Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στις Βρυξέλλες για το Μανώλη Γλέζο η Βασιλική Λάζου

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2022 20:35 Στις Βρυξέλλες για το Μανώλη Γλέζο η Βασιλική Λάζου

Σε μια συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε μια κατάμεστη αίθουσα στον α’ όροφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες τιμήθηκε με την ονοματοδοσία αίθουσας της Ευρωβουλής, μετά από ομόφωνη απόφαση του Προεδρείου του ΕΚ, ο Μανώλης Γλέζος ο πρώτος παρτιζάνος της Ευρώπης, όπως τον είχε χαρακτηρίσει ο Σαρλ ντε Γκωλ.  

Στην υψηλού συμβολισμού εκδήλωση που έγινε σε μια δύσκολη συγκυρία για την Ευρώπη και τον κόσμο, παρέστη και η Λαμιώτισσα δημοσιογράφος - ιστορικός και πρόεδρος του σωματείου Φίλων Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης Βασιλική Λάζου, προσκεκλημένη της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου.

Όπως έγραψε σχετικά η Βασιλική Λάζου σε άρθρο της στο documentonews.gr:

«Η τιμή στο Μανώλη Γλέζο είναι μια υπενθύμιση ότι ο λαός μπορεί να υψώσει το ανάστημά του. Μπορεί, όταν είναι αποφασισμένος, οργανώνεται και εμπνέεται από οράματα, να αγωνιστεί και να νικήσει όποιον επιβουλεύεται την ελευθερία και τα δικαιώματά του. Είναι μια υπενθύμιση ότι οι απλοί και καθημερινοί άνθρωποι μπορούν με την ενεργό συμμετοχή και δράση τους να ανατρέψουν την αδικία, τη βία και την αυθαιρεσία. Και κυρίως, μπορούν να ονειρεύονται έναν δικαιότερο κόσμο, με ελευθερία, ανεξαρτησία, κοινωνική δικαιοσύνη. Για αυτόν τον κόσμο αγωνίστηκε ο Μανώλης Γλέζος. Αυτές τις ιδέες υπερασπίστηκε στα 100 χρόνια της συναρπαστικής ζωής του. Στάθηκε όρθιος ως το τέλος με νεανική ορμή και πάθος αψηφώντας τον κίνδυνο και τις δυσκολίες. Για αυτό τον τιμούμε εμείς σήμερα

Στην εκδήλωση συμμετείχαν και μίλησαν για τη ζωή και την παρακαταθήκη που άφησε ο Μανώλης Γλέζος, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, ενώ ο επικεφαλής της ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, παρενέβη στη συζήτηση για να αποτίσει φόρο τιμής, μέσω βιντεοκλήσης. Το παρών έδωσαν επίσης μέλη της οικογένειας του Μανώλη Γλέζου, καθώς και φίλοι και συναγωνιστές του που τον έζησαν από κοντά.