Τρία εκατομμύρια δολάρια σε στάση λεωφορείου: Το διαφημιστικό τρικ που νίκησε τους πάντες

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023 12:54 Τρία εκατομμύρια δολάρια σε στάση λεωφορείου: Το διαφημιστικό τρικ που νίκησε τους πάντες

Μια διαφημιστική καμπάνια στον Καναδά κατάφερε να γίνει viral πριν μερικά χρόνια, προτρέποντας τους πολίτες να σπάσουν ένα τζάμι και να πάρουν τρία εκατομμύρια δολάρια. Μόνο που δεν το κατάφερε κανείς.

Είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς διαφημιστικές καμπάνιες που να αιχμαλωτίζουν στο έπακρο τη φαντασία του κοινού. Όλα αυτά τα χρόνια άλλωστε έχουμε δει σχεδόν τα πάντα. Για να καταφέρει κάποιος να κερδίσει το κοινό στις μέρες μας, πρέπει να σκεφτεί κάτι πρωτοποριακό. Πρέπει να ταρακουνήσει τους ανθρώπους και να τους κάνει να αναρωτηθούν «τι στο διάολο συμβαίνει εδώ;».

Κάτι τέτοιο είχε συμβεί το 2005 στον Καναδά με την εταιρεία 3Μ, η οποία είχε ένα νέο προϊόν, το Scotchshield, το οποίο ουσιαστικά ήταν μια προστατευτική μεμβράνη που μπορούσε να τοποθετηθεί στα τζάμια για να τα κάνει πιο ανθεκτικά και ήθελε να το διαφημίσει.

Η εκστρατεία ήταν πολύ απλή. Τρία εκατομμύρια δολάρια τοποθετήθηκαν μέσα στο διαφημιστικό περίβλημα μιας στάσης λεωφορείου στο Βανκούβερ του Καναδά. Το γυαλί είχε πάνω του την επένδυση του Scotchshield και το σκεπτικό της διαφημιστικής καμπάνιας ήταν να βάλει τον κόσμο σε ένα challenge, να το σπάσει και να πάρει τα χρήματα.

Ήταν ένα έξυπνο σχέδιο μάρκετινγκ. Ποιος θα μπορούσε να αντισταθεί στο να προσπαθήσει να σπάσει το γυαλί και να φύγει με 3 εκατομμύρια δολάρια; Υπήρχε μόνο ένας βασικός κανόνας: ο κόσμος έπρεπε να χρησιμοποιήσει μόνο τα πόδια του για να σπάσει το γυαλί.

Οι επανειλημμένες αποτυχημένες προσπάθειες του κόσμου θα αναδείκνυαν τη δύναμη του Scotchshield και το όφελος από τη χρήση του. Εξάλλου, αν το κοινό δεν μπορούσε να σπάσει το γυάλινο περίβλημα σε μια στάση λεωφορείου, τότε πιθανότατα το προϊόν θα ήταν καλό.

Η αλήθεια πάντως είναι ότι στη στάση λεωφορείου μπήκαν μόνο 500 δολάρια σε αληθινά χρήματα, με τα υπόλοιπα να είναι ψεύτικα. Ωστόσο, αν κάποιος κατάφερνε να σπάσει το γυαλί, θα έπαιρνε μια επιταγή από την 3Μ, η οποία θα αντιστοιχούσε σε ολόκληρο το ποσό.

Το τελικό αποτέλεσμα πάντως ήταν το ίδιο. Κανένας δεν κατάφερε να πάρει τα χρήματα, με την εταιρεία να ολοκληρώνει μία από τις πιο επιτυχημένες διαφημιστικές καμπάνιες που έχουμε δει μέχρι σήμερα.

Πηγή: gazzetta.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση