απίστευτο το πόσο απίθανο είναι να βρει κανείς ίδια ακριβώς δεδομένα ακόμη και στο ίδιο λεπτό της ώρας. Το πόκερ είναι ένα παιχνίδι που μεγαλούργησε στις ΗΠΑ στις αρχές του 1800, όμως έκανε τη δική του επανάσταση στα μέσα της δεκαετίας του ’70 χάρη με τη βοήθεια της τηλεόραση και των απευθείας μεταδόσεων από τα μεγάλα καζίνο του Λας Βέγκας. Με την αλλαγή της χιλιετίας καβάλησε το κύμα της τεχνολογικής επανάστασης και πέρασε στον ψηφιακό κόσμο.

Εκεί κάθε φίλος του πόκερ απέκτησε άμεση πρόσβαση στο αγαπημένο του άθλημα, από οποιοδήποτε σημείο κι αν βρίσκεται. Τα online τραπέζια είναι γεμάτα ανά πάσα στιγμή της ημέρας, κάτι που σημαίνει ότι μία wrapper εφαρμογή είναι αδύνατο να μεταφέρει τα δεδομένα της εκάστοτε στιγμής, σε πραγματικό χρόνο στο κινητό μας.

Το αμέσως επόμενο είδος είναι τα native apps, δηλαδή οι εφαρμογές που έχουν όλα τα δεδομένα αποθηκευμένα μέσα τους, τουλάχιστον ως την τελευταία σύνδεση με το διαδίκτυο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι εκείνα του Whatsapp ή του Spotify, εφαρμογές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και χωρίς σύνδεση ακριβώς για τον λόγο που αναφέρθηκε παραπάνω. Τα native apps βέβαια είναι φτιαγμένα αποκλειστικά για μία συγκεκριμένη υπηρεσία, με ειδικό κώδικα που δεν μπορεί να εφαρμοστεί κάπου αλλού. Προσφέρουν πιο εξατομικευμένες υπηρεσίες στον χρήστη και είναι συνήθως πιο γρήγορα, όμως δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλα τα λειτουργικά συστήματα. Κάθε OS χρειάζεται τη δική του version της εκάστοτε εφαρμογής.

Τέλος, υπάρχει το υβριδικό μοντέλο (hybrid apps) που συνήθως βρίσκουμε σε κολοσσούς όπως το Gmail ή το Twitter. Χάρη στον τεράστιο αριθμό developers, οι εταιρείες αυτές καταφέρνουν να συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα των web και των native apps μέσα στην ίδια εφαρμογή. Ο λόγος που οι υβριδικές εφαρμογές δεν μπορούν να είναι ευρέως διαδεδομένες αφορά στο ότι χρειάζεται συνεχής επικαιροποίηση από τους τεχνικούς, κάτι που οι περισσότερες εταιρείες δεν μπορούν να διαθέσουν.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση