Πήρε μικρή παράταση το τελεσίγραφο της ΔΕΗ στη ΛΑΡΚΟ

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2018 21:10 Πήρε μικρή παράταση το τελεσίγραφο της ΔΕΗ στη ΛΑΡΚΟ

Πότε εκπνέει η προθεσμία που ζήτησε ο Σταθάκης…

Διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων για το θέμα της ΛΑΡΚΟ. Οι αφόρητες πιέσεις των κυβερνητικών βουλευτών Φθιώτιδας, Ευβοίας, Καστοριάς και Βοιωτίας, υποχρέωσαν τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, να αναζητήσει τρόπους αντιμετώπισης του άμεσου κινδύνου διακοπής λειτουργίας του εργοστασίου μετά το τελεσίγραφο της ΔΕΗ να κατεβάσει τους διακόπτες στο εργοστάσιο.

Τελικά σε αυτή τη φάση το «κλείσιμο» αποφεύχθηκε ωστόσο η 1η Ιανουαρίου που τέθηκε ως καταληκτική ημερομηνία για την προσωρινή άρση του αδιεξόδου, δεν είναι μακριά.

Ειδικότερα ο κ. Σταθάκης  ανέφερε τρεις άξονες στη λύση του προβλήματος με έναν εξ αυτών να περιγράφει μείωση μισθών.

Αναλυτικά:

«Πρώτον, να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την υπογραφή νέας σύμβασης μεταξύ ΔΕΗ και ΛΑΡΚΟ.

Δεύτερον, η ΛΑΡΚΟ να προσαρμόσει το επίπεδο παραγωγής σε χαμηλότερα επίπεδα που υπαγορεύουν οι χαμηλές τιμές του νικελίου, να μεταβιβάσει πρόσθετες χρηματοροές της στη ΔΕΗ και να προχωρήσει σε εξορθολογισμό του μισθολογικού κόστους και

Τρίτον, η ΔΕΗ να αποδεχθεί οι συνέπειες της άρσης εκπροσώπησης να μετατεθούν για την έναρξη του νέου έτους».

Ακολούθησε δελτίο τύπου από την Επιχείρηση του ηλεκτρικού και μέτοχο της ΛΑΡΚΟ, που στέκεται ιδιαίτερα στην καταληκτική ημερομηνία της 1ης Ιανουαρίου 2019 (το τιτλοφορεί μάλιστα ως "Τελευταία ευκαιρία για τη ΛΑΡΚΟ").

«Σε συνέχεια των δηλώσεων του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως αναφέρονται στο σημερινό (12.12.18) Δελτίο Τύπου του Υπουργείου, η ΔΕΗ αποδέχεται τη μετάθεση των συνεπειών της άρσης εκπροσώπησης της ΛΑΡΚΟ για την 1η Ιανουαρίου 2019, εξαντλώντας κάθε περιθώριο για την εξεύρεση λύσης.

Τονίζεται ότι προϋπόθεση για τη σύναψη νέας σύμβασης μεταξύ ΔΕΗ και ΛΑΡΚΟ, η οποία θα εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα της ΔΕΗ, είναι α) η δημιουργία προϋποθέσεων και θέσπιση ειδικών ρητρών ώστε η ΛΑΡΚΟ να αποζημιώνει πλήρως και έγκαιρα τη ΔΕΗ για την καταναλισκόμενη ενέργεια και β) η εκπόνηση σχεδίου αποπληρωμής των χρεών της ΛΑΡΚΟ έναντι της ΔΕΗ και η άμεση εφαρμογή του, αρχής γενομένης από τις οφειλές που συσσωρεύθηκαν στο πλαίσιο της από 21.06.2017 σύμβασης.

Η ΔΕΗ θεωρεί ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία που μπορεί να δώσει στη ΛΑΡΚΟ, η οποία οφείλει να μειώσει με κάθε τρόπο το κόστος παραγωγής της ώστε να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της.

Σε διαφορετική περίπτωση η παύση εκπροσώπησης από τη ΔΕΗ την 1η Ιανουαρίου 2019 θα είναι μονόδρομος».

Προσαρμοσμένη αναζήτηση