Με επιτυχία ο 5ος Μαραθώνιος Ποίησης "Αγανίκη Αινιάνος-Μαζαράκη"

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2023 07:28 Με επιτυχία ο 5ος Μαραθώνιος Ποίησης "Αγανίκη Αινιάνος-Μαζαράκη"

Ο Όμιλος Φθιωτών Λογοτεχνών & Συγγραφέων και η συνδιοργανώτρια Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λαμίας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε  επίσημα όλους εκείνους, ποιητές και μη, φίλους και μέλη του Ομίλου και της Βιβλιοθήκης, που μοιράστηκαν μαζί μας την Κυριακή 19 Μαρτίου την ποιητική αυτή βραδιά, τη Διεύθυνση του πολυχώρου Blind Pig για την εγκάρδια φιλοξενία, τα  τοπικά ΜΜΕ που στηρίζουν κάθε μας προσπάθεια και φιλοξένησαν και την φετινή πρόσκληση για τον 5ο Μαραθώνιο Ποίησης Αγανίκη Αινιάνος-Μαζαράκη, και να αναφερθούμε στη Λογοτεχνική αυτή βραδιά.  

Με τον ταλαντούχο Θάνο Φυσέκη στο σαξόφωνο και τη χαρισματική Μαριάννα Ζάχου στο τραγούδι, με απαγγελίες παλιών και καινούργιων ποιημάτων φίλων και μελών του Ομίλου και της Βιβλιοθήκης, και με τα παιδικά ποιήματα-έκπληξη, που απήγγειλαν οι μικροί δημιουργοί τους, η βραδιά του φετινού, 5ου Μαραθώνιου Ποίησης Αγανίκη Αινιάνος-Μαζαράκη, ήταν μια πολύ όμορφη, ιδιαίτερα ευχάριστη και φιλική βραδιά, που θύμιζε ένα πετυχημένο πάρτι μιας μεγάλης παρέας φίλων από τα παλιά.

Η βραδιά του 5ου ποιητικού Μαραθωνίου ξεκίνησε με το καλωσορίσατε από τη συγγραφέα και μέλος του Δ.Σ. του Ομίλου, Λίλη Τσώνη, που είχε αναλάβει τον σχεδιασμό και την παρουσίαση του αφιερώματος. Η πρώην Πρόεδρος του Ομίλου, ποιήτρια Ξανθή Κουτσογιάννη, εξήγησε πώς δημιουργήθηκε η ιδέα, που ήταν δική της, και πώς καθιερώθηκε ο Μαραθώνιος Ποίησης προς τιμή της πρώτης ποιήτριας της περιοχής, και απήγγειλε ένα ποίημα της Αγανίκης Αινιάνος-Μαζαράκη.

Φίλοι και μέλη του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών & Συγγραφέων, και ανάμεσά τους 5 παιδιά, απήγγειλαν τα ποιήματά τους.

Ανάμεσά τους και η Προϊσταμένη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λαμίας, Εύη Γκόγια, ο Πρόεδρος του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών & Συγγραφέων, Κώστας Τσιαλαφούτας, η Γραμματέας του Ομίλου, Ειρήνη Πασχαλίδη, η οποία εκτός από τα δικά της ποιήματα απήγγειλε 3 ακόμη ποιήματα φίλων και μελών που απουσίαζαν. Η Αντιπρόεδρος, ποιήτρια Γιώτα Τριανταφύλλου, έκανε το ίδιο, εκτάκτως, για μέλος που απουσίασε ενώ η εκδήλωση ήταν σε εξέλιξη. Ο Ταμίας του Ομίλου Ντίνος Μπαλατσούρας και η επίσης πρώην Πρόεδρος του Ομίλου, Κική Νικοπούλου, απήγγειλαν επίσης ποιήματά τους.

Ακούσθηκαν ποιήματα που ανήκαν στους μικρούς Μαρία-Ιωάννα Τσιαλαφούτα, Δημήτρη Μπρούζη, Νέμεση Ποτώνη (που τη συνόδεψε η αδερφή της με την κιθάρα της και ο αδερφός της με τους δικούς του στίχους), Αιμιλία Φακιολά, και στους Σοφία Αντωνοπούλου, Ελευθερία Γοργογιάννη, Γεωργία Δεμπερντεμίδου, Ευαγγελία Καντά, Αγγέλα Καραγκούνη, Αγγελακοπούλου Σοφία, Κώστα Καραμέτο, Τζωρτζίνα Μαντέ, Ιφιγένεια Μπούλα, Θάνο Μπλούνα, κ. Μπατσικανή, Ιουλιέττα Παπαλέξη, Μάντυ Τσιπούρα, Σπανού Χριστίνα, Φωτεινή Φύκα και Θανάση Χριστοδούλου.

Ενώ, η φίλη Βίκυ Δερετζή απήγγειλε δύο ποιήματα που είχε γράψει ο αγαπημένος της πατέρας, η φίλη από τη Σερβία, Radovanovic Jelena, απήγγειλε ποίημά της για την πατρίδα της σε άπταιστα ελληνικά και ο Κρητικός ποιητής κ. Μαριδάκης, εκτός από το ποίημά του, απήγγειλε και Κρητική μαντινάδα.

Η Λίλη Τσώνη διάβασε στους παρευρισκόμενους την ελληνική μετάφραση που έκανε από το αγγλικό κείμενο ενός ποιήματος με ιστορία χρόνων. Το είχε γράψει βρετανός στρατιώτης του σκωτσέζικου τάγματος των Argyll & Sutherland Highlanders, τον καιρό που πολεμούσε στην Κρήτη, στη διάρκεια του Β΄ παγκοσμίου πολέμου. Ήταν σίγουρα ποιητής, όπως δείχνει η ομοιοκαταληξία του ποιήματος, ενώ είχε υπογράψει το ποίημά του ως Victor, στις 6.1.1942. Το ποίημα βρέθηκε -κατά περίεργη συγκυρία- την εβδομάδα πριν τον 5ο Μαραθώνιο Ποίησης Αγανίκη Αινιάνος-Μαζαράκη. Το βρήκε o βρετανός φίλος της Mike Tallent, όταν άνοιξε τυχαία -από νοσταλγία προς τον πατέρα του, Edward Francis Tallent- το στρατιωτικό σακίδιό του, κάτι που, δεν είχε κάνει ποτέ πριν. Ο πατέρας του ήταν συμπολεμιστής του ποιητή.

Το φινάλε της βραδιάς ήταν μια ακόμη μικρή αναφορά της Λίλης Τσώνη στην Ξανθούλα του Διονύσιου Σολωμού, αγαπημένου ποιήματος του tutor της Antony Verity, στο ICE του πανεπιστημίου του Καίμπριτζ, και ήταν κάτι που, όπως είπε, είχε ξανακάνει εκεί πριν από καιρό. Ζήτησε να κρατήσουμε όλοι μία σελίδα στο χέρι μας και να αποχαιρετίσουμε την ποιητική βραδιά, όπως αποχαιρετούσε η Ξανθούλα του ποιήματος τους φίλους της, ανεμίζοντας το λευκό μαντήλι της μες τη βάρκα της, κινώντας  για την ξενιτειά…

[...] εστέκονταν οι φίλοι, με λύπη, με χαρά, κι αυτή με το μαντήλι της τους αποχαιρετά...

Όμιλος Φθιωτών Λογοτεχνών & Συγγραφέων
The Writers & Authors Group of Fthiotis

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λαμίας
Public Central Library of Lamia

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση