«Αυτά επιθυμώ να κάνω πράξη στο Δήμο Μακρακώμης»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Αυτά επιθυμώ να κάνω πράξη στο Δήμο Μακρακώμης»

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 25 Απριλίου 2019 12:19
«Αυτά επιθυμώ να κάνω πράξη στο Δήμο Μακρακώμης»

Η αγάπη του για τα κοινά έχει δοκιμαστεί. Η αγάπη του επίσης για τη Δυτική Φθιώτιδα είναι επίσης αναγνωρισμένη.

Ωστόσο ο Γιώργος Χαντζής, κάνει ένα βήμα παραπάνω και ζητεί την ψήφο των συμπολιτών του ως υποψήφιος Δήμαρχος Μακρακώμης και επικεφαλής του συνδυασμού «Δύναμη Προοπτικής».

Ως επιτυχημένος οδοντίατρος η συγκεκριμένη απόφασή του να δοθεί ολοκληρωτικά στην Αυοδιοίκηση, μας ξάφνιασε. «Βλέποντας την άσχημη πορεία του Δήμου Μακρακώμης τα τελευταία χρόνια, ως άνθρωπος που είμαι γέννημα θρέμμα της περιοχής, δε θα μπορούσα να αδιαφορήσω», θα μας πει αργότερα στη συνέντευξη που φιλοξενήσαμε στο στούντιο του LamiaReport.

Κάπως έτσι ξεκίνησε η κουβέντα μας στην οποία μας περιέγραψε όσα επιθυμεί να κάνει πράξη στην περιοχή που αγαπά…

LR: Κε Χαντζή η επιστημονική σας κατάρτιση, σάς έχει αναδείξει και επαγγελματικά. Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τα κοινά και μάλιστα από τη θέση του υποψήφιου Δημάρχου;

ΑΠ: Κύριε Καραγιάννη η επιστημονική μου κατάρτιση και η επιτυχημένη, θεωρώ, μέχρι σήμερα επαγγελματική μου πορεία έχουν αποτελέσει για μένα το σημαντικότερο ίσως μάθημα ζωής αλλά και εμπειρίας. Και τι μου δίδαξε αυτό το μάθημα; Πως όταν κάποιος κάνει συνειδητές επιλογές στη ζωή του και οι αποφάσεις του λαμβάνονται με αυτό το κριτήριο, τότε δεν μπορεί να αποτύχει. Δεν συνωμότησε λοιπόν το σύμπαν, όπως ο συμπαθέστατος συγγραφέας Πάολο Κοέλιο έγραψε, προκειμένου να έχω μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία, αλλά αυτό έγινε επειδή δούλεψα σκληρά, με μέθοδο και προγραμματισμό. Βλέποντας λοιπόν την άσχημη πορεία του Δήμου Μακρακώμης τα τελευταία χρόνια, ως άνθρωπος που είμαι γέννημα θρέμμα της περιοχής, δε θα μπορούσα να αδιαφορήσω. Η επιλογή μου λοιπόν είναι συνειδητή και σκοπεύω να μεταφέρω την επαγγελματική μου εμπειρία αλλά κα τη μέθοδο και τον προγραμματισμό με τον οποίο έχω μάθει να δουλεύω, στο Δήμο. Είναι πεποίθησή μου πως ο τόπος μου πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο της Ευρώπης και όχι μιας κοντόφθαλμης, ίσως και ανύπαρκτης, πολιτικής πορείας.

LR: Είστε για πρώτη φορά επικεφαλής κίνησης. Πώς αντιμετωπίζουν την πρότασή σας οι συμπολίτες σας;

ΑΠ: Ολόκληρο το διάστημα κατά το οποίο έρχομαι ως υποψήφιος Δήμαρχος σε επαφή με τους συμπολίτες μου εισπράττω ένα και μόνο πράγμα: Την προσμονή της αλλαγής. Βλέπω την ελπίδα ζωγραφισμένη στα μάτια τους και την ίδια στιγμή είναι φανερή η απογοήτευσή τους για το Δήμο στον οποίο ζουν. Θα ήθελα στο σημείο αυτό να επισημάνω κάτι που είναι πολύ σοβαρό αλλά η μέχρι σήμερα διοίκηση του Δήμου μοιάζει να το έχει ξεχάσει.

 Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει να κάνει με την πολιτική σε πραγματικό χρόνο, είναι η ίδια η αληθινή πολιτική της καθημερινότητας, της επίλυσης προβλημάτων αλλά και των λύσεων που πρέπει να δίνονται άμεσα και στοχευμένα. Είναι, επιτρέψτε μου τον χαρακτηρισμό, ‘χειροπιαστή’ πολιτική που απαιτεί διαρκή εγρήγορση, πρόβλεψη και σωστό σχεδιασμό. Αυτό πρεσβεύω, αυτό επιθυμώ να κάνω πράξη στο Δήμο Μακρακώμης, χωρίς πολλά λόγια αλλά με πολλές πράξεις κι αυτό θεωρώ πως οι συμπολίτες μου το βλέπουν και στα δικά μου μάτια. Γι’ αυτό και σας είπα πως εισπράττω από όλους την προσμονή της αλλαγής!

LR: Με βάση το τρίπτυχο που αναφέρετε στο πρόγραμμά σας, υποδομές, επιχειρηματικότητα, τουρισμός, που μειονεκτεί και που ενδεχομένως πλεονεκτεί ο Δήμος Μακρακώμης;

«...ο Δήμος μειονεκτεί στο πολιτικό προσωπικό που διαχειρίζεται τις τύχες του και πλεονεκτεί στους υπέροχους πολίτες»

ΑΠ: Θα μπορούσα να απαντήσω λακωνικά στο ερώτημά σας λέγοντας πως ο Δήμος μειονεκτεί στο πολιτικό προσωπικό που διαχειρίζεται τις τύχες του και πλεονεκτεί στους υπέροχους πολίτες αλλά και στο περιβάλλον και τη γεωγραφική του έκταση και θέση. Δε θα ήθελα όμως να σταθώ ούτε στα μειονεκτήματα ούτε στα πλεονεκτήματα αλλά στις δυνατότητες που είναι διαθέσιμες και που, δυστυχώς, όλα αυτά τα χρόνια παραμένουν ανεκμετάλλευτες.

Ο πολιτικός σχεδιασμός δεν μπορεί να εξαντλείται μόνο στα ευρωπαϊκά προγράμματα που όταν αυτά τελειώσουν αυτομάτως θα σταματήσει και το σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής. Πρέπει να εντάξουμε στο σχεδιασμό μας τις δυνατότητες ανάπτυξης υποδομών για όλες τις κοινωνικές ομάδες, από τους μαθητές και τους αθλητές μέχρι τον επαγγελματία και τον συνταξιούχο, να προσελκύσουμε τουρισμό, ειδικά το κομμάτι του εκείνο που αφορά τον αγροδιατροφικό, τον οικολογικό, τον οινικό τουρισμό και όχι μόνο. Η περιοχή μας προσφέρεται για την ανάπτυξη τέτοιων δράσεων αλλά παραμένει ανεκμετάλλευτη με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται οικονομικά. Υπάρχουν παραδείγματα άλλων περιοχών που έχουν αναπτύξει με εξαιρετική επιτυχία τέτοιες υποδομές κι έχουν καταστεί δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, γιατί όχι και ο Δήμος Μακρακώμης.

Επανερχόμενος λοιπόν στο ερώτημά σας, θα προσθέσω κάτι ακόμα. Αυτό που για μας αποτελεί πλεονέκτημα είναι η πρόθεση των ανθρώπων του συνδυασμού μας να εργαστούν πραγματικά για να κάνουμε το Δήμο μας καλύτερο κι όχι απλώς να καταλαμβάνουν ένα έδρανο στο Δημοτικό μας Συμβούλιο.

LR: Στην ιδρυτική σας διακήρυξη αναφέρετε το δρόμο της ανάπτυξης. Πώς ιεραρχείτε τις κινήσεις που θα κάνετε σε περίπτωση που οι πολίτες σας αναδείξουν Δήμαρχο ώστε να βρεθεί ο Δήμος Μακρακώμης σε αυτόν τον δρόμο;

ΑΠ: Ο Δήμος Μακρακώμης, πριν ακόμα γυρίσουμε το κλειδί στο γραφείο του Δημάρχου, πρέπει να επιτύχει μια σοβαρή αλλαγή. Από εσωστρεφής και προσωποπαγής στο Δήμαρχο πρέπει να γίνει εξωστρεφής με όλες τις κοινωνικές δυνάμεις του τόπου να συνεισφέρουν προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης.

«Υπάρχουν επιχειρηματίες που επιθυμούν να επενδύσουν στην περιοχή μας αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν συναντήσει θετική ανταπόκριση από τη δημοτική αρχή»

Διότι ανάπτυξη σημαίνει θέσεις εργασίας, οικονομική άνθηση και άνοδος του βιοτικού επιπέδου. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, είναι ουτοπικό να πιστέψει κανείς πως μπορεί να το κάνει μόνος του. Χρειάζεται συνεργασία και συνδρομή από όλους τους πολίτες. Αν λοιπόν ιεραρχήσουμε τις δράσεις μας, η πρώτη είναι σίγουρα η ευαισθητοποίηση και η κινητοποίηση των δημοτών μας. Πώς θα γίνει αυτό; Δίνοντάς τους βήμα για να καταθέσουν τις απόψεις τους αλλά και τα εργαλεία εκείνα που θα καταστήσουν δυνατή την προσωπική και επαγγελματική τους ανάπτυξη.

Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να συνδράμουν θετικά προς την κατεύθυνση αυτή γι’ αυτό και θα τις εισάγουμε στην κουλτούρα της περιοχής. Στη συνέχεια, εκτός από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και οι πόροι της χώρας μας, θα αναζητηθεί η προσέλκυση επενδύσεων και από τον ιδιωτικό τομέα. Ας μην δαιμονοποιούμε την ιδιωτική πρωτοβουλία ούτε να έχουμε τους ορίζοντές μας κλειστούς και να την αφήνουμε μονίμως έξω από το σχεδιασμό και την πολιτική μας σκέψη. Πιστέψτε με, υπάρχουν επιχειρηματίες που επιθυμούν να επενδύσουν στην περιοχή μας αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν συναντήσει θετική ανταπόκριση από τη δημοτική αρχή παρά μόνο ένα απροσπέλαστο τοίχο. Αυτό θα αλλάξει και θα αλλάξει σύντομα!

LR: Ο Δήμος Μακρακώμης είναι ένας μεγάλος σε έκταση Δήμος σε σχέση με τον πληθυσμό του, γεγονός που έχει αντίκτυπο και στις ήδη μειωμένες κρατικές ενισχύσεις. Επιπλέον ο εκάστοτε Δήμαρχος έχει να αντιμετωπίσει την ιδιαίτερη γεωγραφία της περιοχής, καθώς από το εύφορο ποτάμι φτάνουμε σε απάτητες κορυφές άνω των 1.000 μέτρων. Τι σχέδιο έχετε για δίκαιη, ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ τόσων διαφορετικών περιοχών;

«Είμαστε η πρώτη πολιτική αυτοδιοικητική κίνηση που εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχει πραγματικό όραμα για τον Δήμο Μακρακώμης»

ΑΠ: Κύριε Καραγιάννη, αυτό που ορισμένοι βλέπουν ως μειονέκτημα εμείς το βλέπουμε ως πλεονέκτημα. Ο τεράστιος πλούτος της φύσης και οι εναλλαγές του τοπίου είναι το σημείο εκείνο που οφείλουμε να εστιάσουμε την προσοχή μας ώστε να το προσφέρουμε ως τουριστικό προϊόν σε κάθε επισκέπτη υψηλών εισοδημάτων που επιζητά το διαφορετικό, την καθαρή φύση, τη δυνατότητα απόδρασης από τις σύγχρονες και γεμάτες άγχος πόλεις που ζει. Αν λοιπόν αξιοποιηθεί η περιοχή με όρους αειφόρου διαχείρισης και εκμετάλλευσης θα έρθει και το εισόδημα εκείνο που θα καταστήσει την ανάπτυξη πραγματική για ολόκληρη τη γεωγραφική μας περιοχή.

Δεν θα στηριχτούμε βεβαίως μόνο στον τουρισμό ούτε αυτός αποτελεί πανάκεια, στο σχεδιασμό μας υπάρχουν μια σειρά ενεργειών που με ισορροπία θα ανεβάζουν σταδιακά το δήμο ένα ένα σκαλοπάτι μέχρι την κορυφή, σε όλο το μήκος και το πλάτος του.

Αλίμονο αν στηριζόμασταν άλλωστε, όπως είναι η κοινή πρακτική σήμερα, μόνο στις κρατικές ενισχύσεις. Δεν επιδιώκουμε άλλωστε να είμαστε ‘διαχειριστές’ μιας κεντρικής κρατικής πολιτικής αλλά να χαράξουμε τη δική μας πολιτική στηριζόμενοι στο όραμά μας.

Διότι, κι αυτό το πιστεύουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας, είμαστε η πρώτη πολιτική αυτοδιοικητική κίνηση που εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχει πραγματικό όραμα για τον Δήμο Μακρακώμης. Και μαζί με το όραμα έχουμε και το ανθρώπινο δυναμικό που θα το κάνει πραγματικότητα αλλά και την τεχνογνωσία για να το κάνει. Δεν μας ενδιαφέρει η καρέκλα του Δημάρχου για τον τίτλο κύριε Καραγιάννη, μας ενδιαφέρει ο θεσμός του Δημάρχου που θα μας δώσει τη δυνατότητα να αλλάξουμε τον τόπο μας. Γιατί, η πραγματική μας έγνοια είναι μόνο ο τόπος μας!

Επιστροφή στην αρχική του LamiaReport

ΕΠΑΝΩ