Η σατιρική ποίηση του "Βιτ' λιώτη" στην 6η Γιορτή Φθιωτικού Βιβλίου (ΦΩΤΟ)

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2023 13:31 Η σατιρική ποίηση του "Βιτ' λιώτη" στην 6η Γιορτή Φθιωτικού Βιβλίου (ΦΩΤΟ)

Πολυπληθής παρουσία, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, στην παρουσίαση της σατιρικής ποιητικής συλλογής «ΑΛΤ ΤΙΣ ΕΙ» του Χρήστου Τσουράκη (ψευδώνυμο Βιτ’λιώτης), τη Δευτέρα 25-9-2023, στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Λαμιέων ,στα πλαίσια της 6ης Γιορτής Φθιωτικού Βιβλίου, που διοργάνωσαν ο Όμιλος Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων και ο Δήμος Λαμιέων.

Ο Πρόεδρος του Ομίλου κ. Κώστας Τσιαλαφούτας καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής : «[…] Η Γιορτή Φθιωτικού Βιβλίου είναι ένα σημαντικό γεγονός της Φθιώτιδας και έχει ως στόχο την  ανάδειξη και την προώθηση του αξιόλογου συγγραφικού έργου των Φθιωτών.

Ο ποιητής Βιτ’λιώτης με τη γραφίδα της συνείδησης και της ελευθερογνωμίας του συγκρούεται με κάθε μορφή εξουσίας, ευελπιστώντας πως τα αρνητικά που επισημαίνει θα διορθωθούν και θα κυριαρχήσουν στην κοινωνία το δίκιο και η ανθρωπιά.

Στην έμμετρη σάτιρά του, με τις πετυχημένες ρίμες του, το πηγαίο και καυστικό του χιούμορ, αναδεικνύονται  οι ξεχωριστές ικανότητές του να μετατρέπει με εύστοχο τρόπο την επικαιρότητα και την καθημερινότητα σε ποιήματα».

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ.κ. Συμεών και ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, οι οποίοι εστίασαν στη σπουδαιότητα της Γιορτής Φθιωτικού Βιβλίου και στην εύστοχη σάτιρα του ταλαντούχου Χρήστου Τσουράκη.

Χαιρετισμό απηύθυνε και η Εκδότρια (Χρόνος Εκδόσεις) του βιβλίου Βασιλική Νικοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στη συνεργασία και την ποίηση του Βιτ’λιώτη.

Για τη σατιρική ποιητική συλλογή «Αλτ τις ει» μίλησαν οι :

Α) Γιάννης Πανούσης, Ομότιμος Καθηγητής Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) -  Συγγραφέας : […] Μας ενδιαφέρει η ηθική της ποίησης και η ηθική του ποιητή. Εδώ σκεφτείτε Χρήστος Τσουράκης. Η ουσία της ποίησής του είναι η ρωγμή. Η ζωή με την πραγματικότητα, εκεί μέσα γεννιέται. Βέβαια η ποίηση του Τσουράκη άλλοτε είναι τρυφερή, άλλοτε είναι σκληρή, έχει πολλές ιδέες, πολλές αλήθειες, έχει καταγγελία, διάψευση και μια μοναχικότητα. Ο ποιητής άλλοτε αφανής, άλλοτε λιπόψυχος, δεν παύει να είναι ο εκφραστής των αδιεξόδων του ανθρώπου, ακόμη πολλές φορές κι αν παρασύρεται από προσωπικούς φόβους ή προσωπικά φαντάσματα. Συμφωνώ με το ρηθέν που λέει ¨ούτε μια μέρα χωρίς ποίηση¨. Και έχετε τη χαρά σ’ αυτή την πόλη να έχετε ποιητές γιατί έχετε όμιλο Λογοτεχνών και Συγγραφέων. Άρα ούτε μια μέρα στη λαμία χωρίς λογοτεχνία.»

Β) Οδυσσέας Γκοτζαμάνης, Φιλόλογος – Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Λαμίας : «[…]Για να χαρακτηριστεί ένα λογοτεχνικό κείμενο -και εν προκειμένω- ένα ποίημα ως σατιρικό πρέπει να συνδυάζει κατά κύριο λόγο το χιούμορ με την κριτική. Η σάτιρα επιτίθεται ιδίως σε πολιτικούς, κοινωνικούς ή θρησκευτικούς θεσμούς και στους εκπροσώπους τους. Βασίζεται κυρίως στα έξυπνα σχόλια, τα υπονοούμενα και τους υπαινιγμούς επικρίνοντας και στηλιτεύοντας τόσο τα ανθρώπινα ελαττώματα όσο και τα κακώς κείμενα της κοινωνίας. Ο σατιρικός ποιητής υπηρετεί την αλήθεια ξεσκεπάζοντας το ψεύδος που ντύνεται το φόρεμά της για να εξαπατήσει. Δεν υποφέρει τα «στραβά» και τα διαλαλεί. Ο ποιητής, ο κ. Χρήστος Τσουράκης, στην ποιητική του συλλογή: «Αλτ, τις ει;» προκαλεί και προσκαλεί σε διαδικασία αυτοελέγχου και αυτοκριτικής με σκοπό τη γνώση του εαυτού, η οποία θα επιτευχθεί με την ενδοσκόπηση, σύμφωνα με το ρητό του Ρωμαίου αυτοκράτορα και στωικού φιλοσόφου Μάρκου Αυρηλίου: «Ένδον σκάπτε, ένδον η πηγή του αγαθού και αεί αναβλύειν δυναμένη, εάν αεί σκάπτεις», που σημαίνει «Σκάβε μέσα σου, μέσα σου είναι η πηγή του καλού και θα αναβλύζει πάντα, αν πάντα την αναζητείς».

Ο κ. Χρήστος Τσουράκης, κατ’ εξοχήν σατιρικός ποιητής, με πηγαίο χιούμορ, με λεπτή, ανεπαίσθητη ειρωνεία, με υπαινιγμούς, αλληγορίες και με λόγο ευθύβολο στοχεύει, στηλιτεύει, ασκεί κριτική και κάνει αυτοκριτική ακυρώνοντας με την ποίησή του τη ρήση του Μονταίνι: «η δυσκολία για τον καθένα μας είναι η εξομολόγηση, ενώ θα ’πρεπε να ’ναι η πράξη».

Γ) Αγγελική Γιαννέλου, Καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας – Ποιήτρια (Την εισήγησή της ανέγνωσε ο Φιλόλογος Γιάννης Τσουράκης: «[…] Αυτό το δυνατό μυαλό, αυτόν τον επιτυχημένο επαγγελματία, αυτόν τον καταξιωμένο λογιστή, που έβρισκε λύση για όλα τα προβλήματα ακόμη και τα μη λογιστικά, και όσοι τον έχουν γνωρίσει ξέρουν πολύ καλά τι εννοώ. Ποτέ καμία δημοτική αρχή, καμία μορφή εξουσίας δεν τον αξιοποίησε. Δεν το ζήτησε και ο ίδιος φυσικά. Από τη φύση του είναι υπερήφανος και δε θα το έκανε ποτέ.  Όμως κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι των αρχών του τόπου κι υποψήφιοι, μήπως ήρθε η ώρα να σκεφτείτε την αξία αυτού λαμπερού μυαλού, έστω κι απόμαχου της ζωής; Μήπως τελικά το πνεύμα και ο νους δεν έχουν ηλικία, δεν έχουν χρόνια, αλλά μόνο αποτέλεσμα και αξία;»

Ποιήματα απήγγειλαν οι :

- Απόστολος Ρούσκας, Θεολόγος – Ερασ. Ηθοποιός

- Βασιλική Νικοπούλου, Εκδότρια – Ποιήτρια

- Χρήστος Ράπτης, Φοιτητής Νομικής, εγγονός του Ποιητή

- Γιάννης Τσουράκης, Φιλόλογος, γιος του Ποιητή

- Κώστας Τσιαλαφούτας, Πρόεδρος του Ομίλου – Ποιητής

- Χρήστος Τσουράκης (Βιτ’λιώτης), Συγγραφέας του βιβλίου

   Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον ευχαριστήριο λόγο του Χρήστου Τσουράκη προς τους διοργανωτές, τους συντελεστές και τους παρευρισκόμενους.

 Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους : Ο Βουλευτής κ. Γιώργος Κοτρωνιάς, ο πρώην Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νίκος Σταυρογιάννης, η Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Λαμιέων κ. Βίβιαν Αργύρη, η Περιφερειακή Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας κ. Έμυ Αργυροπούλου και  ο πρώην Διευθυντής του Π.Γ. του Αν. Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση , κ. Βασίλης Μαστρογιάννης.

Δείτε φωτογραφίες:

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση