Γνωρίστε τον κορυφαίο Λαμιώτη ζωγράφο Αλέκο Κοντόπουλο μέσα από ένα σπάνιο βίντεο

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 18 Φεβρουαρίου 2024 08:38 Γνωρίστε τον κορυφαίο Λαμιώτη ζωγράφο Αλέκο Κοντόπουλο μέσα από ένα σπάνιο βίντεο

Την μοναδική ευκαιρία να προσεγγίσουμε τον κορυφαίο Λαμιώτη ζωγράφο Αλέκο Κοντόπουλο, αλλά και να τον δούμε να μιλά για το έργο του, μας δίνει ένα σπάνιο ντοκιμαντέρ που αλιεύσαμε στο διαδίκτυο.
Το βίντεο είναι διάρκειας 24 περίπου λεπτών και αναρτήθηκε στο YouTube το 2020 από την «Ελληνική κοινότητα των Παραλίων Άλπεων», έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που δραστηριοποιείται στη Γαλλία με σκοπό την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού, όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του.


Είναι ένα ντοκιμαντέρ το οποίο αξίζει να δούνε όλοι οι δημότες του Δήμου Λαμιέων - και σίγουρα τα παιδιά μας - που οφείλουμε να τους δώσουμε την ευκαιρία να γνωρίσουν τον Αλέκο Κοντόπουλο, το όνομα του οποίου φέρει η Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Λαμιέων. Να γνωρίσουν τον Λαμιώτη που κατέχει «μία ιδιαίτερη θέση στη Μοντέρνα Ελληνική τέχνη, μία θέση που δεν έχει καλυφθεί από τον καιρό εκείνο του άλλου μεγαλοφυή Έλληνα, του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου» όπως έγραψε ο Louis Frederic στη μονογραφία του για τον Αλέκο Κοντόπουλο.
Τον εικαστικό, ο οποίος αρνήθηκε το Α' Κρατικό Βραβείο Ζωγραφικής επί χούντας, που συνοδεύονταν από χρηματικό έπαθλο 1.000.000 δραχμών.


Ας μεταφερθούμε, λοιπόν, πίσω στο χρόνο και ας βρεθούμε στο σπίτι - εργαστήριο του Λαμιώτη εικαστικού στην οδό Ειρήνης, στην Αγία Παρασκευή, για να τον δούμε να ζωγραφίζει αλλά και να μιλάει για το έργο του.

 

 

Πρόκειται, αναμφίβολα, για ένα ντοκιμαντέρ που θα μπορούσε να αποτελέσει πρωτογενές υλικό για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Δημοτικής Πινακοθήκης «Αλέκος Κοντόπουλος» για τη ζωή και το έργο του μεγάλου αυτού Λαμιώτη.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση