Δομοκός: Φινλανδική αποστολή στους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Μελιταίας

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2022 08:06 Δομοκός: Φινλανδική αποστολή στους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Μελιταίας

Τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που είναι θαμμένοι στη Φθιωτική γη αναζητούν, η μία μετά την άλλη, αποστολές που θα δραστηριοποιηθούν τα επόμενα χρόνια στο νομό μας.

Πρόσφατα είχαμε αναφερθεί στις ανασκαφές που διενεργούνται στην Ακρολαμία από τον Καθηγητή Αρχαιολογίας και Πρόεδρο του Μυκηναϊκού Ιδρύματος, Χριστοφίλη Μαγγίδη, σειρά έχει τώρα η Αρχαία Μελιταία, μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Αχαΐας Φθιώτιδας. 

Εγκρίθηκε, πρόσφατα, από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), μετά από αίτηση του Φινλανδικού Ινστιτούτο Αθηνών, η χορήγηση άδειας για την έναρξη ερευνητικού πενταετούς προγράμματος στην αρχαία Μελιταία του Δήμου Δομοκού. 

Το πενταετές ερευνητικό πρόγραμμα έχει τον τίτλο: «Αρχαιολογικές Έρευνες και Εργασίες στη Μελιταία – Melitaia Archaeological Program (MELAP)» και θα εκπονηθεί σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας.

Οι ερευνητικές εργασίες οι οποίες θα ξεκινήσουν φέτος θα διαρκέσουν έως το 2026 καλύπτοντας έκταση 22.000 στρεμμάτων. Για το έτος 2022 έχουν προγραμματιστεί οι ακόλουθες εργασίες:

  • Επιφανειακή έρευνα και γεωφυσικές διασκοπήσεις σε επιλεγμένες θέσεις μίας έκτασης 22.000 στρεμμάτων.
  • Τοπογραφική αποτύπωση της υπό έρευνα περιοχής με την εφαρμογή του εναέριου συστήματος LiDAR. 
  • Καθαρισμός της ακρόπολης από μπάζα και φερτά υλικά. 
  • Καθαρισμός των ανασκαφικών τομών παλαιότερων ερευνητικών περιόδων, σχεδιασμός και αποτύπωσή τους.

Η αρχαία Μελιταία, υπήρξε μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Αχαΐας Φθιώτιδας, η θέση της οποίας εντοπίζεται στα ανατολικά του σύγχρονου ομώνυμου δημοτικού διαμερίσματος της επαρχίας Δομοκού, στους βόρειους πρόποδες της Όθρυος, πλησίον του μυθικού ποταμού Ενιπέα. Η πόλη άκμασε από τον 5ο αι. π.Χ. μέχρι την Ρωμαϊκή εποχή και ήταν ισχυρά οχυρωμένη με τείχος πάχους περίπου 3.80μ. Χωριζόταν με εσωτερικό διατείχισμα σε άνω και κάτω πόλη και στο ανώτερο πλάτωμα δέσποζε η ακρόπολη.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση