«Έφυγε» η Λαμιώτισσα Λιάνα Στεφανή

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου 2019 09:03 «Έφυγε» η Λαμιώτισσα Λιάνα Στεφανή

Σημαντική ερευνήτρια και τα τελευταία χρόνια Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης…

«Έφυγε» σε ηλικία 53 ετών η Λαμιώτισσα Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Ευαγγελία (Λιάνα) Στεφανή κόρη του Ταξίαρχου ε.α. Δημήτριου Στεφανή.

Επρόκειτο για ένα από τα πιο λαμπρά μυαλά που ανέδειξε η Ρουμελιώτικη γη με μεγάλη προσφορά στην αρχαιολογική έρευνα.

Από τις 2 Φεβρουαρίου 2018 είχε αναλάβει τη Διεύθυνση ενός εκ των σημαντικοτέρων Μουσείων όπως αυτό της Θεσσαλονίκης, ενώ είχε υπηρετήσει και στην ΙΖ' ΕΠΚΑ και συγκεκριμένα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βέροιας.

Η είδηση του θανάτου της Ευαγγελίας Στεφανή γέμισε θλίψη την ιδιαίτερη πατρίδα της την Λαμία, αλλά και τη συμπρωτεύουσα όπου είχε αναδειχθεί το επιστημονικό της έργο.

Ήταν παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών.

Η κηδεία της θα γίνει την Τρίτη 24 Δεκεμβρίου στις 12:00’ το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος - Βότση Καλαμαριάς.

Αντί στεφάνων η οικογένειά της επιθυμεί τα χρήματα να κατατεθούν στο Παιδικό Χωριό SOS Πλαγιαρίου.

Η ηλεκτρονική μας εφημερίδα εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στους οικείους της.

Τα συλλυπητήρια της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών

«Το Τ.Σ. του Παραρτήματος Φθιώτιδος εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στο μέλος της Ε.Α.Α.Σ. συμπατριώτη μας Ταξχο ε.α. Στεφανή Δημήτριο για την απώλεια της θυγατέρας του Ευαγγελίας (διακεκριμένης επιστήμονα και διευθύντριας του Αρχαιολογικού μουσείου Θεσσαλονίκης) λίγο καιρό μετά από το χαμό και της συζύγου του, Ιωάννας».

Λίγα λόγια για την Ευαγγελία Στεφανή

Γεννήθηκε στη Λαμία και αποφοίτησε από το 14ο Λύκειο Θεσσαλονίκης.

Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στο ίδιο πανεπιστήμιο ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της με ειδίκευση στην Προϊστορική Αρχαιολογία το 1992. Το 2000 αναγορεύθηκε διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Το θέμα της διδακτορικής της διατριβής είναι «Η γυναικεία ενδυμασία στην Ανακτορική Κρήτη. Πρόταση ανάγνωσης ενός κώδικα επικοινωνίας».

Εισήχθη στην Αρχαιολογική Υπηρεσία κατόπιν εξετάσεων το 1991. Υπηρέτησε για σειρά ετών στην ΙΖ' ΕΠΚΑ και συγκεκριμένα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βέροιας και πραγματοποίησε ανασκαφές τόσο στην πόλη της Βέροιας όσο και σε ολόκληρο το νομό Ημαθίας (προϊστορικοί οικισμοί Αγγελοχωρίου και Πολυπλατάνου, Τάφος της Κρίσεως στα Λευκάδια, Λευκόπετρα και Μικρή Σάντα Βερμίου, Αγ. Βαρβάρα, Ασώματα) καθώς και σε άλλες περιοχές της Μακεδονίας (Έδεσσα, Μάνδαλο, Αρχοντικό και Νερόμυλοι Πέλλας).

Το 2004 μετατέθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και ήταν μέλος της ομάδας εργασίας που σχεδίασε και υλοποίησε τις μόνιμες εκθέσεις Μουσείου, οι οποίες εγκαινιάστηκαν το 2006. Από το 2008 έως το 2014 ήταν Προϊσταμένη του Τμήματος Μουσειογραφικών Μελετών και Καλλιτεχνικού Σχεδιασμού Εκθέσεων του ΑΜΘ, διάστημα κατά το οποίο συντόνισε τη διοργάνωση πολυάριθμων περιοδικών εκθέσεων που παρουσιάστηκαν στο ΑΜΘ ή σε άλλα μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, όπως η έκθεση για την Αρχαία Μακεδονία στο Λούβρο και η έκθεση την Προϊστορική Μακεδονία στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόζναν και της Βαρσοβίας. Το Νοέμβριο του 2014 ανέλαβε Προϊσταμένη του Τμήματος Συλλογών Κεραμικής, Τοιχογραφιών και Ψηφιδωτών και παράλληλα με την οργάνωση και τεκμηρίωση των αντίστοιχων συλλογών, συνέχισε να εργάζεται για τη διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων, συνεδρίων, ημερίδων και άλλων εκδηλώσεων. Επίσης συμμετείχε σε αποστολές του Υπουργείου Πολιτισμού σε διάφορες χώρες με στόχο τη διοργάνωση εκθέσεων που προβάλλουν ελληνικό πολιτισμό. Από το 2014 έως το 2018 είχε χρέη Αναπληρώτριας Προϊσταμένης του ΑΜΘ, μέχρι που ανέλαβε τη Διεύθυνση του μουσείου στις 2 Φεβρουαρίου 2018.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονταν στην Προϊστορία του Αιγαίου, στην κεραμική, τα μοντέλα κατοίκησης και την αρχιτεκτονική της Εποχής του Χαλκού στη Μακεδονία. Επίσης είχε ερευνήσει και δημοσιεύσει μελέτες που αφορούν στην τοπογραφία, τα εργαστήρια κεραμικής, τις ταφικές πρακτικές και τις λατρείες στη Μακεδονία με έμφαση στη λατρεία της Μητέρα των Θεών. Παρουσίασε εργασίες με θέμα την επικοινωνιακή και εκπαιδευτική διάσταση των μουσειακών εκθέσεων και τη χρήση των νέων τεχνολογιών στα μουσεία. Έδωσε διαλέξεις σε ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα αλλά και σε τοπικούς φορείς. Συμμετείχε με ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια και δημοσίευσε μεγάλο αριθμό άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων και συλλογικούς τόμους. Είχε συγγράψει δύο μονογραφίες και ήταν επιμελήτρια οκτώ επιστημονικών εκδόσεων (κατάλογοι εκθέσεων, πρακτικά συνεδρίων, συλλογικοί τόμοι).

Προσαρμοσμένη αναζήτηση