Χάνει μια βουλευτική έδρα η Φθιώτιδα

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 31 Δεκεμβρίου 2022 08:22 Χάνει μια βουλευτική έδρα η Φθιώτιδα

Πόσες έδρες θα καταλάβουν τα κόμματα με την απλή αναλογική;

Μετά την ανακοίνωση του επίσημου πληθυσμού της Ελλάδας από την απογραφή του 2021, καταγράφονται πλέον πανελλαδικά και οι τελικές αυξομειώσεις στις έδρες, με τη Φθιώτιδα να χάνει οριστικά άλλη μια έδρα και να είναι πια τετραεδρική εκλογική περιφέρεια.

Η μείωση αυτή, εκτός της μικρότερης εκπροσώπησης της Φθιώτιδας από 5 σε 4, αλλάζει τα δεδομένα και στην εκλογή των βουλευτών μας, μιας και στις τετραεδρικές περιφέρειες είναι διαφορετικός ο τρόπος που θα κατανεμηθούν οι 4 έδρες με την απλή αναλογική, εκλογικό σύστημα που θα ισχύσει την πρώτη Κυριακή.

Τα σενάρια που μπορεί να δούμε στη Φθιώτιδα περιλαμβάνουν ακόμα και το ενδεχόμενο να εκλεγούν βουλευτές από τέσσερα διαφορετικά κόμματα ανάλογα με τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν τόσο στο νομό όσο και πανελλαδικά, όπως είχαμε εξηγήσει σε παλιότερη ανάρτησή μας.

Αναλυτικά, από μία έδρα κερδίζουν η Α’ Θεσσαλονίκης, η Αχαΐα και οι περιφέρειες της παλιάς Β´ Αθήνας: ο δυτικός και ο βόρειος τομέας. Από δύο έδρες κερδίζουν ο νότιος τομέας της Αθήνας και η Ανατολική Αττική.

Από μια έδρα χάνουν η Α’ Πειραιά, η Άρτα, η Θεσπρωτία, η Καστοριά, η Μαγνησία, η Κοζάνη, οι Σέρρες και η Φθιώτιδα

Δείτε πως διαμορφώνονται οι έδρες σε όλη την επικράτεια εδώ

Με βάση τα υπόλοιπα που παρουσιάζονται, η Φθιώτιδα υπολείπεται της Φλώρινας που κερδίζει την τελευταία από τις έδρες βάσει των υπολοίπων πληθυσμού, κατά 2.152 κατοίκους. Έτσι ο ακριτικός νομός της δυτικής Μακεδονίας διατηρεί τις 2 έδρες του, ενώ η Φθιώτιδα  είναι η περιφερειακή ενότητα με το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού που δεν στέλνει αντιπρόσωπο στη Βουλή, 14.680 κάτοικοι(4 έδρες θα είχαμε ακόμη και με 136.356 κατοίκους).

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση