Φθιώτιδα: Τα πάνω κάτω στα ψηφοδέλτια για τις βουλευτικές

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2019 09:05 Φθιώτιδα: Τα πάνω κάτω στα ψηφοδέλτια για τις βουλευτικές

Η ποσόστωση για τις γυναίκες αλλάζει τα δεδομένα και "πετάει" έξω από τα ψηφοδέλτια πολλούς υποψηφίους...

Μία αλλαγή που είναι ικανή να φέρει τα πάνω κάτω στους σχεδιασμούς των κομμάτων, επιφυλάσσει τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες προς ψήφιση στη βουλή.

Μετά λοιπόν τη διαφαινόμενη εξασφάλιση της «νέας εντολής», η Κυβέρνηση μπαίνει σε θέση ετοιμότητας για εκλογές ακόμη κι αν ο Οκτώβριος (;) είναι μακριά. Το πιθανότερο είναι οι βουλευτικές εκλογές να γίνουν πριν τις αυτοδιοικητικές του Μαΐου ή μαζί με αυτές.

Με φόντο λοιπόν τις επερχόμενες εκλογές η Κυβέρνηση θα επαναξιολογήσει τις δυνάμεις της στην κοινωνία, επιλέγοντας όμως τα κατάλληλα νομοθετικά εργαλεία. Η απλή αναλογική στους ΟΤΑ ήταν το πρώτο από αυτά και πλέον σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες έρχεται «το πλαφόν» για τις γυναίκες και στα ψηφοδέλτια των βουλευτικών εκλογών.

Η ποσόστωση του 40% που περιγράφεται στο άρθρο 14 του «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ Ι» για τους υποψηφίους κάθε φύλου, θα εφαρμοστεί και στις βουλευτικές εκλογές κάτι που μεταφράζεται σε σημαντικές αλλαγές στους σχεδιασμούς των κομμάτων εξουσίας. Μέχρι τώρα ισχύει το 1 προς 3 σε όλη την Επικράτεια.

Χαμός στη Φθιώτιδα

Για παράδειγμα κάτι τέτοιο στη Φθιώτιδα, που το κόμμα δύναται να έχει 7 υποψηφίους λόγω 5 εδρών (4 στην πρώτη και μία από τη δεύτερη κατανομή σύμφωνα με το ΠΔ 117), με το 40% ανά φύλο, θα σήμαινε 4 άνδρες και 3 γυναίκες ή το αντίθετο!

Ήδη για το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη Φθιώτιδα "δηλώνει" υποψηφία μια ολόκληρη ποδοσφαιρική ομάδα, μαζί και με τους αναπληρωματικούς(!), όταν από το άλλο φύλο υπάρχει μόνο η πρώην βουλευτής Ελένη Μακρή - Θεοδώρου. Ονόματα γυναικεία και μάλιστα αξιόλογα υπάρχουν, τι θα γίνει όμως με τους υπάρχοντες μνηστήρες;

Καταλαβαίνουμε λοιπόν τον πονοκέφαλο που θα δημιουργήσει κάτι τέτοιο στη ΝΔ που παραδοσιακά έχει στη συντριπτική της πλειοψηφία άνδρες βουλευτές που επανεκλέγονται, 64 άνδρες - 11 γυναίκες στην παρούσα Βουλή με τους 74 από τους 75 βουλευτές να έχουν επανεκλεγεί. Την ίδια ώρα το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ είναι 112 άνδρες και 33 γυναίκες και 42 «πρωτάρηδες». Ομοίως βέβαια ανδροκρατούμενες είναι οι θέσεις και στα υπόλοιπα κόμματα, καθώς συνολικά στη Βουλή υπάρχουν μόνο 56 γυναίκες, δηλαδή από τα υπόλοιπα κόμματα - πλην ΣΥΡΙΖΑ - εκλέχθηκαν μόλις 23 ακόμη!

Άρα το συγκεκριμένο σενάριο θα έδινε ενδεχομένως μία καλύτερη αίσθηση ποιότητας στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ που θα πρέπει να ψάξει καινούρια πρόσωπα (γυναικεία) για την κεντρική πολιτική σκηνή και ταυτόχρονα να αφήσει εκτός πολλά στελέχη της, που θεωρούν βέβαιη τη συμμετοχή τους στο ψηφοδέλτιο.

Ήδη οι μέρες που διανύουμε είναι προεκλογικές. Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την εξασφάλιση ψήφου εμπιστοσύνης, θα διατηρήσει την μπάλα στο δικό του γήπεδο και θα προσπαθήσει να εξαντλήσει όλα τα μέσα για να ξανακάνει το παιχνίδι ντέρμπι. Και το πιθανότερο είναι να θελήσει να αιφνιδιάσει και στην ημερομηνία των εκλογών, η οποία φαίνεται να μην είναι πολύ μακριά....

Προσαρμοσμένη αναζήτηση