Εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης στο Γοργοπόταμο

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2019 08:33 Εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης στο Γοργοπόταμο

Δείτε αναλυτικά όλο το πρόγραμμα για τον εορτασμό της Εθνικής Αντίστασης στο Γοργοπόταμο.

Με γενικό σημαιοστολισμό  σε ολόκληρο το Νομό από της 8ης πρωινής της Κυριακής 24ης Νοεμβρίου μέχρι δύσεως του ηλίου, η Λαμία και η Φθιώτιδα γιορτάζουν την 77η επέτειο από την θρυλική ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου.

Επιπλέον θα γίνει φωταγώγηση των Δημοσίων, Δημοτικών και Κοινοτικών Καταστημάτων του Νομού καθώς και των καταστημάτων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και Τραπεζών από τη δύση του ηλίου μέχρι τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 25ης  Νοεμβρίου.

Πρόγραμμα:

Κυριακή 24 Νοεμβρίου

11.30: Πέρας προσέλευσης προσκεκλημένων

12.00: Πέρας προσέλευσης επισήμων

12.10: Έπαρση σημαίας

12.12: Επιμνημόσυνη  Δέηση

12.22: Έναρξη παρουσίασης εκδήλωσης

12.23: Χαιρετισμός από το Δήμαρχο Λαμιέων κ. Ευθύμιο Καραΐσκο

12.27: Χαιρετισμός από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνη Σπανό

12.31: Χαιρετισμός από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης

12.35: Χαιρετισμός από τον Εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων

12.39: Χαιρετισμός από τον Πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας

12.42: Χαιρετισμός από εκπρόσωπο των Αντιστασιακών  Οργανώσεων

12.46: Κεντρική Ομιλία από εκπρόσωπο των Αντιστασιακών  Οργανώσεων

13.00: Εκφώνηση των ονομάτων των Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης στον Γοργοπόταμο,  των ονομάτων των Υπαταίων που εκτελέστηκαν από τους Ιταλούς και των ονομάτων των φονευθέντων από την έκρηξη νάρκης στον Γοργοπόταμο

13.20: Ανάγνωση Ψηφίσματος από εκπρόσωπο των Αντιστασιακών  Οργανώσεων

13.30: Κατάθεση στεφάνων από τους κ.κ. Εκπροσώπους των Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των επιζώντων αγωνιστών και των Αντιστασιακών Οργανώσεων

14.00: Τήρηση ενός λεπτού σιγής

14.01: Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου

           Πέρας εκδήλωσης

"Ιστορικές Διαδρομές" - Γοργοπόταμος

Ο Δήμος Λαμιέων, οι «Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης», τα Γενικά Αρχεία του Κράτους - Τμήμα Φθιώτιδας, ο Όμιλος Φίλων του Δάσους, ο Σύλλογος Νεολαίας Γοργοποτάμου «Η Ζωοδόχος Πηγή» και οι «Φίλοι των Α.Σ.Κ.Ι» πραγματοποιούν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την «Ιστορική Διαδρομή Γοργοποτάμου» το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019, ώρες 13:30 και 15:00 και την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019, ώρα 13:30 με αφετηρία το χώρο του επετειακού εορτασμού.

Ήταν 25 Νοεμβρίου 1942 όταν 150 αντάρτες του Ε.Λ.Α.Σ. με τον Άρη Βελουχιώτη, 60 αντάρτες του Ε.Δ.Ε.Σ. με τον Ναπολέοντα Ζέρβα και 12 Βρετανοί της S.O.E. ανατίναξαν τη γέφυρα του Γοργοποτάμου. Επρόκειτο για την πρώτη μεγάλη επιχείρηση της ένοπλης Εθνικής Αντίστασης που συνδεόταν με το συμμαχικό αντιφασιστικό αγώνα στα μέτωπα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η επιτυχία της κατέδειξε τις δυνατότητες του ένοπλου αγώνα και της ενιαίας αντιστασιακής δράσης, πύκνωσε τις γραμμές της πάλης κατά των κατακτητών και τόνωσε το αντιστασιακό φρόνημα των Ελλήνων. Ο Γοργοπόταμος έγινε σύμβολο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του λαού μας.

Μέσα από την ιστορική διαδρομή Γοργοποτάμου ανακαλύπτουμε πώς σχεδιάστηκε μία από τις σπουδαιότερες ένοπλες αντιστασιακές δράσεις κατά των κατακτητών. Περιγράφουμε στιγμή προς στιγμή πώς εκτελέστηκε η κορυφαία ενέργεια δολιοφθοράς στην κατεχόμενη Ελλάδα. Μαθαίνουμε για τους πρωταγωνιστές, τις δυσκολίες, τον αντίκτυπο της μάχης και τις εκτελέσεις των Ελλήνων πατριωτών από τους κατακτητές. Παρακολουθούμε τις μεταπολεμικές περιπέτειες του εορτασμού της επετείου με την έκρηξη τοποθετημένης νάρκης στον πρώτο επίσημο εορτασμό και τον ορισμό της επετείου ως πανελλήνια ημέρα εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης.

Δείτε όλο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Προσαρμοσμένη αναζήτηση