3η Σεπτεμβρίου: Μια άγνωστη επέτειος

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 03 Σεπτεμβρίου 2022 21:00 3η Σεπτεμβρίου: Μια άγνωστη επέτειος

Η 3η του Σεπτέμβρη παραπέμπει τους περισσότερους στην επέτειο ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ. Το άρθρο μας σήμερα, όμως, δε θα αναφερθεί σ αυτήν την επέτειο, αλλά σε μια άλλη, άγνωστη στους πιο πολλούς. 

Ήταν πριν 62 χρόνια,  συγκεκριμένα στις 3 Σεπτεμβρίου 1960, το βράδυ των εγκαινίων της 25ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όταν ξεκίνησε, με μέριμνα της ΔΕΗ, τη λειτουργία του μέσα στις εγκαταστάσεις της Έκθεσης ο πρώτος τηλεοπτικός σταθμός στην Ελλάδα.

Ο σταθμός πραγματοποίησε εκπομπή στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας της Έκθεσης, από στούντιο λήψης τηλεόρασης που εγκατέστησε η ΔΕΗ στο περίπτερό της, με μηχανήματα της Philips. Για την παρακολούθηση του προγράμματος, που μεταδιδόταν κάθε βράδυ, από τις 07:30 μέχρι τις 10:00, είχαν τοποθετηθεί εκατό περίπου τηλεοπτικές συσκευές στο χώρο της ΔΕΘ καθώς και σε άλλα κεντρικά σημεία της πόλης, όπου συγκεντρώνονταν πλήθη κόσμου.

Τα εγκαίνια του σταθμού έγιναν από τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού και χαράς με τον Άλκη Στέα να είναι ο πρώτος εκφωνητής που εμφανίστηκε κατά την έναρξη της πρώτης εκπομπής, έξι χρόνια πριν από την επίσημη εναρκτήρια περίοδο της ελληνικής τηλεόρασης.

Το βίντεο είναι από εκπομπή της δεκαετίας του 90, σε επιμέλεια και παρουσίαση της δημοσιογράφου Ρένας Θεολογίδου και προέρχεται από το αρχείο της ΕΡΤ.

Δείτε τον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.ertnews.gr/anadromes/o-protos-tileoptikos-stathmos-stin-ellada-3-septemvrioy-1960-video/?fbclid=IwAR3oPJ5HSRl4X3n4NkjEMzLuWdI1J5ZMpD0eVktZcWmZRzpy8hxBzbt-8OI 

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση