Ο Γιάννης Καλπούζος παρουσίασε στη Λαμία το νέο του βιβλίο «Καλντερίμι: 99 χρόνια στη Σαλονίκη» (ΦΩΤΟ)

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 24 Απριλίου 2023 16:04 Ο Γιάννης Καλπούζος παρουσίασε στη Λαμία το νέο του βιβλίο «Καλντερίμι: 99 χρόνια στη Σαλονίκη» (ΦΩΤΟ)

Ο συγγραφέας απάντησε σε ερωτήσεις, υπέγραψε αντίτυπα των βιβλίων του και συνομίλησε με το κοινό.

Το δελτίο τύπου:

Το βράδυ της Παρασκευής 21 Απριλίου 2023, στην κατάμεστη αίθουσα του ιστορικού κτιρίου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γιάννη Καλπούζου «Καλντερίμι: 99 χρόνια στη Σαλονίκη». Η Ομάδα Φιλαναγνωσίας της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λαμίας, ο Όμιλος Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων, το Βιβλιοπωλείο Μπέτσης και οι εκδόσεις Ψυχογιός που διοργάνωσαν την εκδήλωση υποδεχτήκαν τον συγγραφέα ο οποίος είχε την ευκαιρία πριν την έναρξη της βραδιάς να συνομιλήσει με φίλους και αναγνώστες των βιβλίων του.

Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση εκ μέρους της Ιερά Μητρόπολης Φθιώτιδας ο Πρωτοπρεσβύτερος Αθανάσιος Κυρίτσης, ο Αναπληρωτής Δημάρχου κ. Θανάσης Ντούζγος, ο Αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Τζούφλας  η Δημοτική Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου κ. Βίβιαν Αργύρη, η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας κ. Μπενιάτα Ελένη, η Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λαμίας κ. Χουλιάρα Γιώτα εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου.

Χαιρετισμούς απεύθυναν ο  Πρωτοπρεσβύτερος Αθανάσιος Κυρίτσης ο οποίος μίλησε για τον συγγραφέα και την αξία της λογοτεχνίας και του βιβλίου στη ζωή του ανθρώπου, η Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου κ. Γιώτα Χουλιάρα η οποία εκτός από την αναφορά στο έργο του συγγραφέα, μίλησε και για την αξία των Βιβλιοθηκών και την ενεργή παρουσία τους μέσα στην κοινωνία και στη ζωή της πόλης μας καθώς και για την Ομάδα Φιλαναγνωσίας της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λαμίας που μετρά 7 χρόνια παρουσίας και μέσα από τις συναντήσεις της, ζωντανεύει τις σελίδες των βιβλίων που κάθε φορά επιλέγει. Εκ μέρους του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων ο Πρόεδρος κ. Κώστας Τσαλαφούτας αναφέρθηκε στο νέο βιβλίο του συγγραφέα και είπε χαρακτηριστικά ότι   « […] Ο Γιάννης Καλπούζος δεν είναι αγαπημένος συγγραφέας, μόνο των Λαμιωτών αλλά όλων των Ελλήνων, με τα λογοτεχνικά του αριστουργήματα που μας έχει χαρίσει.Δεν είναι τυχαίο ότι όλα του τα μυθιστορήματα είχαν αξιοπρόσεκτη πορεία και ευρεία αποδοχή αναγνωστών. Το ίδιο συμβαίνει και με τελευταίο του μυθιστόρημα «Καλντερίμι – 99 χρόνια στη Σαλονίκη» όπου με την εξαιρετική γραφή του κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη,  μας δίνει πλούσια στοιχεία και χρήσιμες πληροφορίες της πολυπολιτισμικής και ιστορικής Θεσσαλονίκης, με τη συνύπαρξη μέσα από τους ήρωες του, για την περίοδο 1867 – 1919, ενώ οι μνήμες τους κλείνουν έναν κύκλο 99 χρόνων.» Τέλος ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Σανίδας Ηλίας ο οποίος για υπηρεσιακούς λόγους δεν παρίσταται στην εκδήλωση, έστειλε γραπτό χαιρετισμό προς τους καλεσμένους με τον οποίο εξέφρασε την εκτίμηση προς το πρόσωπο και το έργο του συγγραφέα καθώς και ευχαριστίες προς τους συντελεστές για την όλη διοργάνωση.

Με το τέλος των χαιρετισμών η σκυτάλη δόθηκε στις κεντρικές ομιλήτριες. Από την Ομάδα Φιλαναγνωσίας της ΔΗ.ΚΕ.ΒΙ Λαμίας η κ. Βάσω Μπρόφα αναφέρθηκε στο έργο και τη ζωή του συγγραφέα, δίνοντας στοιχεία για όλα τα επίπεδα των δραστηριοτήτων του, ενώ η κ. Χριστοδουλίδου Αλεξάνδρα συνέχισε την ομιλία μεταφέροντας το κοινό με γλαφυρότητα και στοχευμένες επιλογές σημείων, στην ιστορία του βιβλίου, στους ήρωες και στα σημεία που εντόπισε μέσα στις σελίδες του. Από τον Όμιλο Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων η κ. Πασχαλίδη Ειρήνη έκλεισε τον κύκλο των ομιλιών με αναφορά και ανάλυση του λογοτεχνικού ύφους του βιβλίου και ιδιαίτερου λόγου που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας.

Στη συνέχεια ο συγγραφέας πήρε το λόγο και αφού ευχαρίστησε για τις πολύ στοχευμένες τοποθετήσεις των ομιλητριών, αναφέρθηκε στο δικό του «καλντερίμι» με περιγραφές των ηρώων, των κοινωνικοϊστορικών γεγονότων που περιγράφονται στο βιβλίο, της έρευνας που προηγήθηκε πίσω από κάθε ιστορία, των λεπτομερειών που δίνουν το χρώμα της εποχής σε μια Θεσσαλονίκη που μόνο να φανταστούμε μπορούμε μέσα από τη γραφή και όλο αυτό το πλεκτό του μοναδικού του λόγου το έντυσε με αποσπάσματα του βιβλίου μέσα από τη δική του ιδιαίτερη ανάγνωση.

Ο συγγραφέας απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού και παρέμεινε στην αίθουσα για να υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων και να συνομιλήσει.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε η προϊσταμένη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λαμίας κ. Εύη Γκόγια, ενώ με την κιθάρα του  πλαισίωσε μουσικά τη βραδιά  ο Κώστας Νέλλας.

Η βραδιά έκλεισε με ευχαριστίες και με την παρότρυνση του μηνύματος που είχε η φετινή αφίσα της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου την οποία επιμελήθηκε η χώρα μας.

ΕΙΜΑΙ ΕΝΑ ΒΙΒΛΊΟ. ΔΙΑΒΑΣΕ ΜΕ!

Δείτε φωτογραφίες:

1

341265234-565996212039468-2698942571117286944-n

DSC-9553

DSC-9583

DSC-9590

DSC-9609

DSC-9615

DSC-9623

DSC-9624

DSC-9634

DSC-9650

DSC-9661

DSC-9680

DSC-9685

DSC-9688

DSC-9719

DSC-9721

DSC-9730

DSC-9735

DSC-9745

DSC-9757

DSC-9767

DSC-9781

DSC-9784

DSC-9801

DSC-9845

DSC-9854

DSC-9869

DSC-9879

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση