Τα σκουπίδια στα Τρίκαλα και στην Άμφισσα μέσω Αλεξανδρούπολης

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2022 10:09 Τα σκουπίδια στα Τρίκαλα και στην Άμφισσα μέσω Αλεξανδρούπολης

"Σαράφης στην Άμφισσα, Σαράφης στα Τρίκαλα" θα μπορούσε να έλεγε παλιό τηλεοπτικό σποτ που διαφήμιζε επιχείρηση τη δεκαετία του ’70. Μια παραλλαγή αυτού του διαφημιστικού μηνύματος θυμίζει η λύση που προκρίνεται για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της μεταφοράς και απόθεσης των απορριμμάτων της Εύβοιας.

Μια λύση που μπήκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στην Αλεξανδρούπολη, όπου πραγματοποιήθηκε η 14η Πανελλήνια Σύνοδος των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, από το Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκο. Λύση για την οποία ο κ. Γενικός, κατά την παρουσία του στη διακοπείσα Γενική Συνέλευση του ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας την περασμένη Δευτέρα 11 Ιουλίου στη Λαμία, ζήτησε περισσότερο χρόνο προετοιμασίας και διαβουλεύσεων, έως τις 20 Ιουλίου. Το πρόβλημα που έχει να διαχειριστεί ο κ. Γραφάκος είναι εκτός της ποσότητας των απορριμμάτων, το κόστος μεταφοράς, απόθεσης αλλά και το χρονικό διάστημα που θα πραγματοποιείται το … ταξίδι των απορριμμάτων.

Το πρόβλημα, προφανώς, δεν δημιουργήθηκε το τελευταίο διάστημα. Το θέμα του κορεσμού του ΧΥΤΑ Χαλκίδας συζητήθηκε από την πρώτη συνεδρίαση του νέου Δ.Σ. του Φορέα στις 4/11/2019, ενώ από την 1/9/2021 η Γενική Συνέλευση του ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας αποφάσισε την οριστική παύση λειτουργίας του ΧΥΤΑ Χαλκίδας μέχρι την συμπλήρωση των 111.600 tn. Ακολούθησε ένα πολύμηνο μπρος - πίσω της Δημάρχου της Χαλκίδας Έλενας Βάκα και των υπολοίπων Δημάρχων, που πρότεινε την διαχείριση των αποβλήτων των Δήμων της Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας, με τη λειτουργία κινητής μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων. Όταν ναυάγησε πλέον κι αυτό το σενάριο, το μόνο που υπήρχε στο τραπέζι ήταν η πρόταση του Φορέα για μεταφορά των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ της Ιστιαίας. Μια λύση, μάλλον μια μη λύση, που απορρίφθηκε «πανηγυρικά» σε συνάντηση των Δημάρχων με τους βουλευτές του νομού, αφού το οδικό δίκτυο καθιστούσε, λόγω της επικινδυνότητάς του, απαγορευτική την οποιαδήποτε σκέψη.

Ο Δήμαρχος Λαμιέων και Πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας Θύμιος Καραΐσκος, επιχείρησε όλο αυτό το διάστημα να λειτουργεί πυροσβεστικά, προκειμένου να διατηρήσει τη συνοχή του φορέα, καθώς στις προηγούμενες Γ.Σ. οι τόνοι ανέβηκαν πολλές φορές, με αλληλοκατηγορίες να εκτοξεύονται μεταξύ των Δημάρχων της Εύβοιας και των υπολοίπων αυτοδιοικητικών των άλλων νομών της Στερεάς, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε αδιέξοδο. Αδιέξοδο που φαίνεται πως ξεπερνιέται, πλέον, μετά τις διαβουλεύσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων που έγιναν στην Αλεξανδρούπολη.

Θα μπορέσει να ξεπεράσει ο Μανώλης Γραφάκος τους σκοπέλους που έχει αυτή η επιλογή, της μεταφοράς δηλαδή των απορριμμάτων της Εύβοιας στα Τρίκαλα και στην Άμφισσα με σχετικά μικρό κόστος για το ελάχιστο δυνατόν χρονικό διάστημα; Οι απαντήσεις πρέπει να δοθούν σύντομα στη Γενική Συνέλευση αφού έως το τέλος Αυγούστου ο ΧΥΤΑ της Χαλκίδας πρέπει σε κάθε περίπτωση να βάλει λουκέτο.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση