ΦΟΔΣΑ: Δεν δεχόμαστε τα σκουπίδια της Εύβοιας στη Θήβα

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2022 08:26 ΦΟΔΣΑ: Δεν δεχόμαστε τα σκουπίδια της Εύβοιας στη Θήβα

Να μην υλοποιήσει απόφαση που υπέγραψε ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρεκας, με την οποία τα απορρίμματα τριών δήμων της Εύβοιας (Ερέτριας, Κύμης και Καρύστου) πρέπει να μεταφέρονται στο ΧΥΤΑ της Θήβας, έλαβε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο του Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας.

Η υπουργική απόφαση χαρακτηρίζεται από το ΔΣ του Φορέα ως ανυπόστατη ενώ δίνεται η εντολή στις υπηρεσίες του να μην παραλάβουν απορρίμματα κανενός Δήμου πέραν όσων ήδη εξυπηρετούνται από το ΧΥΤΑ Θήβας. Η απόφαση του ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Στερεάς Ελλάδας καταλήγει:

1. Ο Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας δεν θα υλοποιήσει την ανυπόστατη υπ’ αρ. ΥΠΕΝ/ΔΔΑ/96097/1669/22-09-2022 υπουργική απόφαση.
 
2. Η υπηρεσία εντέλλεται να μην παραλάβει απορρίμματα κανενός Δήμου πέραν όσων ήδη εξυπηρετούνται από το ΧΥΤΑ Θήβας, λόγω του ανυπόστατου της υπ’ αρ. ΥΠΕΝ/ΔΔΑ/96097/1669/22-09-2022 υπουργικής απόφασης.
 
3. Να ενημερωθούν άμεσα ο Πρωθυπουργός, οι Υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών, Υγείας, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, και το σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων της χώρας, ότι ο Περιφερειακός ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας θα τηρήσει το Σύνταγμα και τους νόμους του Κράτους και δεν θα υλοποιήσει την ανυπόστατη υπ’ αρ. ΥΠΕΝ/ΔΔΑ/96097/1669/22-09-2022 υπουργική απόφαση.
 
4. Να ενημερωθούν οι αρμόδιες Υπηρεσίες Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις συνεχιζόμενες αυθαιρεσίες εκ μέρους του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε σχέση με τη σχεδίαση και λειτουργία των έργων επεξεργασίας αποβλήτων στη Στερεά Ελλάδα.
 
5. Να ενημερωθεί η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θηβών.
 
6. Να ενημερωθούν οι Υπηρεσίες (Σώμα Επιθεωρητών & Ελεγκτών Περιβάλλοντος Νοτίου Ελλάδας, ΕΥΔΑΠ κλπ).
 
7. Να ζητήσει την έκτακτη συνεδρίαση των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων Θηβαίων Αλιάρτου – Θεσπιέων, Τανάγρας και Λοκρών, προκειμένου να συντονιστούν με τους κοινωνικούς φορείς της περιοχής τους για την αντιμετώπιση της προκλητικά παράνομης αντιμετώπισης των τοπικών κοινωνιών από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
 
8. Να ενημερωθούν σχετικά τα ΜΜΕ τοπικής, περιφερειακής και εθνικής εμβέλειας.
 
Οι αντιδράσεις στη Βοιωτία το επόμενο διάστημα αναμένεται να κορυφωθούν με το Δήμο Θηβαίων να συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα με μοναδικό θέμα  «Λήψη απόφασης  επί της απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη μεταφορά των απορριμμάτων των Δήμων Ερέτριας, Κύμης – Αλιβερίου και Καρύστου στον ΧΥΤΑ ΘΗΒΑΣ»
 
Από την μεριά τους οι εργαζόμενοι στην εγκατάσταση του Χ.Υ.Τ.Α. Θήβας με ανακοίνωση τους "καταγγέλλουν την  προκλητική συμπεριφορά της Ελληνικής Κυβέρνησης να αδιαφορήσει για όσα  επιτάσσουν η νομιμότητα αλλά και τα πραγματικά δεδομένα, και να επιχειρήσει τη  μεταφορά των απορριμμάτων της Εύβοιας στον Χ.Υ.Τ.Α. Θήβας, ο οποίος, αν  εφαρμοστεί η απόφαση, θα κορεστεί σε περίπου 6 μήνες, αφήνοντας στη συνέχεια  τους εργαζομένους χωρίς δουλειά και τα απορρίμματα μας στους δρόμους".

Εξάλλου με ανάρτηση του στο Facebook ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Σίμος Κεδίκογλου, σημειώνει πως εκπλήσσεται "και με αρκετά δυσάρεστο τρόπο, για την απόφαση –ανακοίνωση του ΦοΔΣΑ Σ. Ελλάδας για το εκρηκτικό πρόβλημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Εύβοιας. Αρνούμαι να διανοηθώ οικονομικές σκοπιμότητες".
 
Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι τα απορρίμματα από τους άλλους δύο Δήμους, Χαλκιδέων και Διρφύων Μεσσαπίων, θα μεταφέρονται τους επόμενους οχτώ μήνες στο ΧΥΤΑ στα Τρίκαλα.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση